Lyssna
Flygfoto med planområdet markerat med svartstreckad linje.

Vägnät Åker

ARBETE MED FÖRSLAG TILL DETALJPLAN– Detaljplan för vägnät Åker är en del av projektet för ny slussanläggning och farled i Trollhättan. Kommunstyrelsen har i beslut den 15 januari 2025 gett samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att ta fram en detaljplan. Förslag till detaljplan tas fram.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Helgfria vardagar, måndag–fredag: 8:00–16:30
7 juli - 8 augusti har receptionen lunchstängt mellan 12:00-13:00

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Varför gör vi den här planen?

Trafikverket och Sjöfartsverket har fått i uppdrag att anlägga nya slussar i Trollhätte kanal för att framtidssäkra sjöfarten mellan Vänern och Västerhavet. I det pågående planarbetet för slussarna har konstaterats att genomförande av detaljplanen får konsekvenser för befintligt vägnät. Vägarna i fall- och slussområdet tillhör idag inte kommunens vägnät utan ingår i en gemensamhetsanläggning. Marken ägs i huvudsak av Vattenfall och Sjöfartsverket. Vägnätet är tillgängligt för allmän motortrafik och används av såväl boende på Västergärdet och Åker som besökare till Älvrummets naturreservat och slussområdet vid Gamle Dal. Sjöfartsverkets anläggningar och Vattenfalls olika verksamheter samt Trollhättans kyrka nås också via samma vägnät.

Gemensamhetsanläggningen för vägnätet behöver omprövas till följd av den nya slussleden. Då fall- och slussområdet är ett viktigt besöksmål och rekreationsområde för Trollhättans invånare är det viktigt att allmänhetens tillträde till området kan säkerställas även i framtiden. För att kommunen ska få rådighet över och ansvar för vägarna krävs att de planläggs som allmän plats med kommunalt huvudmannaskap.

Syfte med planen

Syftet med detaljplanen är att säkerställa att delar av befintligt vägnät från Kyrkbron i norr till Gamle dal i söder fortsatt är tillgängliga för allmän trafik i fall- och slussområdet. Detaljplanen är en förutsättning för genomförandet av detaljplanen för ny sluss- och farled och möjliggör att allmänheten når viktiga besöksmål och målpunkter.

Utredningsområde

Utredningsområdet utgår från befintligt vägnät som ingår i gemensamhetsanläggning Olidan ga:4 och förhåller sig till plangränserna för ny sluss- och farled samt Västergärdetbron.

Planområdet för ny sluss- och farled skär genom befintlig vägsträckning vilket innebär att denna detaljplan blir uppdelat i flera områden. Planområdet är preliminärt och under planarbetet kommer det att utredas vilka vägsträckor som behöver vara allmänna och ingå i planområdet.

Förfarande

Detaljplanen handläggs med standardförfarande enligt plan- och bygglagen 5 kap. 6 §

Här kommer du att hitta handlingar, utredningar och bilagor som är kopplade till planen. 

Detaljplaneprocessen - så jobbar vi med planen

Kommunstyrelsen har i beslut den 15 januari 2025 gett samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att ta fram en detaljplan.

Här börjar vi arbeta med planen

Ett preliminärt förslag till detaljplan utarbetas. Planhandlingarna består av plankarta med planbestämmelser, planbeskrivning och fastighetsförteckning. Tillhörande planhandlingarna finns utredningar och annat underlag som ligger till grund för planförslaget.

Information och dialog med berörda

Under tiden som vi arbetar med ett förslag till ny detaljplan kan vi behöva informera och föra en dialog med de som berörs av den nya planen.

Informationsbrev har skickats ut i juli 2025 till boende i området som nyttjar vägnätet.

När det finns ett färdigt förslag kommer samråd genomföras i enlighet med plan-och
bygglagen. Under samrådet kommer vi hålla ett samrådsmöte då vi träffas i stadshuset eller någonstans i närheten av planområdet. Om du är fastighetsägare i ett område som berörs av kommande detaljplan är du en så kallad sakägare i detaljplaneprocessen, vilket innebär att du har rätt att tycka till om det vi planerar. 

Utredningar

Just nu pågår arbetet med att ta fram nödvändiga utredningar som underlag till detaljplanen. I samband med detta görs en del platsbesök i området och det kan även förekomma provtagningar. Inför provtagningar informeras berörd fastighetsägare. 

Som en del av utredningsarbetet kommer kompletterande trafikmätningar att utföras under sommaren och till hösten kommer en inventering av vägarna att utföras.

Möjlighet att tycka till och lämna synpunkter

Under samrådsskedet ges möjlighet till insyn och påverkan. Samrådsförslaget kommer att finnas tillgängligt här på hemsidan. 

När samrådstiden är över sammanställs skriftliga yttranden över detaljplanen i en samrådsredogörelse. Ofta sker en bearbetning av planförslaget efter samrådet.

Delutlåtande/samrådsredogörelse 

Plankontoret sammanställer och kommenterar synpunkterna som inkommit under samrådstiden i ett delutlåtande/samrådsredogörelse. Ofta sker en bearbetning av planförslaget efter samrådet.

Ytterligare en möjlighet att tycka till

Under granskningstiden ges ytterligare en möjlighet att påverka planförslaget. Granskningsförslaget kommer att finnas tillgängligt här på hemsidan.

När granskningstiden är över sammanställs skriftliga yttranden över detaljplanen i ett granskningsutlåtande. De som haft synpunkter som inte blivit tillgodosedda efter samråd eller granskning tillsänds granskningsutlåtandet och meddelande om att detaljplanen föreslås antas.

Granskningsutlåtande

Efter granskningen sammanställs skriftliga yttranden över detaljplanen i ett granskningsutlåtande. De som haft synpunkter som inte blivit tillgodosedda efter samråd eller granskning tillsänds granskningsutlåtandet och meddelande om att detaljplanen föreslås antas. Mindre ändringar av planförslaget kan ske efter granskning. 

Här beslutar politiker om att godkänna planen

Det slutliga planförslaget överlämnas till Samhällsbyggnadsnämnden eller kommunstyrelsen för antagande.

Överklagande

Antagandebeslutet kan överklagas av den som under samråd eller granskning har lämnat skriftliga synpunkter och inte fått dem tillgodosedda, samt bedöms vara berörd av förslaget.

Antagandehandlingar

Det här är de slutgiltiga handlingarna i detaljplaneprocessen - om ingen överklagan sker. De kommer du att hitta längst ned på sidan som planbeskrivning och plankarta. 

Då börjar detaljplanen gälla

Detaljplanen vinner laga kraft tre veckor efter att protokollet med antagandebeslutet justerats, om den inte är överklagad.

Senast granskad 2025-07-02 av MARKAH