Förvaltarfrihetsbevis

Ett förvaltarfrihetsbevis intygar att du inte har en förvaltare. Ett sådant intyg behövs till exempel om du ska ansöka om att bli fastighetsmäklare, ansvarig utgivare, auktoriserad revisor med mera.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

När behöver jag förvaltarfrihetsbevis?

Vid ansökan om tillstånd hos vissa myndigheter krävs ett bevis om att den som söker tillståndet inte har förvaltare förordnad för sig. Det gäller bland annat när man ska vara ansvarig för periodisk tidskrift, ha trafiktillstånd för yrkesmässig trafik, bli fastighetsmäklare eller advokat mm. Förvaltarfrihetsbeviset är en stämpel som ska finnas på ett personbevis för ändamålet.

Hur gör jag för att få ett förvaltarfrihetsbevis?

Beviset utfärdas i den kommun där personen är folkbokförd. Ett personbevis som inte är äldre än tre månader ska bifogas. Personbeviset ska innehålla uppgift om namn och folkbokföringsadress.

Överförmyndaren förser personbeviset med en stämpel som intygar att det inte finns några uppgifter om förvaltarskap registrerade hos överförmyndaren.

Du beställer personbevis för förvaltarfrihetsbevis, antingen via Skatteverkets servicetelefon  0771‑567 567 eller så kan det beställas på skatteverkets hemsida.

Förvaltarfrihetsbeviset utfärdas utan avgift.

Senast granskad 2023-10-27 av KLALIW