
Barnahus Fyrbodal
Barnahus Fyrbodal är en verksamhet där åklagare, polis, socialtjänst och hälso- och sjukvård samverkar kring barn som misstänks varit utsatta för brott.
Målgruppen för Barnahus Fyrbodal är barn- och ungdomar i åldern 0-18 år som man misstänker har varit utsatta för
- Fysiskt våld i nära relation
- Sexuella övergrepp
- Hedersrelaterat våld och förtryck
- Sexuell exploatering
- Gränsöverskridande sexuellt utåtagerande beteende för barn under 15 år
- Barnfridsbrott
Syftet med Barnahus Fyrbodal är att stärka barnperspektivet och ge barn och ungdomar den hjälp de behöver genom att berörda myndigheter samverkar. Vi strävar efter att ha ett heltäckande professionellt omhändertagande av de som kommer till oss.
Arbetar du med barn och ungdomar och vill ha råd och stöd?
Personal från myndigheter eller olika verksamheter kan kontakta samordnare/barnahussekreterare i frågor som rör den aktuella målgruppen.
Vi hjälper er med konsultativt stöd och utbildning. Du har möjlighet att konsultera Barnahus Fyrbodal i ärenden där det finns misstanke om brott mot barn. En telefonrådgivning kan resultera i att en blir erbjuden att komma till Barnahus Fyrbodal för konsultation. Vi på Barnahus Fyrbodal har spetskompetens på området och ställer gärna upp med rådfrågning och konsultation när det finns misstanke om brott mot barn.
Om du vill göra en orosanmälan
Vänd dig till respektive socialkontor i din kommun eller stad om du vill göra en anmälan.
Om du vill göra en polisanmälan vänd dig till polisen på telefon 11414 eller besök din närmaste polisstation. Vid akuta situationer ring 112.
Barnahus Fyrbodal konsultativt samråd
På det konsultativa samrådet tas alla anmälningar upp från respektive socialtjänst inom barnahusets målgrupp. Där finns personal från samverkande kommuner och traumateamet BUP. Innan en socialanmälan tas upp på ett konsultativt samråd är en första skyddsbedömning gjord av socialtjänsten. Ärendena dras avidentifierade på samråden. Myndigheterna har sedvanlig sekretess. Vid samråden föredrar initierande myndighet ärendet och dess frågeställningar.
Barnahus Fyrbodal rättsliga samråd
När en polisanmälan är gjord samplaneras det på det rättsliga samrådet utifrån åklagarens direktiv angående hämtning av barn till barnförhör och eventuellt läkarundersökning. Planering av socialtjänstens insatser sker. Barnets eller närståendes behov av krisstöd säkerställs. Till Barnahus Fyrbodal kommer alla polisanmälningar som tillhör målgruppen. Vid samråden föredrar initierande myndighet ärendet och dess frågeställningar.
Kontakta oss på Barnahus Fyrbodal
Trollhättan
0520-49 56 55
0520-49 57 57
Hitta oss: Vi finns längst upp i polishuset i Trollhättan, Klintvägen 2.
Karta till Barnahus Fyrbodal i Trollhättan
Uddevalla
0522-69 68 43
Hitta oss: Vi finns på Junogatan 9, Uddevalla.
Åmål
0532-174 36
Hitta oss: Vi finns på Västerlånggatan 22, Åmål.
Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck
0520-49 68 08
Om du behöver komma i kontakt med socialtjänsten utanför arbetstid
Socialjouren Fyrbodal: 0522-69 74 44
Tillhör du Lilla Edets kommun hänvisas du till Göteborgs social jour: 031-367 90 00
BUP via sjukvårdsupplysningen: 1177
Polisen: 114 14