Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi av trädet Ginko. Bilden är en närbild av trädets ljusgröna löv. Lövens form påminner om en triangel eller en solfjäder.

Ginkgo biloba - ginkgo

Träd nummer 10 hittar du i Betty Backs park

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Dess naturliga ursprung är troligen sydöstra Kina. Kallas ibland för tempelträd då det ofta har planterats intill tempel i Japan och Kina. Ginkgosläktet är ett av de allra äldsta släktena, men med endast en kvarvarande art. Idag har ginkgon en begränsad naturlig utbredning kring sydöstra Kina, men var vanligt förekommande över hela världen för 60–220 miljoner år sedan. Ginkgon blir runt 15 meter hög i Sverige och som ung är ginkgon ett smalt träd med korta utåtriktade grenar, vilket kan inge ett ganska tanigt uttryck. Som äldre får den ett mer pyramidalt men oregelbundet växtsätt. Om ginkgon är ett blad- eller barrträd tvistas det om, beroende på vem man frågar. Vissa menar att ginkgon ska behandlas separat – att ginkgo är ginkgo! Bladen, eller barren, ser ut som en solfjäder med ett litet hack i mitten. Honplantorna får frukt som både kladdar ned på marken och har en oangenäm doft. Det är därför vanligast att endast hanplantor planteras i offentlig miljö.

Vår – inget nämnvärt
Sommar – bladen
Höst – höstfärger i gyllengult
Vinter – inget nämnvärt

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på löven på trädet fyllblommigt fågelbär. Löven är ovala och ljust gröna. Bilden är tagen så himmel syns i bakgrunden. Det är mycket värme i bilden och det syns att det är en fin dag.

Prunus avium 'Plena' - fyllblommigt fågelbär

Träd nummer 11 hittar du i Betty Backs park

Bilden föreställer ingången till Betty Backs park. Bilden är tagen från gångstråket. Underlaget är tegelsten. På båda sidorna av gångstigen finns stora öppna ytor med gräsmatta. I förgrunden står två stora krukor med blommor av olika slag. Gula, svarta, rosa och gröna. Bilden är tagen på sommaren och solen skiner.

Betty Backs park

En oas mitt i staden.

Senast granskad 2021-05-31 av REBGUS