Fotografiet föreställer en park. I mitten av parken är det en stor rund blomsterrabatt med flera olika typer a blommor. Längst kanten på rabatten är det lila blommor. I bakgrunden syns konstverket den heliga lågan, hus och flera gröna stora trädkronor. I förgrunden syns ryggen av två parkbänkar och en grusgång. Fotografiet är taget på sommaren och det riktigt lyser om alla blommor.

Karl Johans torg

Karl Johans Torg är en liten park mitt i centrala Trollhättan. I folkmun kallas parken för tårtan.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Den fina lilla parken kom till i början av 1900-talet, men genomgick en stor förändring då hela parken byggdes om lagom till stadens 100-årsjubileum år 2016. Parken är öppen, ljus och fylld med vackra blommor - både vår som höst. I mitten av parken finns en blomsterrabatt som ofta uppmärksammar lokala jubileum. Första gången blommorna arrangerades till ett motiv sägs vara år 1947 då Nohab fyllde 100 år. Sedan dess har rabatten uppmärksammat och firat jubilarer som Vattenfall, SAAB, FN, Volvo Flygmotor och Trollhättan Vänersborgs Flygplats.  

Den heliga lågan

Parken är känd för att vara hem åt konstverket "Den heliga lågan" som är Trollhättans första offentliga konstverk. Den heliga lågan placerades i parken redan år 1936. 

Hitta hit 

Karl Johans Torg - Kartportalen

Fotografiet är en bild över en rabatt med flera olika sorters blommor. Blommorna är gult, mörklila, ljuslila och rosa. I bakgrunden syns en parkbänk och en grusgång.
Fotografiet är en närbild på fyra blommor. Blommornas blad är vita i utkanten och lysande lila i mitten. Bilden är tagen på sommaren och förmedlar en varm känsla.
Skulptur av en kvinna som håller upp en brinnande låga. Skulpturen är placerad i en park med planteringar och träd.

Den heliga lågan

Den heliga lågan av Axel Ebbe är Trollhättans första offentliga konstverk och har en intressant historia. Du hittar skulpturen på Karl Johans Torg, även kallat Tårtan.

Senast granskad 2020-08-13 av CLASBEN