
Miljömål
Trollhättans Stad har historiskt sett haft ett ambitiöst miljöarbete. Prioriterade områden i mål- och resursplanen (MRP) för 2020-2023 är att minska miljöpåverkan från den mat som serveras i kommunala verksamheter, plastreduktion och att minska stadens klimatpåverkan.
Trollhättan Stad har en ambition att vara en förebild och ligga i framkant när det kommer till ekologisk hållbarhet. Miljöarbetet styrs av de prioriterade målen och nyckeltalen i mål- och resursplanen (MRP) samt strategin för ekologisk hållbarhet.
Prioriterade mål och nyckeltal i MRP
Livsmedel
I Trollhättan arbetar vi med att minska matsvinnet och öka andelen ekologiska varor. Det pågår även ett arbete med att minska matens klimatpåverkan och att minska stadens konsumtion av kött. Genom att minska mängden kött har vi råd att köpa kött av högre kvalité och sänka stadens klimatpåverkan.
Plastreduktion
Plast som hamnar i vår natur och vatten är ett problem som bara ökar. Trollhättans Stad ska arbeta för att minska plasten i våra verksamheter och framförallt fasar ut onödiga engångsartiklar.
Klimat
I Trollhättan har vi länge arbetat med att minska utsläppen från kommunala verksamheter, det handlar om uppvärmning av lokaler och en nära fossilfri fordonsflotta. Det krävs dock fortfarande en ordentlig omställning och arbetet fortsätter. Läs mer på sidan om klimat.
Strategi för ekologisk hållbarhet
Trollhättans strategi för ekologisk hållbarhet utgår från de fyra regionala utmaningarna: