Välkommen in i Skrotnisses värld

En förhandsvisning av detaljer till den nya lekplatsen på Spikön, Skrotnisses lekplats. 1300 kvadratmeter skall fyllas med spännande lekredskap och byggnader. Detaljarbetet är i fokus - allt för att skapa den rätta känslan på lekplatsen.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

I november 2014 startade man arbetet med byggnaderna och lekredskapen som skall finnas på Spiköns nya lekplats. Arbetet pågår för fullt och många redskap och detaljer börjar nu ta form.

I lekplatsen, som är cirka 1300 kvadratmeter, kommer du bland annat att finna Skrotnisses stuga och verkstad, en trädkoja med utedass, en labyrint som leder in till lekplatsen, en skrotteater, båten Balder, en hangar och en hybrid av en bil och ett flygplan.

Det är det kommunalägda bolaget Tomt AB som på uppdrag av Stadsbyggnadsförvaltningen arbetar med byggnaderna och lekredskapen till lekplatsen.

– Det är fantastiskt roligt att vi gör alla detaljer till lekplatsen i egen regi, säger Monica Hanson, Kommunalråd.

Frank Zandhoff, från Tomt AB, är en snickare som arbetar med redskapen till lekplatsen.

– Vi är vana vid att jobba med konstnärer i filmens värd så detta är inte ett så stort steg. Utmaningen med detta bygge är att det inte är några kulisser som rivs ned efter ett tag, det skall finnas och kvar och dessutom hålla år efter år. Sen finns det också regler att förhålla sig till, både gällande tillgänglighet och säkerhet, säger Frank.

Dialog förs med Jan Lööf hela tiden under arbetets gång för att detaljer och utsmyckningar skall bli i rätt anda. Det är mycket fokus på just detaljer för att skapa rätt känsla. Detta görs exempelvis genom att använda ojämna brädor, få stuprännor att se gamla ut och att färg fått rinna längs fasaden på husen.

– Det gäller att det finns en balans i att det skall vara en skrotgård men att det också skall vara fint. Känslan när man ser detta är väldigt bra, säger Monica.

Tanken med lekplatsen på Spikön är att lyfta upplevelsen till en högre dimension än att bara vara en lekplats – det handlar om att göra Trollhättan attraktivare för alla.

– Det ska va gött å leva, som Galenskaparna sjöng. Det är den känslan vi vill ha i Trollhättan och lekplatsen är ett steg i den riktningen. Det blir en pärla mitt inne i stan, vårt vardagsrum, vårt finrum, en mötesplats för alla, säger Monica.

Det ska vara en plats för lek, musik och kultur, där både barn och vuxna vill vara.

Vill du veta mer, kontakta Johan Bengtsson, Stadsbyggnadsförvaltningen. 

Till Skrotnisses huvudsida

Senast granskad 2020-07-20 av CLASBEN