Våldsbejakande extremism

Trollhättans Stad arbetar aktivt för att extremism och förtryck inte ska få en grogrund i samhället. Vi arbetar för en kommun fri från våld där alla Trollhättebor känner sig trygga.

Enhet Trollhättans Stad Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kontakta oss

Våldsbejakande extremism kallas rörelser, ideologier eller miljöer som inte accepterar en demokratisk samhällsordning. Sådana rörelser kan använda våld och extrema missnöjesyttringar i syfte att underminera samhällssystemet och för att uppnå sina ideologiska mål.

Trollhättans Stad har en handlingsplan mot våldsbejakande extremism för att utveckla det förebyggande arbetet inom området.

Vägar till råd och stöd

Du som är oroliga över att någon bekant dras in i våldsbejakande extremism kan få stöd. Du kan vända dig dagtid till kommunens mottagningsgrupp för råd och stöd. Mottagningsgruppen når du dagtid på telefon 0520-49 58 00.

Mottagningsgruppen

Kvällar och helger ringer du till Socialjouren 0522-69 74 44.

Lokal samordnare

I Trollhättans Stad finns en lokal samordnare du kan vända dig vid frågor, både som anhörig och som professionell.  

För dig som arbetar med barn och unga har den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism gett flera myndigheter i uppdrag att ta fram material som stöd i arbetet. Längst ner på sidan finner du länkar till ett urval. Efterfrågar du ett material eller annan kompetensutveckling vänd dig till den lokala samordnaren.

I akut läge

Vid pågående brottslighet, ring SOS 112, begär polis, var beredd på att svara på frågor om vad som inträffat. Är det frågan om att anmäla ett begånget brott, ring 11414 och följ instruktionerna på telefonsvararen (röststyrt). Om information av underrättelsekaraktär önskar lämnas, ring 11414. Säkerhetspolisen har också en webbtjänst där man anonymt kan lämna tips.

Tipsa Säkerhetspolisen.

Nationell orostelefon

Den nationella orostelefonen drivs av Rädda Barnen och är bemannad vardagar kl. 9-12 och 13-16. Du ringer anonymt och samtalet syns inte på din telefonräkning. De som svarar i telefonen talar svenska, men kan också erbjuda samtal på engelska, danska, arabiska, azerbajdzjanska, dari, pashto, persiska, somaliska, turkiska och tigrinja.

Telefon: 020-100 200

Rädda Barnens Orostelefon

Mer information om den nationella orostelefonen

Nedan finns ett urval av länkar till metodmaterial som tagits fram av olika myndigheter på uppdrag av den Nationella samordnaren.

Metodmaterial Propaganda och bilders makt. 

Metodmaterial Undervisa om kontroversiella frågor

Fjäril på blomma

Mottagningsgruppen

Kontakta oss på Mottagningsgruppen om du eller någon i familjen, anhörig, vän eller granne har bekymmer av något slag.

Närbild på en livboj

Akut hjälp

Ring 112 när det inträffat en olycka, brand, akut sjukdomsfall eller vid pågående brott eller misshandel. Du hamnar då hos SOS Alarm. Till Socialtjänsten kan du ringa om du upplever att du eller någon annan inte mår bra och behöver hjälp.

Senast granskad: 2017-09-18 | av: Cecilia Wilson
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)