Lyssna

Slussanläggning och farled

ARBETE MED FÖRSLAG TILL DETALJPLAN – Detaljplan för slussanläggning och farled, del av Olidan 5:16 och 3:2 med flera, Åker/Skoftebyn/Centrala staden. Kommunstyrelsen har beslutat om positivt planbesked (KS 2024-09-04 § 270). Förslag till detaljplan tas fram.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Helgfria vardagar, måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Varför gör vi den här planen?

En planbeskedsansökan inkom från Sjöfartsverket om att pröva markens lämplighet för uppförandet av en ny slussled enligt alternativ nord. Med ändrad slussled påverkas befintlig infrastruktur och nya vägar kommer behöva uppföras. Positivt planbesked lämnades 2024-09-04, vilket innebär att förslagets lämplighet ska prövas i ett detaljplanearbete.

Syfte med planen

Planens huvudsyfte är att möjliggöra anläggande av nya slussar och breddning av Bergkanalen för att säkerställa fortsatt framkomlighet för fartyg och fritidsbåtar på Trollhätte kanal.  Vidare syftar planen till att utveckla och skydda kulturhistoriska värden och bibehålla natur- och rekreationsvärden med hänsyn till landskapets och bebyggelsens karaktär. I detta ligger också att planlägga för förändringar i vägnät och annan infrastruktur som påverkas samt möjliggöra en lämplig och ändamålsenlig användning av bebyggelse som hamnar i närheten av den nya slussleden.

Planområde

Planområdet är ca 22,8 hektar stort och omfattar Bergkanalen från Klaffbron i norr till Innovatumområdet, i höjd med Gunnar W Anderssonspassage i söder. Vid Olidans gård vidgas planområdet för att omfatta fastigheterna Olidan 4:9, 4:10, 5:3, 5:29, samt delar av 5:28 där planområdet sträcker sig vidare i östvästlig riktning mellan Bergkanalen och Göta älv.  Längs Bergkanalen omfattas landområden på fastigheten Olidan 3:2 där den historiska dragvägen löper längs kanalens östra sidan och äldre bebyggelse finns uppförda på kanalöarna väster om farleden. Plangränserna följer i huvudsak fastighetsgränser och/eller befintliga gränser i gällande planer. På fastigheten Olidan 5:16 har plangränsen bestämts utifrån en avvägning mellan den nya slussanläggningens ytbehov och att begränsa ingreppen i Älvrummets naturreservat. Utöver detta omfattas även fastigheten Olidan 6:1 samt del av Olidevägen.

Vad innebär förslaget?

Samhällsbyggnadsförvaltningen arbetar nu med att ta fram ett planförslag.

Förfarande

Detaljplanen handläggs med utökat förfarande enligt 5 kap. plan- och bygglagen. Utökat förfarande har valts då planen är av betydande intresse för allmänheten och innebär utökning av allmän plats med kommunalt huvudmannaskap.

Här kommer du att hitta handlingar, utredningar och bilagor som är kopplade till planen. 

Detaljplaneprocessen - så jobbar vi med planen

Positivt planbesked lämnades den 4 september 2024, KS § 270. Ett positivt planbesked innebär att kommunen avser pröva föreslagen markanvändning i en ny detaljplan.

Här börjar vi arbeta med planen

Ett preliminärt förslag till detaljplan utarbetas. Planhandlingarna består av plankarta med planbestämmelser, planbeskrivning, illustrationer och fastighetsförteckning.

Information och dialog med berörda

Innan vi arbetar fram ett förslag till ny detaljplan kan vi behöva informera och föra en dialog med de som berörs av den nya planen.

När det finns ett färdigt förslag kommer samråd genomföras i enlighet med plan-och
bygglagen. Om du är fastighetsägare i ett område som berörs av kommande detaljplan är du en så kallad sakägare i detaljplaneprocessen, vilket innebär att du har rätt att tycka till om det vi planerar. 

Utredningar

Just nu pågår arbetet med att ta fram nödvändiga utredningar som underlag till detaljplanen. I samband med detta görs en del platsbesök i området och det kan även förekomma provtagningar. Inför provtagningar informeras berörd fastighetsägare. 

Möjlighet att tycka till och lämna synpunkter

Under samrådsskedet ges möjlighet till insyn och påverkan. Samrådsförslaget kommer att finnas tillgängligt här på hemsidan. 

När samrådstiden är över sammanställs skriftliga yttranden över detaljplanen i en samrådsredogörelse. Ofta sker en bearbetning av planförslaget efter samrådet.

Delutlåtande/samrådsredogörelse 

Plankontoret sammanställer och kommenterar synpunkterna som inkommit under samrådstiden i ett delutlåtande/samrådsredogörelse. Ofta sker en bearbetning av planförslaget efter samrådet.

Ytterligare en möjlighet att tycka till

Under granskningstiden ges ytterligare en möjlighet att påverka planförslaget. Granskningsförslaget kommer att finnas tillgängligt här på hemsidan.

När granskningstiden är över sammanställs skriftliga yttranden över detaljplanen i ett granskningsutlåtande. De som haft synpunkter som inte blivit tillgodosedda efter samråd eller granskning tillsänds granskningsutlåtandet och meddelande om att detaljplanen föreslås antas.

Granskningsutlåtande

Efter granskningen sammanställs skriftliga yttranden över detaljplanen i ett granskningsutlåtande. De som haft synpunkter som inte blivit tillgodosedda efter samråd eller granskning tillsänds granskningsutlåtandet och meddelande om att detaljplanen föreslås antas. Mindre ändringar av planförslaget kan ske efter granskning. 

Här beslutar politiker om att godkänna planen

Det slutliga planförslaget överlämnas till Samhällsbyggnadsnämnden eller kommunstyrelsen för antagande.

Överklagande

Antagandebeslutet kan överklagas av den som under samråd eller granskning har lämnat skriftliga synpunkter och inte fått dem tillgodosedda, samt bedöms vara berörd av förslaget.

Antagandehandlingar

Det här är de slutgiltiga handlingarna i detaljplaneprocessen - om ingen överklagan sker. De kommer du att hitta längst ned på sidan som planbeskrivning och plankarta. 

Då börjar detaljplanen gälla

Detaljplanen vinner laga kraft tre veckor efter att protokollet med antagandebeslutet justerats, om den inte är överklagad.

Senast granskad 2025-05-23 av MARKAH