
Västergärdetbron
ARBETE MED FÖRSLAG TILL DETALJPLAN – Detaljplan för Västergärdetbron, del av Olidan 5:16 och 3:2 med flera, Åker/Skoftebyn. Kommunstyrelsen har beslutat om positivt planbesked (KS 2023-10-18 § 330). Förslag till detaljplan tas fram.
Varför gör vi den här planen?
En planbeskedsansökan inkom från Sjöfartsverket om att pröva markens lämplighet för uppförandet av en ny bro över Bergkanalen. Positivt planbesked lämnades 2023-10-18, vilket innebär att förslagets lämplighet ska prövas i ett detaljplanearbete.
Syfte med planen
Planens huvudsyfte är att möjliggöra en ny bro över Bergkanalen. Bron ska vara möjlig att trafikera med allmän gång- och cykel- samt biltrafik. Planen ska också ge förutsättningar för specialtransporter som idag leds över Bergkanalen via den gamla Svängbron. För att möjliggöra anslutningar till den nya bron är det också i planens syfte att planlägga för erforderliga väganslutningar; ny väg på Åker och säkerställa rådighet utmed Åkerssjövägen. Detaljplanen ska även säkerställa att kanalens/farledens funktion bibehålls och att platsens/områdets kulturhistoriska och rekreativa värden beaktas.
Planområde
Planområdet ligger utmed gränsen mellan och berör de båda stadsdelarna Skoftebyn och Åker och sträcker sig över Bergkanalen i höjd med Gunnar W Anderssons passage vid Innovatum. Området omfattar plats för ny öppningsbar bro över kanalen och vägområden på båda sidor för att få till anslutning till Åkerssjövägen och Åkersbergsvägen. Planområdet har en areal om ca 1,55 hektar. Avgränsningen har styrts av broanläggningens ytkrav och möte med annan infrastruktur men också anpassats till befintliga fastighetsgränser och plangränser för att undvika fragmenterad planmosaik och minska risken för fastighetsrättsliga plankonflikter.
Vad innebär förslaget?
Samhällsbyggnadsförvaltningen arbetar med att ta fram ett planförslag. Inriktningen för detta arbeta är att möjliggöra för en ny bro med tillhörande nödvändig infrastruktur.
Förfarande
Detaljplanen handläggs med utökat förfarande enligt 5 kap. plan- och bygglagen. Utökat förfarande har valts då planen är av betydande intresse för allmänheten och innebär utökning av allmän plats med kommunalt huvudmannaskap.
Här kommer du att hitta handlingar, utredningar och bilagor som är kopplade till planen.
Detaljplaneprocessen - så jobbar vi med planen
Positivt planbesked lämnades den 18 oktober 2023, KF § 330. Ett positivt planbesked innebär att kommunen avser pröva föreslagen markanvändning i en ny detaljplan.
Här börjar vi arbeta med planen
Ett preliminärt förslag till detaljplan utarbetas. Planhandlingarna består av plankarta med planbestämmelser, planbeskrivning, illustrationer och fastighetsförteckning.
Information och dialog med berörda
Innan vi arbetar fram ett förslag till ny detaljplan kan vi behöva informera och föra en dialog med de som berörs av den nya planen.
När det finns ett färdigt förslag kommer samråd genomföras i enlighet med plan-och
bygglagen. Om du är fastighetsägare i ett område som berörs av kommande detaljplan är du en så kallad sakägare i detaljplaneprocessen, vilket innebär att du har rätt att tycka till om det vi planerar.
Utredningar
Just nu pågår arbetet med att ta fram nödvändiga utredningar som underlag till detaljplanen. I samband med detta görs en del platsbesök i området och det kan även förekomma provtagningar. Inför provtagningar informeras berörd fastighetsägare.
Möjlighet att tycka till och lämna synpunkter
Under samrådsskedet ges möjlighet till insyn och påverkan. Samrådsförslaget kommer att finnas tillgängligt här på hemsidan.
När samrådstiden är över sammanställs skriftliga yttranden över detaljplanen i en samrådsredogörelse. Ofta sker en bearbetning av planförslaget efter samrådet.
Delutlåtande/samrådsredogörelse
Plankontoret sammanställer och kommenterar synpunkterna som inkommit under samrådstiden i ett delutlåtande/samrådsredogörelse. Ofta sker en bearbetning av planförslaget efter samrådet.
Ytterligare en möjlighet att tycka till
Under granskningstiden ges ytterligare en möjlighet att påverka planförslaget. Granskningsförslaget kommer att finnas tillgängligt här på hemsidan.
När granskningstiden är över sammanställs skriftliga yttranden över detaljplanen i ett granskningsutlåtande. De som haft synpunkter som inte blivit tillgodosedda efter samråd eller granskning tillsänds granskningsutlåtandet och meddelande om att detaljplanen föreslås antas.
Granskningsutlåtande
Efter granskningen sammanställs skriftliga yttranden över detaljplanen i ett granskningsutlåtande. De som haft synpunkter som inte blivit tillgodosedda efter samråd eller granskning tillsänds granskningsutlåtandet och meddelande om att detaljplanen föreslås antas. Mindre ändringar av planförslaget kan ske efter granskning.
Här beslutar politiker om att godkänna planen
Det slutliga planförslaget överlämnas till Samhällsbyggnadsnämnden eller kommunstyrelsen för antagande.
Överklagande
Antagandebeslutet kan överklagas av den som under samråd eller granskning har lämnat skriftliga synpunkter och inte fått dem tillgodosedda, samt bedöms vara berörd av förslaget.
Antagandehandlingar
Det här är de slutgiltiga handlingarna i detaljplaneprocessen - om ingen överklagan sker. De kommer du att hitta längst ned på sidan som planbeskrivning och plankarta.
Då börjar detaljplanen gälla
Detaljplanen vinner laga kraft tre veckor efter att protokollet med antagandebeslutet justerats, om den inte är överklagad.