Avfall - Returen

Avfall och återvinning

Sedan årsskiftet 2014-2015 är det Trollhättan Energi AB som har ansvaret för renhållningen i Trollhättans kommun. Här hittar du en sammanfattande information om till exempel återvinningscentral Håjum och återvinningsstationer, sophämtning samt slamsugning.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Ring till kundservice på Trollhättan Energi AB om du har frågor, telefon 020-89 90 00.

Avfall och återvinning Trollhättan Energi AB

Återvinningscentral Håjum

Om du behöver slänga exempelvis grovavfall, farligt avfall eller elavfall är det till vår bemannade återvinningscentral Håjum som du ska åka.

Mer information om återvinningscentral Håjums öppettider, priser och så vidare finns på Trollhättans Energis webbplats, trollhattanenergi.se

Hitta till återvinningscentralen på Verkmästarevägen 20!

Återvinningsstationer

På återvinningsstationerna ska du lämna tidningar och förpackningar av papper, plast, metall och glas. Du kan även lämna småbatterier i batteriholkarna. Hela och rena kläder som du vill skänka lägger du i containrar märkta Klädinsamling, dessa tas om hand av Returen och Emmaus Björkå.

Från och med 1 januari 2017 är det FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, som har hand om städningen av återvinningsstationerna i kommunen. När du har frågor om sortering eller återvinning av förpackningar och tidningar eller vill lämna synpunkter kan du antingen ringa servicetelefon 0200-88 03 11 eller skicka ett mejl till kontakt@ftiab.se. Servicetelefonen är bemannad alla vardagar klockan 08:00-20:00 och helger/helgdagar klockan 10:00-16:00. Ett samtal dit är gratis.

FTI uppskattar att du hjälper till med övervakning av behov av städning och tömning. De ser gärna att du anmäler om behållare på en återvinningsstation behöver tömmas eller ifall det behöver städas. Enklast gör du detta genom att fylla i formuläret på http://www.ftiab.se/172.html eller ringa till servicetelefon 0200-88 03 11.

FTI:s hemsida

När har du sophämtning?

För att se vilka hämtningsdagar du har så kan du enkelt ladda ner gratisappen Trollhättan Energi. Logga in med BankID så får du tillgång till din adress och påminnelse direkt i mobilen när du ska ställa ut dina kärl. Under veckor med helgdagar kan dina ordinarie hämtningsdagar ändras.

Läs mer om ändrade hämtdagar på Trollhättan Energis webbplats, www.trollhattanenergi.se

Slamsugning

Information om slamsugning finns på Trollhättan Energis webbplats, www.trollhattanenergi.se

En tecknad bild med ett troll som plockar upp skräp på marken

Trollhättans skräpplockardagar 2023

Håll Sverige Rent anordnar varje år skräpplockardagar för skolor och förskolor. Även privatpersoner, enskilt eller i grupp, kan anmäla att de deltar i skräpplockning. Runt om i landet plockas skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare

Avfallstrappa med troll som visar vad och hur man ska behandla sitt avfall.

Minskad nedskräpning

Kommunen ansvarar för en del, men att hålla Trollhättan snyggt och rent är ett jobb för oss alla!

Logotype för "Håll Trollhättan rent"

Håll Sverige Rent-kommun

Ett nätverk för ett skräpfritt Sverige. Trollhättan är sedan 2014 medlem i nätverket Håll Sverige Rent-kommun där arbetet mot nedskräpning sker på ett systematiskt sätt för att få en skräpfri kommun.

En pojke med hemmagjord utklädnad till hjälte, leende med knuten näve i vädret. Ovan för logga med texten "bli en vardagshjälte".

Trollhättans miljösatsning på vardagshjältar

Bli en vardagshjälte är Trollhättan Energis satsning för att skapa ansvarsfulla Trollhättebor, även i framtiden.

Returen

Återvinning och bistånd är grundstenarna hos Returen i Trollhättan. Returen är en arbetsmarknadsåtgärd som genom sin återvinningsdel gör insatser för Trollhättans miljö och med sitt samarbete med Emmaus Björkå även för människor i tredje världen.

Senast granskad 2022-08-30 av FIAJOH