Ek i Håjumsparken, ett skyddsvärt träd.

"Håjumseken"

Eken är 354 cm i omkrets och står i Håjumsparken i Trollhättan, stadsdelen Håjum.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Karta till "Håjumseken"

Ungefärlig latitud, longitud:
N 58° 16.489', E 12° 18.915'

”Håjumsekens” berättelse

 
Hör ”Håjumseken” berätta (ljudfil)

Här har mina förfäder levt med människor i årtusenden. Även då sprang barn och djur i backen och bostäderna låg strax intill. Man odlade sina grödor för sitt dagliga bröd. Det är flera tusen år sedan.

Det är ju så, även för oss ekar, att man vill ju gärna bli 1000 år och vara med om mycket i livet. Och visst har det hänt mycket även under min livstid.

Kreatur från den stora gården har betat under mitt lövverk, barn har lekt och klättrat i mina grenar. Det har byggts, rivits och byggts igen.

För ganska länge sedan drogs järnvägen fram. Då tuffade loken fram i ganska maklig takt. Idag kittlar det till i rötterna när de moderna tågen susar förbi.

Men annars består mina dagar mest åt att njuta av att solen går upp och ner och att lämna mig hän åt årstiderna som låter mig bidra till jordens liv. Ibland stryker en doft av matos förbi från storköket.

Lyckligast blir jag ändå av kretsloppsstationen som myllrar av liv när människorna lämnar sina förbrukade varor till återbruk. Det bidrar till att vi förhoppningsvis får leva riktigt länge allihop.

Birgitta Berntsson-Ärje, N3, 2014
 

För att få upp större bilder i bildspel kan du klicka på en av bilderna nedan.

Senast granskad 2017-11-27 av JEAWAD