Bilden visar vårblommor i olika färger

Blomsterprogram

Varje år pryds Trollhättans rabatter och urnor av tusentals vår-, sommar- och höstblommor. Sedan ett par år tillbaka har Trollhättan utformat blomsterprogram utifrån ett för året utvalt tema som bestämmer färg och form. Årets tema är "Äng".

Person
Landskapsingenjör Sebastian Runander 0520-49 53 50
Enhet Samhällsbyggnadsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 67 77 Samhällsbyggnadsförvaltningen

I år kommer vårplanteringarna med tulpaner, hyacinter, gyllenlack och förgätmigej att ersättas med sommarblommor, som för tankar och känslor till ängar, att pryda stadens urnor och rabatter. Planteringarna kommer att kännas luftiga och "sirliga". Det åstadkommer man med gräs och blommor med långa stänglar. Exempel på sådana ståtliga blommor är vit och rosa gaura, som även kallas sommarljus, samt lila verbena.

Arbetet med att plantera ut omkring 19 000 sommarblomsplantor kommer att starta i mitten av juni, efter skolavslutningarna. Färgprakt kommer det att bli även i år - temat äng till trots. Exempel på blommor som kommer att planteras är petunior, lejongap, salvia, rävsvans, tagetes och rudbeckia.

I Betty Backs park kommer vackra dahlior att ta plats och i Erik Carlssons rondell ska ringblommor planteras i en ring. Trollhättans nya logotyp kommer man att se i två av stadens rabatter, utmed Drottninggatan vid högskolan samt i parken Karl Johans torg, även kallad "Tårtan".

Under maj ska träd som japansk magnolia, bergkörsbär, turkisk trädhassel, tulpanträd, freemanlönn och gulbladigt korstörne planteras i de stora granitlådorna på Drottningtorget. Till hösten kommer träden att få sällskap av perenner.

Under slutet av maj och början av juni kommer även den nya allén att planteras. Den kommer att bestå av pelaravenbokar.

Senast granskad 2019-05-14 av Yvonne Ström