Tre barn sitter och bläddrar i ett block

Utbildning och barnomsorg

Välkommen till Utbildning och barnomsorg i Trollhättans Stad! Vi erbjuder lärande för barn och elever från förskoleålder till år 9 i grundskolan. Vårt mål är att alla barn och elevers kunskapsutveckling ska stärkas.

I Trollhättan finns många skolor där du lär dig nya saker.

FÖRSKOLAN

Barnen kan vara i förskolan när de är från 1 till 5 år gamla.

Det är gratis för barn som bara är på förskolan 15 timmar varje vecka, om barnen är 3 till 5 år gamla.

I Öppen förskola kan barn och föräldrar träffas och leka.

Om du har frågor om förskolan ska du ringa till kommunens växel på telefonnummer 0520-49 50 00.

GRUNDSKOLAN

Du kan välja vilken skola du vill för ditt barn.

När barnen är 6 år gamla får de gå i grundskoleklass om de vill.

När barnen är 7 år till 16 år gamla är det lag att gå i skolan.

I Trollhättan har vi också fristående skolor.

De skolorna drivs inte av kommunen.

Fristående skolor kallas också ibland för friskolor.

Om du har frågor om grundskolan ska du ringa till kommunens växel telefonnummer 026-24 00 00.

GYMNASIESKOLAN

Om du har frågor om gymnasieskolor ska du ringa till Kunskapsförbundet Väst på telefonnummer 0521-72 27 40.

Verksamhet

Utbildningsförvaltningen

Hitta hit

Gärdhemsvägen 9 46183 Trollhättan

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Aktuellt från Utbildningsförvaltningen

 • Barnomsorg gör inkomstjämförelse 2022

  3 oktober 2022
  Under hösten 2022 genomför Utbildningsförvaltningen en jämförelse av lämnade inkomstuppgifter avseende barn i förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg eller fritidshem med inhämtade kontrolluppgifter från Skatteverket.
 • Elever övar krisberedskap

  Lärare står framför klasen. Det är lite mörkt och det finns tända ljus på borden.
  29 september 2022
  Klassrummet är nedsläckt. Rullgardinerna skärmar av solljuset utifrån, och på bänkarna längst fram står små batteridrivna värmeljus. Ett förväntansfullt sorl hörs från eleverna när Christoffer Astegren, lärare på Lyrfågelskolan,
 • Planering av ny skola i Velanda fortsätter

  barn bygger med träklossar
  15 mars 2022
  Utbildningsnämnden har godkänt förstudien av en ny kombinerad skola- och förskola i Velanda. Nu går processen vidare till kommunstyrelsen, som också ska ta ställning till förstudien, och kan besluta om att gå vidare med lokalplanering.
 • Mer tid i förskolan kan stärka barns språk

  porträttbild Lisa Hylén
  1 mars 2022
  I augusti gick startskottet för en strategisk satsning riktad mot barn med annat modersmål än svenska, inom Utbildningsförvaltningens förskolor. Förändringar när det gäller tillämpning av skollagens regelverk för barnomsorgsplacering gör det
 • Nya regler för lovfritids

  1 februari 2022
  Utbildningsförvaltningen vill informera om nya regler för lovfritids som börjar gälla från och med sportlovet v 8. Detta innebär att en ny ansökan görs inför varje lov och debitering sker enligt maxtaxa. Ansökan görs via Trollhättans stads e-tjänster.
 • Prao - tio dagar som kan förändra livet

  28 december 2021
  Den kommande hösten ska elever i årskurs 9 i Trollhättans Stads grundskolor ut på prao. Totalt handlar det om ungefär 650 elever och jakten på praoplatser pågår för fullt. Prao är en chans för eleverna att få en bild av olika yrken,
 • Välkommen till förskoleklass!

  19 november 2021
  Att börja förskoleklass ska vara kul och spännande, men det kan också kännas både pirrigt och kanske lite läskigt. Läs vår broschyr om förskoleklass så kan du och ditt barn förbereda er tillsammans inför skolstarten!
 • Barnomsorgen gör inkomstjämförelse 2021

  4 oktober 2021
  Under hösten 2021 genomför Utbildningsförvaltningen en jämförelse av lämnade inkomstuppgifter avseende barn i förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg eller fritidshem med inhämtade kontrolluppgifter från Skatteverket.
 • När kan ett barn som varit sjukt komma tillbaka till förskola/skola?

  barn tvättar händerna
  17 februari 2021
  På Utbildningsförvaltningens skolor och förskolor följer vi reglerna som Smittskydd Västra Götaland sätter upp. Reglerna styr när ett barn/elev som varit sjukt, eller som har familjemedlemmar som varit sjuka,
 • Ansökan om skolskjuts

  Varningsskylt Skolbuss
  18 maj 2021
  Vi vill uppmärksamma er som sedan tidigare ansökt om skolskjuts vid växelvis boende eller skolval, att det nu börjar bli dags att ansöka inför hösten. Ansökan om skolskjuts görs inför varje nytt läsår.
Bilden föreställer två små flickor iklädda regnkläder och reflexväst som håller i varsin ballong. Ballongerna är lila. I bakgrunden syns orangea och röda träd. Fotografiet är taget på hösten. Marken är full med löv.

Förskola och pedagogisk omsorg

Förskolan är en pedagogisk verksamhet och undervisningen i förskolan följer skollagen och läroplanen för förskolan. I Trollhättan finns kommunala förskolor och förskolor i enskild regi.

barn

Grundskolor

I Trollhättan finns kommunala skolor och friskolor. Elever som ska börja skolan i Trollhättans Stad får en anvisad skolplats. Genom det fria skolvalet är det möjligt att välja annan skola än den anvisade.

barn med ballong

Vår helhetsidé

Det är egentligen väldigt enkelt och samtidigt otroligt svårt. Allt vi gör syftar till en enda sak: att ge alla barn och elever förutsättningar att nå sin egen framgång och uppfylla sina drömmar.

bild från instagram

Följ oss på Instagram!

Nu finns Utbildningsförvaltningen på Instagram som @utbildningthn. Hur är det att jobba som lärare, förskollärare eller fritidspedagog? På vår Instagram får ni möta våra verksamheter och medarbetare och ta del av våra arbetsdagar.

bild på en lärare

Att jobba som pedagog i Trollhättan

Hur är det att arbeta som lärare, rektor eller pedagog i förskolan i Trollhättans stad? Gör din egen bedömning och lyssna på våra medarbetare när de själva berättar!

en bild från en karta

Hitta våra enheter via webbkartan

Klicka på länkarna nedan för att öppna interaktiva kartor där du kan söka efter förskolor och skolor i Trollhättans Stad.

bild

Jobba hos oss!

Pedagoger i Trollhättans stads förskolor och skolor bygger framtiden tillsammans - varje dag. Med nyfikenhet, framtidsanda och hög professionalitet bedriver vi kunskapsbyggande skolutveckling för en framtid att längta till.
Vill du göra skillnad - på riktigt? Sök våra pedagogjobb och forma framtiden med oss!

Senast granskad 2022-09-30 av ANDGLE