Ombildad familj

Familjer som har ombildats efter en separation kallas ofta för bonusfamiljer eller styvfamiljer. När du befinner dig i en ombildad familj är det viktigt att hantera förändringarna med försiktighet och omtanke. Låt det ta tid, och lyssna på barnens känslor, upprätthåll bekanta rutiner och ha realistiska förväntningar på bonussyskonrelationer. Genom att skapa en "vi-känsla" och ge er tid att anpassa er tillsammans, kan ni bygga en harmonisk familjemiljö.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Tips och råd till dig som lever i en ombildad familj

  • Ta det i lagom takt. Som par kan man vara ivrig att börja sitt nya liv tillsammans, men många gånger går det för snabbt för barnen.
  • Bjud in barnen att dela sina känslor och sin oro över den nya familjen.
Det är enklare för barnen att acceptera den nya situationen när de känner att du som vuxen är intresserad av och förstår deras upplevelser och erfarenheter.
  • Fortsätt med välbekanta rutiner. I den nya bonusfamiljen får barnen kämpa med förluster, lojalitetsband och förändringar. Mitt i stora förändringar ger välbekanta rutiner och saker lugn och stabilitet.
  • Ha realistiska förväntningar på bonusrelationerna. Bonussyskons relationer är generellt mindre nära än biologiska syskonrelationer. En realistisk förväntan på nya bonusrelationer kan därför vara hövlighet, inte kärlek.
  • Ta er tid tillsammans för att skapa en ”vi-känsla”. Skapa regelbunden ensamtid för de olika familjekonstellationerna.

Boka tid med Familjerådgivningen

Använd vår e-tjänst för att boka en tid med oss eller ring oss! Telefon 0520-49 50 60 Telefontider: Tisdagar 8.30-10.00 samt torsdagar 13.30-15.00

Boka tid med Familjerådgivningen

Relaterad information

Lästips

  • Bonusfamiljen: möjligheter och fallgropar - Jesper Juul (2014). Bonnier Fakta.
Senast granskad 2023-12-15 av ANDGLE