
FÖP: Trollhättans landsbygder och mindre tätorter
SAMRÅD - Just nu arbetar vi med en fördjupad översiktsplan för Trollhättans landsbygder och småtätorter. Syftet med planen är att visa på kommunens intention gällande markanvändning och framtida utveckling. Samråd pågår till och med 13 juli.
En fördjupad översiktsplan (FÖP) visar på kommunens intentioner inom ett geografiskt avgränsat område och med betydligt högre detaljeringsgrad än den kommuntäckande översiktsplanen. Den fördjupade översiktsplanen är grunden för mer detaljerade planer och beslut om hur vi ska använda marken och vatten samt hur landsbygderna och småtätorterna ska utvecklas. Fokus ligger på att förtydliga mål och visioner för samhällsutvecklingen på landsbygden som lyfts fram i kommunens översiktsplan. Den är inte juridiskt bindande men kommer ligga till grund för kommunens fortsatta planering, exempelvis framtagande av detaljplaner, vilka i sin tur är juridiskt bindande.
Bakgrund och syfte
Denna fördjupning av översiktsplanen (FÖP) för Trollhättans landsbygder och mindre tätorter är en ändring av vår gällande Översiktsplan 2013: Plats för framtiden och en fördjupning av de geografiska delar av kommunen som ingår i FÖP:en. Översiktsplanen har som mål att Trollhättan ska ha en levande landsbygd och växande tätorter, att landsbygden och de mindre tätorterna ska växa proportionerligt mot centralorten och att ny bebyggelse framför allt ska koncentreras till befintliga mindre tätorter.
Den gällande översiktsplanen innehåller generella visioner för utvecklingen av Trollhättans landsbygder och mindre tätorter och syftet med FÖP:en är att konkretisera dessa visioner och ta fram en långsiktig och hållbar strategi för hur detta kan ske. Det övergripande målet för FÖP:en handlar om att skapa goda förutsättningar för fler att bo och verka i hela kommunen genom att möjliggöra en god livsmiljö, möjliggöra en god företagsmiljö samt värna och tillgängliggöra natur- och rekreationsområden.
FÖP:en avser att utgöra en samlad vägledning för mark- och vattenanvändning som syftar till en miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling i kommunens mindre tätorter och för Trollhättans landsbygder. Det ska bidra till att underlätta vid framtida planering och beslutsfattande, för att nå en utveckling som överensstämmer med Trollhättans vision samt sociala och ekologiska hållbarhetsmål. Med FÖP:en vill vi undersöka vilka roller respektive tätort har i dagens struktur och vilken roll de kan fylla i en framtida struktur.
Arbetet påbörjades under hösten 2022, där fokus till en början var att ta fram en nulägesbild. Detta gjordes genom tidiga dialoger med medborgarna i de mindre tätorterna och med landsbygdsrådets områdesrepresentanter. Det genomfördes också riktade dialoger mot äldre genom besök på kommunens träffpunkter i de mindre orterna, samt riktade dialoger mot barn och unga genom besök på Sjuntorpskolans elevråd. Under sommaren 2024 anordnades också ett Öppet hus där allmänheten bjöds in för att se tidiga förslag för utveckling av landsbygden och de mindre tätorterna samt komma med synpunkter kring vilka frågor som är viktiga att ta med in i arbetet med FÖP:en.
Dialogmaterialet tillsammans med statistik, analyser, kommunala styrdokument och tidigare, historiska beskrivningar av planområdet har bidragit till denna nulägesbild. Nulägesbilden har gett en förståelse för Trollhättans landsbygders förutsättningar, utmaningar och möjligheter.
Huvuddokument
FÖP - Trollhättans landsbygder och mindre tätorter
Planeringsförutsättningar
Planeringsförutsättningar Landsbygder och mindre tätorter.pdf
Planeringsförutsättningar Norra Björke.pdf
Planeringsförutsättningar Åsaka.pdf
Planeringsförutsättningar Velana.pdf
Planeringsförutsättningar Sjuntorp.pdf
Planeringsförutsättningar Upphärad.pdf
Utredningar
Hållbarhetsbedömning, inklusive Miljökonsekvensbeskrivning.pdf
Rapport från tidiga medborgardialoger.pdf
Lokaliseringsutredning jordbruksmark.pdf
Integrerad landskapskaraktärsanalys.pdf
Kulturmiljöutredning för Trollhättans småtätorter.pdf
Under hösten 2022 startades arbetet upp med den fördjupade översiktsplanen för Trollhättans landsbygder och mindre tätorter. Det var ett tidigt stadie i arbetet och vi såg behov av att inhämta kunskap om vilka behov, utmaningar och möjligheter som olika platser på Trollhättans landsbygder och småtätorter hade. Genom tidiga dialoger samlade vi in ett underlag för att skapa oss en nulägesbild av kommunens landsbygder. Ni som bor och verkar här var nyckeln till den förståelsen.
Ta del av förslaget i Storymaps
Fördjupad översiktsplan för Trollhättans landsbygder och småtätorter
Process för FÖP - så jobbar vi med planen
Tidig dialog
Under hösten 2022 påbörjades arbetet med den fördjupade översiktsplanen för Trollhättans landsbygder. Det första steget handlade om att skapa oss en nulägesbild utifrån vilka behov, utmaningar och möjligheter som olika platser på landsbygden har. För att få tillgång till denna kunskap vände vi oss till de som kan sina områden bäst - de boende på landsbygden. Vi genomförde dialoger tillsammans med bokbussen under hösten/vintern 2022. Efter de första dialogerna såg vi ett behov av att nå ut till äldre och yngre. Därför genomförde vi riktade dialoger under 2023, där vi besökte träffpunkterna i alla småtätorter samt besökte elevrådet i Sjuntorp. Parallellt med detta har vi även haft avstämningar med landsbygdsrådets områdesrepresentanter i syfte att kvalitéts säkra det dialogmaterial som samlats in.
Mer information om vad vi fått med oss ifrån dialogerna kan du läsa om här.
Inventering och nulägesbeskrivning
Utifrån det insamlade dialogmaterialet och tillsammans med befintliga kommunala dokument och planer har vi samlat på oss kunskap om Trollhättans landsbygders och småtätorters nulägesbild. Detta material är utgångspunkten i det kommande steget med att forma utvecklingsprinciper och markanvändningskartor för Trollhättans landsbygder och småtätorter.
Arbetet med att ta fram utvecklingsprinciper och markanvändningskartor för Trollhättans landsbygder och mindre tätorter har pågått sedan hösten 2022.
Möjlighet att tycka till och lämna synpunkter
Under samrådsskedet ges möjlighet till insyn och påverkan av förslaget. Samrådsförslaget finns tillgängligt här på hemsidan samt på utvalda ställen i de mindre tätorterna från v.21.
Under samrådstiden finns det två tillfällen att träffa och ställa frågor till inblandade tjänstepersoner och politiker.
- Den 27 maj kl.17-19 i Lunnebergs bygdegård, Sjuntorp
- Den 4 juni kl.17-19 i Åsaka bygdegård.
Mer information om kommande informationsmöten och andra sätt att ta del av planförslaget kommer annonseras på hemsidan under maj månad.
Eventuella synpunkter på planförslaget vill vi ha senast den 13 juli 2025 på adress Samhällsbyggnadsförvaltningen, 461 83 Trollhättan eller via e-post till samhallsbyggnad@trollhattan.se, ange då "FÖP Trollhättans landsbygder" i ämnesraden.
Samrådsredogörelse
Efter samrådet kommer Plankontoret att sammanställa och kommenterar synpunkterna som inkommit under samrådstiden i en samrådsredogörelse. Efter samråd kan det komma att göras en bearbetning av planförslaget. Samrådsredogörelsen, med förslag på ändringar och planförslaget kommer finnas tillgängliga här på hemsidan.
Ytterligare en möjlighet att tycka till
Under granskningstiden ges ytterligare en möjlighet att påverka och tycka till om förslaget. Granskningsförslaget kommer finnas tillgängligt här på hemsidan.
Utställningshandlingar
Efter granskningstiden sammanställs skriftliga yttranden över planförslaget i ett granskningsutlåtande. Om förslaget ändras väsentligt efter granskningstiden ska kommunen låta förslaget granskas på nytt.
Här beslutar politiken om godkännandet av planen
Det slutgiltiga planförslaget överlämnas till kommunfullmäktige för antagande.