Skylten som står vid ingången till Park of Fame

Park of Fame

Park of Fame - trollhättebornas framröstade stjärnor.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

I Betty Backs Park hittar du Park of Fame, ett trevligt inslag i stadsmiljön som hedrar trollhättebor som spridit och sprider glans över Trollhättan.

Stjärnorna i parken

Det är trollhätteborna själva som röstat fram de ursprungliga stjärnorna i Betty Backs Park. Några stjärnor har kompletterat folkets val.

Anders Eriksson

Revyartist, sångare, komiker och en av medlemmarna i Galenskaparna och After Shave. Kanske mest känd som figuren Roy i Macken från 1986.

Antenor Nydqvist

En av tre grundare av verkstadsföretaget NOHAB som spelat mycket stor roll i Trollhättans utveckling och är grunden för både Saab och Volvo Aero.

Bertil Antonsson

Brottare med tre VM-guld, två EM-guld och 24 SM-tecken. Erhöll Svenska Dagbladets bragdmedalj 1953 för sin prestation när han vann VM-guld i Neapel samma år.

Claes Eriksson

Regissör, manusförfattare och artist som skriver i stort sett allt manus till Galenskaparna och After Shave.

Erik Carlsson

Rallyförare, populärt kallad "Carlsson på taket", och fabriksförare för Saab som dominerade världsrallycirkusen på 50- och 60-talet. Tre segrar i RAC-rallyt, två vinster i Monte Carlo och vinst i Acropolisrallyt.

Frank Andersson

Brottare med tre VM-guld och fyra EM-guld som senior. Erhöll Svenska Dagbladets bragdmedalj 1977.

Håkan Mild

Fotbollsspelare med 459 matcher under 18 år i IFK Göteborg. 74 landskamper och VM-brons 1994 i USA. Proffs i Servette, Real Sociedad och Wimbeldon.

Janne Karlsson

Brottarlegenden som blev Trollhättans Atletklubb trogen hela sin idrottskarriär. Han har skördat stora framgångar, i medaljskörden återfinns två OS-medaljer, två VM-medaljer, fem EM-medaljer och 28 SM-guld. 

Jessica Andersson

Schlagerdrottning som slog igenom i Fame Factory. Representerade Sverige i Eurovisionsslagerfinal 2003 med gruppen Fame.

Kerstin Granlund

Revyartist, sångerska, komiker och en av medlemmarna i Galenskaparna och After Shave. Som ensam kvinna i Galenskaparna har hon gestaltat en lång rad populära figurer.

Laila Westersund

"Yrvädret från Trollhättan". Sångerska och artist som slog igenom 1961 genom att sjunga "april, april". Arbetade mycket med Hagge Geigert och var en populär artist i folkparkerna.

Nils Ericson

Mannen bakom Trollhättans kanalverk. Gjorde också stadsplanen för centrala Trollhättan.

Nils van der Poel

Skridskofenomenet från SK Trollhättan som tog dubbla VM-guld på 5 000 respektive 10 000 meter i Heereveen i februari 2021. Som grädde på moset satte Nils också ett nytt fantastiskt världsrekord på 10 000 meter med tiden 12.32,94. 

Olle Bengtsson

"Skofteby-Bengtsson" med hela Trollhättan och en av landets mest framstående boxare. Vann 100 av 120 matcher som amatör och blev proffsboxare hösten 1948. Vann 23 av 25 matcher som proffs. Svensk mästare och landsman.

Oskar Olsson

Grundade 1933 Trollhätteglass och blev "Glass-Oskar" med hela Trollhättan. Glasspinnen 88:an är en kvarleva från Trollhätteglass.

Peter LeMarc

Musiker som slog igenom med skrivan "Peter LeMarc" 1987. Flerfaldig grammisvinnare som inte sällan framhåller uppväxtorten Trollhättan i sina texter.

Senast granskad 2021-09-30 av PERIVA