Information till förälder som inte varit medföljande på barnförhör
Information till föräldrar.
Vad är Barnahus?
Barnahus är en verksamhet där åklagare, polis, socialtjänst och hälso- och sjukvård samverkar kring barn och unga som misstänks vara utsatta för brott till exempel våld i nära relation, hedersrelaterad brottslighet och sexualbrott. Myndigheterna samverkar för att bättre kunna ge barn och unga den hjälp de behöver i rättsprocessen.
Varför har mitt barn varit på Barnahus?
När det inkommit en polisanmälan om misstanke att ett barn utsatts för brott kan en åklagare besluta om att inleda en förundersökning och att barnet behöver förhöras. Detta sker oftast på Barnahus där det finns särskilda barnförhörsrum. En del barn kommer till Barnhus tillsammans med en förälder medan andra kommer dit med en trygghetsperson ifrån tex. skolan.
Vad händer när barnet kommer till Barnahus?
När ditt barn kommer till Barnahus Fyrbodal möter de personer från polisen som är utbildade att prata med barn och som kallas barnförhörsledare. Barnet kommer tillsammans med trygghetspersonen att sitta ner en stund i väntrummet och får information om hur förhöret kommer att gå till. Alla som arbetar på Barnahus är civilklädda, det är ingen som bär uniform. Därefter kommer barnet få träffa barnförhörsledaren och få möjlighet att berätta om något som har hänt. Ett så kallat barnförhör.
Under förhöret har barnet rätt att ställa frågor, pausa eller avbryta när barnet vill. Bredvid förhörsrummet finns ett rum där övriga professionella som är på plats (exempelvis åklagare, socialsekreterare och särskild företrädare) och följer förhöret via en TV skärm. Detta gör att ditt barn inte behöver berätta vad det har varit med om vid fler tillfällen än nödvändigt. Är barnet under 15 år kommer samtalet att spelas in och det är för att barnet inte ska behöva närvara vid en eventuell rättegång.
Varför fick jag inte veta något innan barnförhöret?
Om polisen misstänker att ett barn har utsatts för brott av en förälder eller nära anhörig, kan barnet behöva prata med polisen utan att föräldrarna vet om det. Detta görs för att skydda barnet och för att undvika att föräldrar påverkar barnet. Föräldrarna får veta om barnförhöret först efteråt för att säkerställa att barnet är så opåverkat som möjligt under barnförhöret. Det är viktigt att veta att barnet inte har bett om att prata med polisen; det är vuxna som har beslutat och bestämt det. Barnet visste inte i förväg att barnförhöret skulle ske.
Då det råder förundersökningssekretess kommer du som vårdnadshavare inte få information om allt som rör det misstänkta brottet.
Vad händer efter ett barnförhör?
Den särskilda företrädaren ser till att barnet och trygghetspersonen kommer till och från Barnahus. Trygghetsperson finns med som stöd efteråt och uppmärksammar hur barnet mår när de kommer tillbaka till skola/förskola eftersom det kan skapa frågor och oro hos barnet.
Barnförhörsledaren från polisen kommer efter barnförhöret informera föräldrarna/vårdnadshavarna att barnet varit på barnförhör. Det är aldrig förskolans eller skolans uppgift att informera föräldrarna. Om ni som föräldrar har frågor och funderingar kring barnförhöret kontaktar ni polisen, socialtjänsten eller den särskilda företrädaren.
Hur kan mitt barn må efteråt?
När misstanke finns att ett barn varit utsatt för brott, kan det ibland leda till starka känslor och reaktioner hos barnet. Barnet kan till exempel oroa sig för vad som ska hända dem eller andra familjemedlemmar, om någon kommer att bli arg på dem eller om de kommer att bli trodda. En del barn visar tydliga symtom på att inte må bra medan andra verkar opåverkade. Oavsett vilket är det viktigt att barnet inte känner sig utsatt; tänk på att inte anklaga eller ifrågasätta barnet för att det har varit på barnförhör. Försök att vara stödjande och lyssna på barnet. Var intresserad av hur barnet mår och hur dagen varit. Fråga inte vad barnet har sagt.
Vilken hjälp finns det för mig som förälder?
För en förälder kan det uppstå en kris oavsett om man själv är misstänkt för brottet eller inte. En del reagerar genom att bli arga eller besvikna på barnet eller på hur professionella hanterat situationen. Många föräldrar oroar sig för hur deras barn mår eller har påverkats av det som de varit utsatt för. Det kan vara viktigt att både barn och föräldrar får hjälp att prata om sina upplevelser och hantera reaktioner för att kunna gå vidare. Ibland räcker det med några samtal och ibland behövs stöd under en längre tid. För att undersöka vilket stöd och hjälp du som förälder kan få kontakta socialtjänsten i ditt barns kommun eller samordnare på Barnahus som kan lotsa er vidare till rätt kontakt.
Länkar till alla kommuner hittar du hos Sveriges Kommuner och Regioner
Vad är en trygghetsperson?
En trygghetsperson är en vuxen person som barnet känner och är trygg med till exempel en lärare eller annan skolpersonal. Det är polisen som ber någon personal på barnets förskola eller skola att följa med som stöd. De är med som trygghet för att barnet inte bara ska träffa okända personer i en obekant miljö. Personalen vet inte om bakgrunden till varför barnet träffar polisen och får inte vara med och lyssna på förhöret utan sitter i ett väntrum intill. De får ingen information om ärendet då det råder sekretess.
Relaterad information
Webbsidor
Tips, råd och handböcker för föräldrar - Rädda Barnen (raddabarnen.se)
Nakenbilder - ta, ha och dela | Polismyndigheten (polisen.se)
Livsviktiga snack (suicidezero.se)
Handboken #nätsmart - Rädda Barnen (raddabarnen.se)
Handbok: När något har hänt - Rädda Barnen (raddabarnen.se)
Vuxen och orolig? - Rädda Barnen (raddabarnen.se)
Våld i parrelationer börjar redan på högstadiet – och unga vill ha kunskap - UR
Filmer
Kära pappa _ kortfilm/Swedish en film från http://www.jakobstrom.se – YouTube
Det är mitt liv – om våld mot barn som inte får bestämma över sitt eget liv – YouTube