Bilden föreställer en karta över Dendrosafariet som löper genom de centrala delarna av Trollhättan.

Dendrosafari - upptäck speciella träd i Trollhättan

Träd ger oss människor flera ekosystemtjänster så som att ta hand om dagvatten, rena luften vi andas, jämna ut temperaturer i luft och på mark, minska psykisk ohälsa och inte att förglömma – pryda vårt offentliga rum!

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Dendrosafariet tar dig på en resa genom stadens centrala delar. Ta dig runt på rundan som du vill, eller dela upp den på flera härliga promenader. Vi tipsar om att börja resan på Karl Johans torg och avsluta den på Drottningtorget. Passa på att sitta ned en stund och betrakta de många planteringarna, läs om Trollhättans historia i stråket som sträcker sig över torget och se på fontänen Trollkällan med vattenspel precis intill.

Promenera, jogga, använd rullstol eller cykla och dela gärna med dig av din bästa parkupplevelse! 

Träd kan upplevas hela året

Träd är något som du kan uppleva året runt, då ett träd kan ha olika kvaliteter beroende på årstid. Vissa träd har sin prakt på våren, medan andra har sin på sommaren eller hösten. Vissa träd har även ett prydnadsvärde vintertid med en vacker siluett, eller habitus som man talar om i fackspråk. Vissa träd belyser Trollhättans Stad under årets mörkare månader, i form av punktbelysning eller ljusslingor för att framhäva trädets grenverk en mörk vinterkväll. Följ gärna trädens utveckling under hela året.

Klicka på bilderna nedan för att gå dendrosafarit digitalt

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en turkisk trädhassel. Trädet är väldigt stort och grönt. Trädet är väldigt brett och ganska glest.

Corylus colurna - turkisk trädhassel

Träd nummer 1 hittar du på Karl Johans torg

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en magnolia blomma på nära håll. Längst ner mot roten är blomman mörkt rosa som sedan bleknar ut till i vitt.

Magnolia sp. - magnolia

Träd nummer 2 hittar du på Karl Johans torg

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på ett amerikanskt tulpanträd. Fotografiet är taget rakt upp mot alla trädets löv.

Liriodendron tulipifera - amerikanskt tulpanträd

Träd nummer 3 hittar du på Spikön

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en koreagran. Fotografiet är en närbild på granens skott.

Abies koreana - koreagran

Träd nummer 4 hittar du på Spikön

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en japansk gyllenlönn. Trädet har en nästan neongrön färg. Det har en speciell form då det är väldigt glest. Kvistarna går ut väldigt långt från stammen och längst ut på kvisten är det som en bukett av löv.

Acer shirasawanum 'Aureum'- japansk gyllenlönn

Träd nummer 5 hittar du på Spikön

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en kaukasisk vingnöt. Fotografiet är en närbild på ett skott. Skottet är uppskattningsvis tre centimeter långt. Det har grön botten med små gula prickar.

Pterocarya fraxinifolia - kaukasisk vingnöt

Träd nummer 6 hittar du på Spikön

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en japansk zelkova. Trädet är litet och påminner om en björk. Trädets form är rakt och bladen är glesa.

Zelkova serrata 'Green Vase' - japansk zelkova

Träd nummer 7 hittar du i Bergslagsparken

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en pagodkornell. Fotografiet är en närbild på trädets blommor. Blommorna är ljust rosa.

Cornus controversa - pagodkornell

Träd nummer 8 hittar i Bergslagsparken

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på stammen på en hybridplanta. Stammen skiftar i olika färger av brunt och grönt. Stammen påminner om kamouflagemönster.

Platanus x hispanica - hybridplatan

Träd nummer 9 hittar du i Betty Backs park

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi av trädet Ginko. Bilden är en närbild av trädets ljusgröna löv. Lövens form påminner om en triangel eller en solfjäder.

Ginkgo biloba - ginkgo

Träd nummer 10 hittar du i Betty Backs park

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på löven på trädet fyllblommigt fågelbär. Löven är ovala och ljust gröna. Bilden är tagen så himmel syns i bakgrunden. Det är mycket värme i bilden och det syns att det är en fin dag.

Prunus avium 'Plena' - fyllblommigt fågelbär

Träd nummer 11 hittar du i Betty Backs park

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en äkta kastanj. Bilden är en närbild på trädes blad. Bladen är gröna och ovala. Det riktigt lyser om bladen. Fotografiet är taget en solig dag och bilden är full av värme.

Castanea sativa - äkta kastanj

Träd nummer 12 hittar du i Maria Alberts park

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en grön flikbladig bok. Trädet är väldigt stort och brett. I bakgrunden syns bilar parkerade längst en gata.

Fagus sylvatica 'Asplenifolia' - flikbladig bok

Träd nummer 13 hittar du i Maria Alberts park

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en blodbok. Bilden är tagen så man ser trädets krona och en ljusblå himmel. Trädets löv är mörkt mörkt röda och de blir ett fint kontrast till den blåa himlen.

Fagus sylvatica - Purpurbladiga Gruppen

Träd nummer 14 hittar du i Maria Alberts park

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en ullungröna.  Trädets grenar går rakt uppåt. Bladen är gröna då fotografiet är taget på sommaren. I bakgrunden syns en husknut.

Sorbus ulleungensis 'Dodong' E - ullungrönn

Träd nummer 15 hittar du i Maria Alberts park

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en guldbladig korstörne. Fotografiet är taget rakt upp mot trädets krona. I bild syns trädets bruna stam och de guldiga löven. Löven nästan lyser. I bakgrunden syns en klarblå himmel.

Gleditsia triacanthos 'Sunburst' - gulbladigt korstörne

Träd nummer 16 hittar du på Drottningtorget

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på rödeken på Drottningtorget. Trädet är riktigt riktigt stort. Stammen är lång och trädets krona riktigt breder ut sig. Under trädet finns planteringar med olika sorters blommor i olika höjder. Runt trädets stam och planeringar kan man sitta. I bakgrunden syns fontänen Trollkällan.

Quercus rubra - rödek

Träd nummer 17 hittar du på Drottningtorget

Inzoomad vit blomma.

Karl Johans Torg

Karl Johans Torg kom till i början av 1900-talet, ombyggd till stadens 100-årsjubileum 2016. Parken är öppen, ljus och fylld med vackra blommor - både vår som höst. Antal träd:

Karl Johans Torg

 

Relaterad information

Dendro – från grekiskans dendros och betyder träd. Safari – är swahili och betyder resa.

Senast granskad 2023-10-13 av ALIFRE