Civilt försvar
Det civila försvaret är en del av totalförsvaret (militära- och civila försvaret) och har sin utgångspunkt i samhällets krisberedskapsarbete. Civilt försvar omfattar hela samhället med all den verksamhet som måste fungera under höjd beredskap. .
Målsättningen med det civila försvaret är att värna civilbefolkningen, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna och bidra till Försvarsmaktens förmåga vid ett väpnat angrepp eller krig i vår omvärld. Ett beslut fattades av regeringen 2015 som tydliggjorde uppdraget för bland annat Sveriges kommuner. Regeringen pekar på att kommuner och landsting ska stärka sin förmåga till:
- Planering för stöd till Försvarsmakten under höjd beredskap.
- Aktörsgemensam samverkan som möter höga krav på sekretess och robusthet.
- Planering för att verka från alternativ eller skyddad ledningsplats.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har i sin tur tilldelat ekonomiska medel till kommunerna som ska användas till fyra uppgifter:
- Öka kunskapen om totalförsvaret och kommunens ansvar och roll
- Delta i övningsverksamhet avseende totalförsvaret
- Stärkt säkerhetsskydd
- Ökad robusthet i samhällsviktig verksamhet
Höjd beredskap Vid krig eller fara för krig kan regeringen besluta om höjd beredskap i hela eller delar av Sverige. Höjd beredskap kan vara antingen skärpt eller högsta beredskap. Om Sverige är i krig råder automatiskt högsta beredskap.
För mer information: