Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en äkta kastanj. Bilden är en närbild på trädes blad. Bladen är gröna och ovala. Det riktigt lyser om bladen. Fotografiet är taget en solig dag och bilden är full av värme.

Castanea sativa - äkta kastanj

Träd nummer 12 hittar du i Maria Alberts park

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Detta är den kastanj som man brukar äta och som kan finnas i vissa mataffärer. Äkta kastanj är mer vanlig nere i Balkan och vi i Sverige är därför inte lika bekanta med den. Vi är mer vana vid hästkastanj som tillhör ett annat släkte (Aesculus). Exakt ursprung är lite svårt att fastställa då den har använts för odling under en lång tid. I Sverige kan skörden variera då trädet behöver mycket värme för att ge rikligt med kastanjer. Äkta kastanj blir ungefär 15–20 meter hög och 10–15 meter bred. Äkta kastanj är ovanligt och framför allt så här stora exemplar. Troligtvis kan detta vara ett av de största exemplaren i Västsverige. Hela trädet inger ett exotiskt uttryck med sina mörkt gröna blad med sågade kanter, hanblommorna med sin crèmevita färg som ger en fin kontrast till de mörka bladen, samt kastanjerna som liknar en ljusgrön sjöborre.

Vår – inget nämnvärt
Sommar – vackra blad och blommor, kastanjer
Höst – höstfärger i gult
Vinter – inget nämnvärt

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en grön flikbladig bok. Trädet är väldigt stort och brett. I bakgrunden syns bilar parkerade längst en gata.

Fagus sylvatica 'Asplenifolia' - flikbladig bok

Träd nummer 13 hittar du i Maria Alberts park

Bilden föreställer en park. Till vänster i bild är det en stor rabatt med flera olika blommor och buskar i vitt, grönt, lila och rosa. Bakom rabatten finns ett träd med en stor krona. Till höger i bild löper en gångväg som leder fram till macken-lekplatsen. I bild syns Roy och Rogers verkstad. Fotografiet är taget på sommaren och solen lyser.

Maria Alberts park

Maria Alberts park är en central och grön park alldeles invid Högskolan Väst och bara en stenkast från butikerna i centrala staden.

Senast granskad 2022-06-15 av LINHER