• Tre barn sitter och bläddrar i ett block
 • Tre glada tjejer som kramar om varandra
 • Fem elever står runt ett bord, de har färgpennor och gem, saxar och tejp. De gör ett collage. De ser glada ut och skrattar och pratar med varandra.
 • En pojke sitter vid skolbänken. han har en vit tröja med svarta ränder. Hans hår är mörkt och lite rufsigt. han ser glad ut och tittar i kameran.
 • Fyra ungdomar som ser lite fundersamma ut

Utbildning och barnomsorg

Välkommen till Utbildning och barnomsorg i Trollhättans Stad! Vi erbjuder lärande för barn och elever från förskoleålder till år 9 i grundskolan. Vårt mål är att alla barn och elevers kunskapsutveckling ska stärkas.

I Trollhättan finns många skolor där du lär dig nya saker.

FÖRSKOLAN

Barnen kan vara i förskolan när de är från 1 till 5 år gamla.

Det är gratis för barn som bara är på förskolan 15 timmar varje vecka, om barnen är 3 till 5 år gamla.

I Öppen förskola kan barn och föräldrar träffas och leka.

Om du har frågor om förskolan ska du ringa till kommunens växel på telefonnummer 0520-49 50 00.

GRUNDSKOLAN

Du kan välja vilken skola du vill för ditt barn.

När barnen är 6 år gamla får de gå i grundskoleklass om de vill.

När barnen är 7 år till 16 år gamla är det lag att gå i skolan.

I Trollhättan har vi också fristående skolor.

De skolorna drivs inte av kommunen.

Fristående skolor kallas också ibland för friskolor.

Om du har frågor om grundskolan ska du ringa till kommunens växel telefonnummer 026-24 00 00.

GYMNASIESKOLAN

Om du har frågor om gymnasieskolor ska du ringa till Kunskapsförbundet Väst på telefonnummer 0521-72 27 40.

Enhet Utbildningsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 84 Trollhättan 0520-49 50 00 Utbildningsförvaltningen

Aktuellt från Utbildningsförvaltningen

 • Information om konstaterat fall av Covid-19

  30 juni 2020
  Vi har fått uppgifter om att det möjligen förekommit risk för smittspridning av Covid-19 i samband med att enstaka smittade individer har vistats i några av Utbildningsförvaltningens verksamheter. Det handlar om ett fall på fritidshem på Lyrfågelskolan
 • Fortsatt undervisning i Upphärad

  17 juni 2020
  Utbildningsnämnden beslutade på tisdagen 16 juni att undervisning för åk F-5 samt fritidshem ska fortsätta bedrivas i Upphärad. Det innebär att det tidigare beslutet om tillfällig flytt från Upphärad till Sjuntorpskolan inte längre är aktuellt.
 • Begränsade öppet-tider på förskolekontoret

  11 juni 2020
  Förskolekontoret har under v 27-29 begränsade öppettider mellan 8:00 – 14:30. Under v 30-31 är kontoret stängt men tar emot telefonsamtal mellan kl 8:00-10:00. Det går bra att maila till oss på barnomsorg@trollhattan.se
 • Om du som vårdnadshavare är sjuk men barn måste till förskola, fritids eller skola

  två personer gör armbågshälsning
  19 maj 2020
  Friska barn får komma till förskolan och fritids, och friska barn ska komma till skolan. Om du som vårdnadshavare är sjuk, eller har lättare symptom som halsont, snuva, illamående och huvudvärk, men även andra symptom som muskel- och ledvärk,
 • FILM: Frågor och svar om Coronapandemi i skola och förskola

  30 april 2020
  Kan mitt friska barn gå till skolan även om jag som förälder är sjuk? Kan barn gå till skolan om syskonen är sjuka? Vad gör skolan för att minska risk för smittspridning? Dessa och andra frågor kan du få svar på i Utbildningsförvaltningens informationsfil
 • Fakturor för barnomsorgsavgift skickas ut vecka 23

  18 maj 2020
  Under vecka 23 börjar fakturorna för barnomsorg att skickas ut till berörda vårdnadshavare.
barn skrattar

Jobba som timvikarie på Utbildningsförvaltningen

Vi behöver fler kollegor! Är du en av dem? -Välkommen att arbeta som timvikarie inom förskola, grundskola och fritidshem hos oss!

barn

Förskola

Förskolan är en pedagogisk verksamhet som följer skollagen och läroplanen för förskolan. I Trollhättan finns kommunala förskolor och förskolor i enskild regi.

barn

Grundskolor

I Trollhättan finns kommunala skolor och friskolor. De kommunala skolorna har ett geografiskt upptagningsområde och elever som bor inom detta område är alltid garanterade en plats. 

barn med ballong

Vår helhetsidé

Varje barn och elev ska ges likvärdiga förutsättningar att nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling, alla barn och elever ska ha en lärandemiljö som främjar hållbarhet, och deras föräldrar ska ges inflytande över, och delaktighet i, deras lärande och utveckling. För att hjälpa oss att uppnå dessa mål har vi etablerat en helhetsidé som är utformad för att styra, inspirera och hjälpa oss på vägen.

bild från instagram

Följ oss på Instagram!

Nu finns Utbildningsförvaltningen på Instagram som @utbildningthn. Hur är det att jobba som lärare, förskollärare eller fritidspedagog? På vår Instagram får ni möta våra verksamheter och medarbetare och ta del av våra arbetsdagar.

bild på en lärare

Att jobba som pedagog i Trollhättan

Hur är det att arbeta som lärare, rektor eller pedagog i förskolan i Trollhättans stad? Gör din egen bedömning och lyssna på våra medarbetare när de själva berättar!

en bild från en karta

Hitta våra enheter via webbkartan

Klicka på länkarna nedan för att öppna interaktiva kartor där du kan söka efter förskolor och skolor i Trollhättans Stad.

bild

Jobba hos oss!

Pedagoger i Trollhättans stads förskolor och skolor bygger framtiden tillsammans - varje dag. Med nyfikenhet, framtidsanda och hög professionalitet bedriver vi kunskapsbyggande skolutveckling för en framtid att längta till. Vill du göra skillnad - på riktigt? Sök våra pedagogjobb och forma framtiden med oss!

Senast granskad 2020-06-02 av Andreas Gleisner