Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på stammen på en hybridplanta. Stammen skiftar i olika färger av brunt och grönt. Stammen påminner om kamouflagemönster.

Platanus x hispanica - hybridplatan

Träd nummer 9 hittar du i Betty Backs park

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Ursprunget är okänt, men troligen från Spanien och Frankrike. Platanen påminner om vår inhemska skogslönn om man jämför bladen, men tittar man på barken så ser man en tydlig skillnad. Platanens bark faller av i flagor i olika storlekar och blottar fält i olika färger, vilket ger den ett kamouflagemönster. Platanen kan bli ett stort träd, 20–25 meter högt och 15–25 meter brett. I Malmö, i Raoul Wallenbergs park finns två riktigt stora exemplar av platan. Platanen får små, runda bollar som frukter och dessa brukar delvis sitta kvar under vintern vilket kan ge ett intressant uttryck. Platanen får sitt bladutspring relativt sent vilket kan vara positivt då trädet inte skuggar den välkomnande vårsolen, medan den under sommaren ger en svalkande skugga.

Vår – barken
Sommar – barken, kronstruktur/habitus
Höst – höstfärger i gulgrönt
Vinter – barken, runda frukterna som brukar sitta kvar

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi av trädet Ginko. Bilden är en närbild av trädets ljusgröna löv. Lövens form påminner om en triangel eller en solfjäder.

Ginkgo biloba - ginkgo

Träd nummer 10 hittar du i Betty Backs park

Bilden föreställer ingången till Betty Backs park. Bilden är tagen från gångstråket. Underlaget är tegelsten. På båda sidorna av gångstigen finns stora öppna ytor med gräsmatta. I förgrunden står två stora krukor med blommor av olika slag. Gula, svarta, rosa och gröna. Bilden är tagen på sommaren och solen skiner.

Betty Backs park

En oas mitt i staden.

Senast granskad 2020-07-13 av CLASBEN