Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en magnolia blomma på nära håll. Längst ner mot roten är blomman mörkt rosa som sedan bleknar ut till i vitt.

Magnolia spp. - magnolia

Träd nummer 2 hittar du på Karl Johans torg

Person
Landskapsingenjör Sebastian Runander 0520-49 53 50
Enhet Samhällsbyggnadsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 67 77 Samhällsbyggnadsförvaltningen

Spp. står för arter, vilket man brukar ange om man inte vet exakt vilken art det är eller om man syftar till flera arter inom samma släkte. I Trollhättan kan du hitta magnolia på flera ställen. Du kommer säkert att upptäcka olika sorter med olika habitus och olika blommor på denna dendrosafari. Denna magnolia är en av de största som finns i Trollhättan på offentlig mark och brukar vara överöst med blommor runt slutet av april till mitten på maj, beroende på väderlek. Denna sort får tulpanliknande blommor som är cirka 20 centimeter höga i rosa som övergår till ljusrosa/ vitt i toppen.

Vår – blommor på bar kvist, magnolian har en av de mest storslagna blomningarna
Sommar – ganska anonym, friskt gröna blad
Höst – höstfärger i gulbrunt, vissa sorter får dekorativa frukter
Vinter – inget märkvärdigt, men knoppar för kommande års blomning ger ett visst prydnadsvärde

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på ett amerikanskt tulpanträd. Fotografiet är taget rakt upp mot alla trädets löv.

Liriodendron tulipifera - amerikanskt tulpanträd

Träd nummer 3 hittar du på Spikön

Bilden föreställer Karl Johans torg. I förgrunden syns en stor rabatt med flera olika sorters blommor i orange, gul, vitt och blått. I bakgrunden ser man statyn Den heliga Lågan och det gamla tingshuset.

Karl Johans torg

I folkmun kallas Karl Johans torg för Tårtan.

Senast granskad 2020-06-22 av Clara Bengtsson