Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en blodbok. Bilden är tagen så man ser trädets krona och en ljusblå himmel. Trädets löv är mörkt mörkt röda och de blir ett fint kontrast till den blåa himlen.

Fagus sylvatica - Purpurbladiga Gruppen

Träd nummer 14 hittar du i Maria Alberts park

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Denna variant är lik den vanliga boken, fast med röda blad. Bladutspringet är vanligen ljusrött men övergår till mer mörkt, kan ibland skifta i grönt. Blir 20–25 meter hög och 15–20 meter bred. Bokar får släta, gråa stammar som ofta är jämntjocka en bra bit upp, och i och med dess storlek så ser stammarna nästan ut som stora elefantfötter som trampar ner i marken. Rödbladiga växter ger ofta en vacker kontrast till grönbladiga och gulbladiga växter, där den röda färgen mer kommer till sin rätt. Äldre bokar har ofta en vacker siluett på vintern då de är stora träd, med stor krona.

Vår – bladutspringet
Sommar – bladen, framhävs bäst i kontrast mot grönbladiga växter. Färgen kan skifta ibland
Höst – höstfärger i gyllenbrunt
Vinter – habitus

Bilden är en del av det digitala dendrosafarit. Ungefär en tredjedel av bilden utgör en lila platta med texten ”Dendrosafari”. Resterande del av bilden är ett fotografi på en ullungröna.  Trädets grenar går rakt uppåt. Bladen är gröna då fotografiet är taget på sommaren. I bakgrunden syns en husknut.

Sorbus ulleungensis 'Dodong' E - ullungrönn

Träd nummer 15 hittar du i Maria Alberts park

Bilden föreställer en park. Till vänster i bild är det en stor rabatt med flera olika blommor och buskar i vitt, grönt, lila och rosa. Bakom rabatten finns ett träd med en stor krona. Till höger i bild löper en gångväg som leder fram till macken-lekplatsen. I bild syns Roy och Rogers verkstad. Fotografiet är taget på sommaren och solen lyser.

Maria Alberts park

Maria Alberts park är en central och grön park alldeles invid Högskolan Väst och bara en stenkast från butikerna i centrala staden.

Senast granskad 2022-06-15 av LINHER