Ek vid Lextorpskyrkan. Trollhättans symbolträd för skyddsvärda träd och skyddad som naturminne.

"Lextorpseken"

Eken är 422 cm i omkrets och står i en skogsdunge intill Lextorpskyrkan i Trollhättan, stadsdelen Lextorp. Den är Trollhättans symbolträd för skyddsvärda träd och skyddad som naturminne.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Karta till "Lextorpseken"

Ungefärlig latitud, longitud:
N 58° 15.776', E 12° 17.766'

”Lextorpsekens” berättelse

 
Hör ”Lextorpseken” berätta (ljudfil)

Vi ekar är bra på att ta vara på människornas tankar. Om födelse, död och livet där emellan. Vi är bra på att ge tröst och hopp om att få reda på något om livets gåtor. Vi sträcker ut oss och omfamnar men vi försöker inte förstå. Kanske kan vår stabilitet ge hjälp på traven till ett svar.

Ibland stryker någon varsamt med handen över barken, går ett varv runt stammen, tittar upp på de mäktiga grenarna och ser fundersam ut.

Jag samlar tankar på mina vida grenar, där de tar plats. All världens idéer och trosuppfattningar från människorna, som finns här omkring, kan jag härbärgera likt löven på mina grenar. Några tankar blir nya frön i de ollon som ramlar ner om hösten. Och när tiden är kommen dalar de vissna löven ner för att ge plats åt nya nästa vår och ge näring åt de frön som slår rot och växer till nya tankebärare.

Birgitta Berntsson-Ärje, N3, 2014
 

För att få upp större bilder i bildspel kan du klicka på en av bilderna nedan.

Senast granskad 2017-11-27 av JEAWAD