Pollinatörernas digitala låda

Välkommen till pollinatörernas Digitala låda! Här kan ni hitta pyssel, mer fakta och länkar till material att jobba vidare med. Digitala lådan är precis som kalendern uppdelad månadsvis och materialet följer varje månad i kalendern.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Humlan Humle, Lilla Flugan och Fjäril Vinga hoppas att ni får ett roligt år tillsammans med dem och att ni känner er stolta över era insatser. Tillsammans kan vi göra mycket gott för den biologiska mångfalden!

 
Illustrerad humla i gult och svart
Illustrerad fluga i olika färger
Illustrerad fjäril i olika färger
 

Här hittar ni mer material att arbeta vidare med månad för månad

 
 

Att bygga ett bihotell behöver inte vara svårt. Enklast är egentligen att borra små hål i stängselstolpar, stubbar, döda träd eller liknande sedan kan bina flytta in. Längre ned hittar ni inspirationsbilder på olika bihotell och därefter tips på annat ni kan göra för att lära mer om bin. 

Storlek på hålen

Hålen kan vara mellan 2-9 mm breda. De små hålen är lämpligtvis 5-10 cm djupa. De större hålen får gärna vara upp emot 10-20 cm djupa. Borra så långt det går med borren.

Placering av hotellet

Hotellet kan med fördel sitta på en vindstilla och solig plats. Höjden är inte så viktig, förslagsvis mellan 1-2 meter över marken. Ni kan också hänga ert bihotell på en gren i ett träd.

Bra tips

  • Det är bra om ni använder en vass borr när ni borrar era hål. Detta för att undvika att träet flisar sig. Är ingångshålen för raspiga kan våra små vänner skada sina vingar när de passerar in och ut.
  • Plantera gärna bivänliga blommor i närheten av bihotellet då bina behöver föda så snart de vaknar på våren.
  • De vilda bin som bosätter sig i denna typ av hotell sticks inte.

Skötsel

  • Ni behöver inte sköta era hotell på något särskilt sätt. Byt ut dem när träet murknar.
  • Är ingångshålen igentäppta är rummen bebodda.
  • Olika arter kan komma och gå under olika tider på sommaren.
  • Under vintern ligger ägg, puppor eller fullvuxna bin innanför de igenstängda hålen. När värmen återkommer utvecklas de färdigt och flyger ut.

Inspiration på olika sorters bihotell

Borra hål i ett vedträd eller en avkapad gren

Bihotell Jörgen 3.jpg

Borra hål i en träbit

Vägg av bihotell 3.jpg

Utnyttja överblivet material, t.ex. färdighålade stolpar till bokhyllor

Bihotell Roger och Carina.jpg

Bihotell av bamburör

Såga av bamburör i lagom långa bitar. Såga efter en nod då det bör vara en vägg i slutet av röret. Bunta ihop flera rör.

bamburör bihotell upphängt i träd_20200623.JPG

Konstnärligt bihotell gjort i en död ek

insektshotell av gammal ek 2.jpg

Mer om bin från Naturskyddsföreningen

Illustration: Lär dig 8 biarter i Sverige

En liten film om bin och humlor (passar för F-klass-åk. 3)

Ritblad: Färglägg 3 sorters bin

 

Under februari sätter vi fokus på fjärilen. Först kommer lite utbildningsmaterial och längre ned hittar ni ett bingo och fjärilspyssel.

Vi börjar med en liten film om hur fjärilen blir till - från larv till flygande fjäril.

Se klippet på Youtube

Fjärilens delar

Lär er mer om vad delarna på fjärilen heter. 

Fjärilsdelar.png

Fjärilsbingo

För de lite större barnen eller att göra tillsammans med pedagoger. 

Här hittar du bingobrickan för utskrift!

Pyssla en fjärilsmask!

Klipp ut och färglägg din fjärilsmask!

Här hittar du masken för utskrift!

Bygg en fjärilsrestaurang

Instruktioner för hur ni kan bygga en fjärilsrestaurang

Spela fjärilsmemory

Skriv ut och klipp ut fjärilarna för att spela fjärilsmemory

Vem är blomflugan?

Blomflugor är inte de små fruktflugor vi har inomhus på sensommaren, utan de riktiga blomflugorna finns i våra trädgårdar och är finfina pollinatörer. De ser många gånger ut som bin och humlor då det är deras försvarsstrategi att förklä sig till stickande insekter trots att de inte ens har någon gadd. Blomflugans larv äter oerhört mycket bladlöss så att ha många blomflugor är ett bra sätt att jobba med ekologisk bekämpning.

Hur vet vi vem som är en blomfluga?

Det är naturligtvis svårt att se skillnader på våra små flygande pollinatörer, men här kommer några ofta förekommande skillnader mellan blomflugor och steklar (bin, humlor, getingar)    ni kan hålla utkik efter.

Blomflugor

Steklar

                             
2 vingar 4 vingar
Korta antenner Långa antenner
Kortare sugsnabel Längre sugsnabel
Kryper inte in i blommor Kan krypa in i blommor
Svävar (står nästan helt stilla i luften) Svävar sällan
Inga pollenkorgar på bakbenen Pollenkorgar på bakbenen (på bin och humlor)
Stora ögon Ostast små ögon
Inga synliga käkar Kraftiga käkar

Källa: Josefin Dahlbom och Malin Thyselius, Uppsala universitet

Våra viktiga blomflugor

Bilder på blomflugor för utskrift

Gör en blomflugepool

En liten film på engelska om hur ni gör en blomflugepool och vad ni kan hitta för larver i den senare. Ett kul experiment på förskolan!

Se filmen på Youtube

Träd är oerhört viktiga för oss människor, men också för våra pollinatörer och andra smådjur. Träd kan tillexempel ge skydd och skugga, de hjälper oss att suga upp vatten så vi får färre översvämningar och de bidrar med pollen, nektar och boplatser till våra insekter.

Sälg

Sälgen är ett särskilt viktigt träd för pollinatörer då den blommar tidigt på våren och dessutom är en övervintringsplats för många små kryp. Här får ni bland annat ta del av mer fakta kring Sälgen, en lek för att lära sig känna igen olika träd och en vaggvisa; Sov du lilla videung – som faktiskt handlar om sälgen.

Sälg

Sälg bild på trädet.jpg

Sälgens knoppar/vide

Sälg knoppar, vide.jpg

Avbildat blad, knopp och förställningar

Fröställnng.jpg

Fakta om Sälgen

Lek för att lära sig trädsorter i skogen

Vaggvisa: Sov du lilla videung

Titta på filmen på Youtube

Vi behöver fler blommor i våra utomhusmiljöer. Blommor är viktiga både som restauranger och boplatser för våra pollinatörer. Ju fler olika sorters blommor vi har desto större chans att vi kan erbjuda alla olika insekter det som just de behöver. Variation i form, färg och utseende samt olika blomningstid är bra att tänka på när vi planterar i våra rabatter. Om det finns något på förskolans gård som blommar från april till oktober (det kan var allt från träd, buskar, planterade blommor eller vilda ”ogräs”) så gör vi många små kryp lyckliga.

Vad behöver pollinatörerna blommorna till?

En liten bisaga i tre kapitel

En liten film om Humlan Djojj, Birger Bi och blomsterängen

Tips på aktiviteter och lekar för att lära sig olika arter

Kul med arter

Såtips och skötselråd för de fröer ni fick med kalendern

Odlingsråd Praktvädd

Blommar från juli till september. Utmärkt snittblomma. Praktfull och lättodlad. Höjd 80-90 cm. Så inomhus i mars-april för tidig blomning, fröet är ljusgroende och bör inte täckas med jord, tryck fröerna lite lätt mot jorden så att de får jordkontakt. Lägg plastfolie med hål i över sådden för att hålla kvar fukten. Plantera ut när risken för frost är över. Eller så direkt på friland i maj. Avstånd mellan plantorna ca. 25 cm.

Odlingsråd Ringblomma

Lättodlad och tålig blomma. Hela plantan är ätbar, även blomman. Trivs i de flesta jordar i ett soligt läge. Höjd 60cm. Blommar juni-september. Så 1 cm djupt direkt på växtplatsen. Självsår sig lätt. Avstånd mellan plantorna ca. 20 cm.

Odlingsråd Lejongap

En blomma i många olika färger som kan återkomma år efter år om den står i ett varmt och soligt läge. Höjd ca 45 cm. Föredrar genomsläpplig mulljord i soligt läge. För säker blomning, så ytligt inomhus i mars-april. Kan även sås direkt i södra Sverige i maj. Blommar i juli – oktober. Avstånd mellan plantorna ca. 25 cm.

Odlingsråd Solros

En hög ståtlig vanlig gul solros med en rejäl disk av ätbara frön. Ät själv eller spara till fåglarna. En solros som kan locka fram odlingsglädje hos de flesta, såväl barn som vuxna. Gruppen blir normalt 200-300 cm hög. Blommar juli - september. Så 1-2 cm djupt i maj direkt på friland när jorden blivit uppvärmd. Eller inomhus i april för utplantering efter frostrisken. Avstånd mellan plantorna 25-30 cm. Stötta gärna solrosorna med en kraftig gren eller lång pinne när den växer upp.

Odlingsråd Rosenskära

Rosenskäran är en frodig sommarblomma som finns i många färger och varianter. Bladverket är stort och skirt. De enkla blommorna uppskattas av insekter och fjärilar. Bra rabatt- och snittblomma. En av de enklaste snittblommorna att odla. Trivs i mullrik, sandblandad jord. Höjd 90-110 cm. Så på friland då jorden blivit uppvärmd i maj, 1-1,5 cm djupt. Eller dra upp plantor inomhus och plantera ut efter frostrisken.

Ett sätt att bevara näring som växterna sedan kan använda sig av är genom att kompostera. När gamla växter dör och vissnar förvandlas de tillslut till jord, det kallas att kompostera.

Kompostjord kan vara väldigt näringsrik om du har komposterat gamla matrester. Har du endast lagt växtrester i komposten är den inte lika näringsrik men ändå väldigt nyttig för jorden. Den gör jorden frisk och levande!

Tips för att bygga en enkel kompost!

Naturskyddsföreningen visar här hur du kan bygga en enkel kompost att ha på förskolans gård. Men det är viktigt att veta att i en sådan här öppen kompost så får man inte slänga någon mat, endast växtdelar.

VG - kompost (naturskyddsforeningen.se)

Vad händer i en kompost?

Visst är det spännande?

Du kan skapa en egen minikompost att ha inomhus. Då kan du själva se vad som händer när du slänger matrester och växdelar i den.

Minikompost - Göteborgs botaniska trädgård

Masken jobbar på!

Maskarna är väldigt viktiga för naturen, här kan du se en kort film om hur masken förvandlar matrester och växter till näringsrik och finfin jord!

Äta löv och bajsa jord | om kompost och jord | UR Play

Här kommer snart material för juli. 

Här kommer snart material för augusti. 

Här kommer snart material för september. 

Här kommer snart material för oktober. 

Här kommer snart material för november. 

Här kommer snart material för december. 

 
 
Porträtt: Anna Brandeby Harström

 

Om ni har några frågor eller funderingar kring materialet eller om biologisk mångfald i stort får ni gärna höra av er till mig! Skicka ett mejl till anna.brandeby.harstrom@trollhattan.se

- Anna Brandeby Harström, rådgivare för biologisk mångfald

 
Senast granskad 2024-01-11 av JOSÅKEBEN