Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på rödeken på Drottningtorget. Trädet är riktigt riktigt stort. Stammen är lång och trädets krona riktigt breder ut sig. Under trädet finns planteringar med olika sorters blommor i olika höjder. Runt trädets stam och planeringar kan man sitta. I bakgrunden syns fontänen Trollkällan.

Quercus rubra - rödek

Träd nummer 17 hittar du på Drottningtorget

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Förekommer i både Europa och Nordamerika. I europeisk kultur har rödeken funnits sedan 1700-talet, medan man tror att den har införts hit till Sverige i slutet på 1800-talet. Där det finns utrymme kan rödeken bli 20-25 meter både på höjden och bredden. Höstfärgen skiljer sig på unga och gamla individer, där unga kan få färger i rött, orange och purpur, medan äldre vanligen får mörkröda till rödbruna höstfärger. En egenskap som rödeken har är att det är tätare intervaller mellan ollonår, vilket är ett bra komplement till vår skogsek och som gynnar nötsamlande djur.

Vår – inget nämnvärt
Sommar – kronstrukturen på ekar är en mäktig syn
Höst – höstfärger i rött-rödbrunt
Vinter – vackert habitus

Bilden föreställer en karta över Dendrosafariet som löper genom de centrala delarna av Trollhättan.

Dendrosafari - upptäck speciella träd i Trollhättan

Upptäck några av Trollhättans vackra parker och lite ovanligare träd.

Vy över Drottningtorget visar träd och vattenspel

Drottningtorget

Vårt nya, fina Drottningtorg är den centrala mötesplatsen där du kan njuta av prunkande planteringar, fontänen och vattenspelet i skuggan under det stora trädet sommartid.

Senast granskad 2020-07-13 av CLASBEN