Föräldraskapsstöd

Har du funderingar kring eller är nyfiken på föräldraskap? Väntar du barn, är du förälder eller annan viktig vuxen till barn 0-6 år? Till oss kan du vända dig med dina frågor som rör föräldraskapet, barns utveckling och mående.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan
 

Lättillgängligt föräldraskapsstöd

Att vara förälder ger stor glädje, men kan också vara utmanande. Föräldrar och blivande föräldrar kan någon gång under föräldraskapet känna behov av att prata med andra om livet med barn. Här är en av flera platser i kommunen där föräldraskapet, barns utveckling och måendet i familjen får särskilt fokus. 

 

Vi finns på Djupebäcksgatan 23, och vår entré är på markplan. Det finns möjlihget för barnvagnsparkering precis utanför entrén, ta gärna med dig ett lås till din barnvagn.

Vårt team av föräldraskapsstödjare har olika utbildningsbakgrund. Vi är ett tvärprofessionellt team med en socionom, en barnsjuksköterska och en specialpedagog.

 

Sofia Ljungberg Socionom

sofia.ljungberg@trollhattan.se  0520 - 49 67 76


Erika Andersson Kustosik Specialpedagog

erika.andersson.kustosik@trollhattan.se 0520 - 49 51 95


Stina Rosenson Badinand Barnsjuksköterska

kristina.rosenson-badinand@trollhattan.se  0520 - 49 65 35

 

Här är det lilla barnets mående och utveckling i fokus. Föräldraskappsstödets syfte är att bidra till alla barns trygga uppväxt, samt en god relationer med sina föräldrar och andra viktiga vuxna i barnets liv.

Föräldraskapsstöd riktar sig till dig som väntar barn, är förälder eller annan viktig vuxen till barn 0-6 år?  Alla barnets viktiga vuxna är välkomna!

Vi träffar dig som är nyfiken på och vill prata om föräldraskap och/ eller känner att du har svårigheten i föräldraskapet. Alla frågor och funderingar är välkomna!

Att vara förälder kan vara ensamt ibland, detta är en plats för dig att träffa andra med barn i liknande ålder.

Verksamheten erbjuder flera olika former av mötesplater.

Du/Ni kan välja att komma på enskildasamtal i vårt samtalsrum, via telefon, digitaltmöte samt walk and talks. 

Här finns även möjlighet att träffa andra föräldrar i frågor om föräldraskap i gruppform, både i en sluten grupp men även i öppna grupper där du anmäler till varje enskilt tillfälle.

Som förälder eller blivande förälder kan du få enskilt stöd i föräldrarollen. Du får då möjlighet att hitta och utveckla dina styrkor som förälder och få nya verktyg och strategier att använda i föräldraskapet. Som förälder upplever man ibland utmaningar. Ofta kan det hjälpa att tala med någon i ens närhet eller läsa om det, men ibland kan det vara skönt att få rådgöra med någon annan. 

Har du funderingar kring ditt barn och dess utveckling, känslor och självständighet och språkutveckling? Eller funderingar kring ditt familjeliv, föräldraskap eller det delade föräldraskapet eller andra funderingar?

Du kan själv ta en kontakt med oss. Se våra kontaktuppgifter ovan. Vi träffar alla som är nyfikna på och vill prata om föräldraskap, alla frågor och funderingar är välkomna!

Här förs inte några journalanteckningar. Vi som arbetar här tystnadsplikt. Tystnadsplikten gäller med undantag för anmälningsskyldighet när barn far illa. Vi ser även till att vid behov hjälpa dig att få kontakt med rätt person gällande dina funderingar och bekymmer i din föräldraroll.

 

Aktiviteter på föräldraskapsstöd

 

Föräldraträffar - Att bli och vara förälder

Föräldraträffar för er som väntar barn. Vi samlas och samtalar kring olika teman uppdelat på fem träffar. De första två träffarna är innan förlossning och och tre efter. Träffarna är riktade till dig som bär barnet samt till medföräldrar.

Boka här

Babyträffar

Här träffas bebisar 0-8 månader och deras viktiga vuxna. Detta är en lugn plats för våra allra yngsta där de får uppleva med alla sina sinnen. Vi samlas kring ett gemensamt tema. Återkommande moment är smaka på mat, hur läser man en bok med liten? Hur bär man sjal? Välkommen hit och lär känna andra vuxna med små barn.

Boka här

Spädbarnsmassage

Vill du och din bebis vara med på spädbarnsmassage? Det är en fin stund tillsammans där det är fokus på samspel, beröring och där du lär känna och tolka ditt barns signaler.

Boka här

ABC - föräldraträff

Välkommen till föräldraträffar för föräldrar och andra viktiga vuxna med barn i åldrarna 3-12. Under fyra gruppträffar ses föräldrar tillsammans med utbildade gruppledare och får möjlighet till diskussioner och övningar. Här får du möjlighet att samtala om det underbara och ibland utmanande uppdraget att vara förälder.

Jag vill läsa mer om ABC och anmäla mig

Tematräffar

Här kan du fördjupa dig i teman kring föräldraskap och få med dig hjälpsamma verktyg i vardagen. Träffarna blir även en möjlighet till att träffa andra föräldrar och viktiga vuxna till barn 0-6 år. Träffarna är förlagda sen eftermiddag. Information om tema och datum läggs ut löpande.

 

Röster från besökare

– Jag tänker att jag och min bebis kommer hit istället för att bara trampa runt där hemma. Det är väldigt bra att komma hit och få nya intryck / Förälder till 6 månaders bebis.

– Samtalen med föräldraskapsstödjarna har varit så hjälpsamma. Jag kan slappna av lite mer i min föräldraroll och jag fick med mig många användbara verktyg. Tack! / Förälder till barn 3 och 5 år.

 

Familjecentrum på sociala medier

Följs oss gärna för att ta del av aktuella aktiviteter just nu. 

Instagram: familjecentrum_trollhattan 

Facebook: familjecentrum

 

Öppna Förskolan

I den pedagogiska verksamheten hittar du gemenskap och lek för ditt barn och dig. Välkommen till hit!

Tips om läsning och språkutveckling

Biblioteken tipsar om vad du kan göra för att stimulera barnens läslust och språkutveckling.

Närbild på regnbågsflagga. Foto.

HBTQi+ certifierad verksamhet

Den här verksamheten är HBTQ-certifierad. Det innebär att all personal har genomgått en grundläggande HBTQ-utbildning. Vi har rutiner för hur nyanställda ska introduceras och en plan för uppföljning och kvalitetssäkring. Vi möter dig med respekt, vem du än är.

Läs mer om HBTQi+ certifieringen här

Senast granskad 2024-04-23 av HANSJO