Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en japansk zelkova. Trädet är litet och påminner om en björk. Trädets form är rakt och bladen är glesa.

Zelkova serrata 'Green Vase' - japansk zelkova

Träd nummer 7 hittar du i Bergslagsparken

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Japansk zelkova kan vara en intressant ersättare till vår inhemska alm efter det att almsjukan slog till, då zelkovan har liknande karaktär. Japansk zelkova får ett vasformigt habitus och blir 10–15 meter hög och 6–10 meter bred. Denna namnsort blir lite mindre, och blir 8–12 meter hög och 6–8 meter bred. Äldre individer får en flagnande bark som ger ett mönster i rött, orange, grönt och gult. Zelkova är än så länge inte så vanlig i Sverige, men om den visar sig vara härdig och användbar kanske vi kommer att se mer av den.

Vår – bladen är svagt rödorange i bladutspringet
Sommar – barken på äldre träd, bladen
Höst – höstfärger i rostrött med rosa nyanser
Vinter – barken på äldre träd

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en pagodkornell. Fotografiet är en närbild på trädets blommor. Blommorna är ljust rosa.

Cornus controversa - pagodkornell

Träd nummer 8 hittar i Bergslagsparken

Fotografiet är ett foto över en park. I bildens vänstra hörn löper en stor rabatt med flera olika former av blommor och buskar i alla möjliga olika färger. Denna rabatt löper från fotots vänstra hörn till mitt i bild. Till höger i bild är det en gräsmatta. I bakgrunden syns grusgångar och flera stora gräsytor.

Bergslagsparken

Bergslagsparken ligger i nära anslutning till Trollhättans resecentrum och fungerar som ett förlängt väntrum och en välkomnande park.

Senast granskad 2021-05-31 av REBGUS