Bild på två kvinnor som på ryggen på sina röda jackor har texten Trygghetsvandrare Det är ett faktum att då fler människor är ute i rörelse i ett område känner man sig tryggare.

Trygghetsvandrare

Syftet med att trygghetsvandra är att vara en vuxen förebild och att vara ett medmänskligt stöd, att se och synas, prata med ungdomar och vara en närvarande vuxen.

Person
FolkhälsohandläggareGigi Cederholm 0520-49 79 77
Enhet Kontoret Tillväxt och utveckling Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Kontoret Tillväxt och utveckling

Det är ett faktum att då fler människor är ute i rörelse i ett område känner man sig tryggare. 

Trygghetsvandrarna i Trollhättan

Att trygghetsvandra skapar ett naturligt och socialt kontaktnät mellan vuxna samt mellan vuxna och ungdomar. Syftet med att trygghetsvandra är att vara en vuxen förebild och att vara ett medmänskligt stöd, att se och synas, prata med ungdomar och vara en närvarande vuxen. Då medverkar vi till att förebygga drogmissbruk, våld, främlingsfientlighet och skadegörelse. Samarbete sker med bland annat polis och socialtjänst.

Trollhättans Stad stöttar trygghetsvandrarna i Trollhättan och arrangerar därför utbildningsträffar för dem som vill engagera sig. Är du nyfiken på om Trygghetsvandrarna är något för dig – kontakta samordnaren Gigi Cederholm, 0520-49 79 77, gigi.cederholm@trollhattan.se

Innan man blir Trygghetsvandrare genomgår man en utbildning under en kväll. Då deltar polis och räddningstjänst som berättar allmänt om vad man som Trygghetsvandrare behöver veta:

 • hur man ska agera                                                              
 • hur man släcker brand
 • hur man ska tänka i besvärliga situationer

Är man trygghetsvandrare erbjuds man också utbildning i Hjärt- och lungräddning.

Det finns ca 110 stycken etablerade trygghetsvandrare i flera stadsdelar i Trollhättan:

 • Lextorp
 • Sylte
 • Sjuntorp
 • Strömslund
 • Centrum
 • Stavre/Sandhem

Jacka och reflexväst samt första hjälpen kit får man låna inför varje vandring. Sponsorerna Max och Swania står för gratis fika i centrum, Västtrafik låter oss åka gratis på bussarna och Fritidsgårdarna ser gärna att trygghetsvandrarna möter upp i deras lokaler för att skapa relationer till ungdomarna.

Man vandrar så ofta eller sällan man har tid och lust, men alltid minst två och två. Man är försäkrad under vandring. Vi samarbetar med polis och socialtjänst och vandrar i de olika stadsdelarna samt i centrum, dit många av våra ungdomar dras bland annat under storhelger såsom Valborg, Crusing, skolavslutning och Fallens dagar.

Vill du veta mer kontakta: samordnare Gigi Cederholm, 0520-49 79 77, gigi.cederholm@trollhattan.se

Utbildningsträffar

Trollhättans Stad stöttar trygghetsvandrarna i Trollhättan och arrangerar därför utbildningsträffar. På träffarna deltar polis och räddningstjänst som berättar allmänt om vad man som trygghetsvandrare behöver veta:

 • vilka befogenheter man har
 • vad man får göra och inte 
 • telefonnummer till polisen 
 • hur man ska tänka vid brand och i andra besvärliga situationer 
 • och mycket mer...

Efter en kvälls utbildning av polis och Räddningstjänst inbjuds du att trygghetsvandra i din del av Trollhättan. Som trygghetsvandrare erbjuds du också utbildning i Hjärt- och lungräddning.

Mer information om utbildning kommer inom kort. Är du intresserad och vill veta mer? Kontakta Gigi Cederholm, 0520-49 79 77, gigi.cederholm@trollhattan.se

Facebook ikon

Facebook: Som trygghetsvandrare kan du vara med i den slutna gruppen "Trygghetsvandrarna!" och ta del av löpande och aktuell information.

Kontaktpersoner för respektive område

Lextorp
Tony Ilio
070-439 55 64
abohadid_66@hotmail.com

Sylte
Rasken Andreasson
070-888 14 13
verdandi.fyrstad@telia.com

Sjuntorp
Linda Tersing
0709-14 53 04
lindatersing@hotmail.com

Strömslund
Martin Alexandersson
070-48 54 340
alexanderssonmartin55@gmail.com

Centrum
Bengt Mowitz
0739-66 61 45
bengt.mowitz@gmail.com

Stavre/Sandhem
Raul Eriksson
0705-302757
raul.eriksson@liberalerna.se

Relaterad information

Trygghet - Vad kan jag göra

Senast granskad: 2017-12-05 | av: Katarina Loodh
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)