Ek i Karlsbergsparken, ett skyddsvärt träd.

"Karlsbergseken"

Eken är 452 cm i omkrets och står i Karlsbergsparken i Trollhättan, stadsdelen Björndalen.

Personer
Enhet Samhällsbyggnadsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 67 77 Kontaktpersoner miljökontoret

Karta till "Karlsbergseken"

Ungefärlig latitud, longitud:
N 58° 18.524', E 12° 17.297'

”Karlsbergsekens” berättelse

 
Hör ”Karlsbergseken” berätta (ljudfil)

Mycket har man blickat ut över genom tiden. År som varit goda och år som varit rent eländiga. Förr var det strävsamt för folket att ta sig över älven här nere. Man byggde flottar, små broar och man färjade över både folk och fä. Slottsfolket på holmen hade sin boskap på öarna och i ladugårdarna på denna sidan. På andra sidan låg stallarna.

Under långa tider krigades det mycket häromkring. Gränsbygd som det varit. Man längtade efter frihet från förtryck och om att kunna ta hand om sig själv.

Älven har ju alltid varit den största rikedomen och därför har man bosatt sig här. För fisken, det rena vattnet och kraften förstås.

Från berget här har man en bra utblick över nejden. Några fick för länge sedan sin sista vila på toppen och andra har satt sina bopålar runt berget.

Vid älven har det bedrivits handel och verktygsmakeri. Först på de skyddade öarna och på senare tid i de stora byggnaderna som kantar älven.

Människorna här i bygden är ganska fria och hyfsat välmående och man kan ta hand om sig själv. Det är ett fint ställe att ha sina rötter på.

Birgitta Berntsson-Ärje, N3, 2014
 

För att få upp större bilder i bildspel kan du klicka på en av bilderna nedan.

Senast granskad 2017-11-27 av Jeanette Wadman