Sädesärlan

Förskolan Sädesärlan är belägen i Sandhemsområdet, med närhet till strövområden och natur.

Personer
Enhet Förskolan Sädesärlan Tessingatan 44 461 41 Trollhättan Avd. 1: 0520-49 61 87, Avd. 2: 0520-49 61 88, Avd. 3: 0520-49 61 89, Avd. 4: 0520-49 61 90

Avdelningar

Alla avdelningar är 1-5 årsavdelningar.

Öppettider

Förskolan har öppet mellan kl. 06.15-17.30. Tiderna kan variera beroende på föräldrarnas arbetstider. De fyra avdelningarna hjälps åt med öppning och stängning. Barnen lär på så vis känna personalen från de andra avdelningarna morgon och kväll.

Verksamheten

Förskolan som tillhör östra skolområdet ligger i ett villaområde och det finns många lekparker i närheten. Vi har en liten skogsdunge intill gården som passar för utflykter och skogslekar. På gården finns en härlig rutschkana, en kulle som blir en bra pulkabacke på vintern samt en stor gräsplan som inbjuder till fotbollsspel, lekar och midsommarfirande m.m. Gården är alltså stor med tre olika lekplatser och stora, öppna ytor. Där finns gungor, klätterställningar, mindre rutschkanor och sandlådor. Vinbärs- och hallonbuskar finns om man blir sugen.

Lokalerna är anpassade till lek för vår åldersgrupp 1-5, samt vila och mat. Det finns öppna ytor och även små rum om man vill gå undan en stund.

Ekologisk matglädje 

Vi har egen kokerska som lagar all mat. Hon använder sig av ekologiska varor i den mån det går och hon lagar specialkost vid behov. Mjölk serveras till varje måltid och alla barn får färsk frukt varje dag. Den mat som serveras på förskolan är vällagad, näringsriktig och god samtidigt som den ska locka barnen till att utforska nya smaker och råvaror men också få dem att längta till bords. För att få möjligheten att påverka maten som serveras i förskolan, att inspirera barn och personal genom maten och att jobba för att göra maten till en rolig och viktig del av dagen. Framförallt lunchen är särskilt viktig och det som är grunden för att alla barn ska må bra och ha kraft och energi till att orka med dagen. Därför behöver den också vara vällagad från grunden och innehålla så mycket variation som möjligt.

Människa och miljö

Vi på Sädesärlan vill medverka till att våra barn lär sig förstå vikten av samverkan människa och miljö. I femårsgruppen får man bland annat lära sig om allemansrätten, skogens djur och växter och givetvis ha roligt tillsammans ute i naturen. Vi gör utflykter till vår ”dunge” där barnen leker skogslekar, bygger kojor och får härliga naturupplevelser. På avdelningarna sopsorterar och komposterar vi så mycket vi kan och får på så vis in ett miljötänkande hos barnen.

Så jobbar vi med barnens språk

Alla avdelningar jobbar mycket med språket eftersom kommunikation är viktig i samspelet med andra människor. Genom att vi varje dag sjunger, har rim och ramsor, läser sagor och pratar med barnen utvecklas barnens språk. Barnen får även uttrycka sig i t.ex. målning, rörelse och lekar. Vi har möjlighet till skapande verksamhet både inne på avdelningarna och i vår gemensamma ateljé.


Vi vill ge både fri och vuxenledd lek stort utrymme hos oss eftersom barnen lär sig oerhört mycket genom att leka. Vi erbjuder material, tid och utrymme och bryter inte barnens lek i onödan. Vi betonar det lustfyllda lärandet och sist men inte minst ska vi ha kul tillsammans!

Föräldrasamverkan

Förutom den dagliga kontakten erbjuder vi:

  • Föräldramöte 1 gång/år
  • Utvecklingssamtal 1 gång/år
  • Inskolningssamtal och uppföljningssamtal
  • Luciafirande
  • Julfest
  • Midsommarfirande

Vi erbjuder även samtal vid behov. Är det något ni undrar över är ni alltid välkomna att fråga oss.

Senast granskad 2019-09-18 av Emila Pasic