kock-elever runt kock

För elever

Din prao kommer att vara en av flera aktiviteter under högstadiet för att du ska kunna göra så bra och genomtänkta val som möjligt inför framtiden

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Skolan och arbetsplatsen kommer planera för att praotiden blir så bra som möjligt men den kommer att bli ännu bättre och roligare om du är aktiv och tar ansvar både innan, under och efter praon. Många elever tycker att prao är det roligaste de gör under högstadietiden och för flera har det även lett till sommarjobb.

Inför praon

För att din prao ska bli så bra som möjligt är det viktigt att du förbereder dig innan. Dina lärare och studie- och yrkesvägledare kommer såklart att stötta dig både innan och under din prao. Nedan listar vi några tips som kan vara bra att fundera kring. 

Vilka är dina intressen?

Skriv ned aktiviteter du gillar att göra och vad du är bra på. Ofta är det så att det man gillar att göra är man också bra på. Fundera kring det du skrivit och försök koppla ihop det med olika typer av yrken eller yrkesområden. Nedan finns länk till några yrkestester.

VGR:s yrkesguide

Arbetsförmedlingens intresseguide

Lär dig mer om vilka olika yrken och branscher som finns

Du kan dels fråga personer i din omgivning om vilka yrken de har eller kanske drömt om att bli. Sedan kan du såklart söka information på nätet. Här kommer några tips på länkar där du kan lära dig mer om olika yrken och branscher.

VGR:s yrkesguide

Om yrken och framtid på Arbetsförmedlingens webbplats

Våga testa något nytt

Det är bra att ta reda på så mycket som möjligt inför ditt val utifrån vad du gillar att göra men det kan också vara kul att testa något helt nytt. Det kan såklart kännas bekvämt att välja en praoplats som du känner till genom dina föräldrar eller någon annan du känner men det kan vara mer stimulerande och utvecklande att testa något helt annat. Och kom ihåg, allt du gör ger erfarenhet och kunskap.

Så här gör du för att söka praoplats

I god tid innan det är dags för dina prao kommer din skola att informera om hur du går tillväga för att söka praoplats. Det finns två sätt att ordna din praoplats: antingen på egen hand eller så kan du söka och önska en praoplats genom vårt praoverktyg. 

Länk till prao-verktyget

https://www.samverka.nu/

Här kommer ett varierat utbud av praoplatser att finnas. Skolans SYV kommer att gå igenom hur praoverktyget fungerar.

Checklista innan första praodagen

  • Kontakta din handledare för att fråga om det är något särskilt du ska tänka på, schema, kläder mm.
  • Se till att du har ditt praktikkort tillgängligt, det finns på samverka.nu
  • Planera resvägen så att du kommer i tid
  • Planera för lunch och mellanmål
  • Se till att du har kontaktuppgifter till din mentor och SYV på skolan

Att tänka på under din prao

Skolan och arbetsplatsen kommer att göra vad de kan för att din prao ska bli så bra som möjligt, men din inställning och ditt engagemang är kanske allra viktigast. Försök att vara aktiv och intresserad, ställ frågor och lyssna. Precis som i skolan är det viktigt att du kommer i tid och följer de regler som finns på arbetsplatsen. Här kommer några tips på frågor som du kan ställa till din handledare och andra anställda:

  • Vad jobbar du med inom företaget?
  • Vad innebär det? Kan du ge några exempel på hur din arbetsdag ser ut?
  • Hur länge har du arbetat här?
  • Har du haft andra jobb? Vad du tyckte du om dem?
  • Vad är det bästa med att arbeta här?
  • Har du arbetsuppgifter som inte är så roliga? Hur gör du för att ändå få dem gjorda?
  • Vad har du för utbildning?
  • Skulle du valt samma yrke idag om du fick välja om? 

Om du inte trivs på din praoplats är det viktigt att du försöker säga det till din handledare. Om det känns jobbigt kan du alltid prata med din mentor eller lärare i skolan. Försök att förklara vad det är som inte känns bra och om du kan tänk igenom och ge förslag på hur det kan bli bättre. 

Se en film där elever berättar om sin prao

Se filmen på Youtube här! 

Avslutning av prao och tiden efter

Planera in ett samtal med din handledare sista dagen där ni pratar om hur praon har varit. Du kan fråga om de vill skriva ett intyg som kan vara bra att ha när du exempelvis ska söka sommarjobb. Om du trivdes bra och skulle vilja sommarjobba där du varit på prao kan du anmäla ditt intresse redan nu.

Tänk på att dokumentera din prao på något sätt eftersom ni kommer att jobba vidare med det i skolan på något sätt.

praoelev och handledare tittar på ritningar

Prao (elevpraktik)

Gör en insats för en ung människa och öka intresset för din bransch. När din arbetsplats tar emot en praoelev ger ni inte bara en ung människa möjligheten att prova på arbetslivet - det är också ett attraktivt sätt för din arbetsplats att bilda

Senast granskad 2023-12-20 av HANSJO