Bilden är en drönarbild över spikön och de centrala delarna av staden. Mitt i bild syns en stor gul luftballong.

Näringsliv och arbete

Trollhättan är en stolt stad med ambitioner. Vi vill växa och siktar på att öka från dagens knappa 60 000 till 70 000 Trollhättebor till år 2030. Med Trollhättans 26 000 arbetstillfällen och 4.700 arbetsställen är Trollhättan ett naturligt nav i regionen.

Person
Näringslivschef Helena Kortered 0520-49 7049 0722-18 79 15
Enhet Näringslivsenheten Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Näringslivsenheten

Trollhättan har ett teknikintensivt näringsliv där stor del är inom automation, rymd och flyg. I Trollhättan finns en mix av framgångsrika, internationella och  världsledande företag, högt tekniskt kunnande och spetsteknologier. Här finns ett unikt samarbete mellan akademin och näringslivet där spjutspetsforskningen jobbar nära företagen och det kunskapsutbyte det bildar till skapar utveckling av världsklass.

Trollhättan har turbo i generna men många av våra företag har framtidens mobilitet som uppgift, vilket gör att det här finns viktiga ingenjörskunskaper som har uppdrag från de flesta stora bilmärkena i världen. Här är även ”Rocket Science business as usual” då en av våra största arbetsgivare, GKN Aerospace, utvecklar raketmunstycken och delar till det Europeiska samarbetet, ESA:s rymdraket Ariane och motorkomponenter som sitter i över 90% av alla nya större flygplan världen över.

Mikroskåpiskbild på viruset Corona

Företag och Coronaviruset

Med anledning av den senaste tidens utveckling gällande spridningen av Coronaviruset har vi sammanfattat var du som företagare kan hitta aktuell information.

En silverpokal mot en blå bakgrund

Trollhättan klättrar i näringslivsranking

Trollhättan klättrar 37 placeringar från plats 51 till plats 14 på den totala Sverige listan med 188 kommuner i 2019 års Insiktsmätning vilket Trollhättans Stad givetvis är oerhört stolta över.

Bilden föreställer en kvinna som står framför en whiteboard. Kvinnan är klädd i blå hängslebyxor med vita ränder och en vit långärmad tröja. Kvinnan är mycket glad och ler och skrattar. Hon håller ett föredrag för två personer som sitter i förgrunden.

Starta företag

Dags att starta eget? När du startar företag bygger du något eget. Du disponerar din tid själv och arbetar mot egna mål.

Bilden föreställer Stallbacka området och stallbacka bron. Mitt i bild syns två vita måsar som flyger mot området. Himlen är rosa och lila.

Etablera och utveckla företag

Klicka här för att läsa mer om hur du etablerar och utvecklar företag i Trollhättan.

Bilden föreställer byggandet av ett hus i Trollhättan. Huset är täckt med byggställningar.

Tillstånd, regler och tillsyn

På denna sida hittar information om regler, tillstånd och tillsyn av din nya eller befintliga verksamhet.

Bilden föreställer en arbetsintervju. Till vänster i bild sitter kvinnan som blir intervjuad. Hon har brunt lockigt hår och är klädd i vit långärmad tröja. På andra sidan bordet sitter tre personer. En kvinna i brunt hår med grå kavaj, bredvid henne sitter en man med brunt hår och långärmad vit tröja. Längst bort i bild syns en man med blå skjorta och brunt hår. Samtliga personer ser glada ut.

Söker ditt företag personal?

I samarbete med Arbetsförmedlingen erbjuder vi dig som företagare att ta del av en digital tjänst som hjälper dig att rekrytera rätt kompetens till din verksamhet.

Bilden föreställer en kvinna i vit långärmad tröja som gör tummen upp. I bakgrunden syns flera personer som ser glada och spralliga ut.

Lediga jobb

Trollhättan ingår numera i arbetsmarknadsregionen Göteborg och med våra ca 26 000 arbetstillfällen är Trollhättan det naturliga navet även i vår närregion.

Bild på näringslivsenheten, text "Välkommen att höra av dig till oss"

Näringslivsenheten

Vi hjälper dig med rådgivning och stöd om du driver eller planerar att starta företag i Trollhättan. Hör av dig till oss!

Aktuellt

 • Hur utvecklar vi Trollhättans näringsliv tillsammans?

  Svenskt Näringsliv och Trollhättans Stad bjuder in till gemensamt möte där årets rankingresultat presenteras. Den ranking som kommer av Svenskt Näringslivs undersökning Lokalt Företagsklimat
 • Trollhättan – Vänersborg är utsedda till Intelligent Cities

  Trollhättan och Vänersborg har, av EU-kommissionen, utsetts till att ingå i nätverket Intelligent Cities i Europa.
 • GKN varslar 350 anställda

  GKN Aerospace lät idag meddela att de varslar 350 medarbetare. Orsaken är den djupa ekonomiska kris som företaget hamnat i på grund av Corona-pandemin.
 • Starta eget som franchisetagare, live 26 maj

  Går du i tankar att starta eget företag men saknar en affärsidé? Vill du ta del av ett redan etablerat varumärke? Är du framtidens entreprenör och intresserad av att bli franchisetagare? Se då livesändningen från Franchisetorget klockan 18 den 26 maj.
 • Ny Företagarhjälp

  Trollhättans Stad har tillsammans med övriga kommuner i Fyrbodal initierat en kostnadsfri rådgivningstjänst för dig som driver företag.
 • Trollhättans näringsliv just nu

  En kort filmintervjun med näringslivschef, Helena Kortered där hon berättar om ögonblicksbilden som vår kartläggning av Trollhättans näringsliv visar.
 • Företag och Coronaviruset

  Med anledning av den senaste tidens utveckling gällande spridningen av Coronaviruset har vi sammanfattat var du som företagare kan hitta aktuell information.
 • Tyck till om vårt Företagsklimat

  Under första kvartalet av 2020 genomförs Svenskt näringslivs enkätundersökning om vårt företagsklimat. Ett bra företagsklimat är inte sällan ett frö till framtida företag, men också ett avstamp för de företag som finns att växa.
 • Stabilt företagsklimat i Trollhättan

  Igår presenterades Svenskt Näringsliv 2019 års ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges kommuner. Idag var de i Trollhättan och redogjorde Trollhättans siffror för företagare, politiker och tjänstemän.
 • TechROi Fuel Systems utökar i Trollhättan

  Trollhättans Stad välkomnar utökningen av TechROi Fuel Systems verksamhet i Trollhättan.
 • Bilproduktion i Trollhättan igen

  Idag offentliggörs ett avtal mellan NEVS och Sono Motors som innebär legotillverkning av 260 000 bilar i Trollhättan de närmaste åtta åren. Avtalet möjliggör att det återigen blir bilproduktion på Stallbacka i Trollhättan.
Senast granskad 2021-02-12 av Josefin Åkesson Bengtsson