Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en turkisk trädhassel. Trädet är väldigt stort och grönt. Trädet är väldigt brett och ganska glest.

Corylus colurna - turkisk trädhassel

Träd nummer 1 hittar du på Karl Johans torg

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Trädet är naturligt förekommande i området från Balkan, via norra Turkiet till norra Iran. Blir cirka 20 meter hög och får ofta en rak, genomgående stam med mer eller mindre horisontella grenar. Formen på äldre träd kan variera och ibland får den turkiska trädhasseln ett utseende som påminner om ”sparkbankseken”. Får ätbara hasselnötter som sitter i ludna bollar. Under sommaren, men även under vintern, ger den en tung beskuggning i och med att både lövverket och grenverket är tätt.

Vår – inget nämnvärt
Sommar – vackert habitus med sin pyramidala form
Höst – höstfärger i gulgrönt, frukt i ludna bollar
Vinter – vackert habitus

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en magnolia blomma på nära håll. Längst ner mot roten är blomman mörkt rosa som sedan bleknar ut till i vitt.

Magnolia sp. - magnolia

Träd nummer 2 hittar du på Karl Johans torg

Fotografiet föreställer en park. I mitten av parken är det en stor rund blomsterrabatt med flera olika typer a blommor. Längst kanten på rabatten är det lila blommor. I bakgrunden syns konstverket den heliga lågan, hus och flera gröna stora trädkronor. I förgrunden syns ryggen av två parkbänkar och en grusgång. Fotografiet är taget på sommaren och det riktigt lyser om alla blommor.

Karl Johans torg

Karl Johans Torg är en liten park mitt i centrala Trollhättan. I folkmun kallas parken för tårtan.

Senast granskad 2022-06-27 av LINHER