Skridskoklubben Trollhättan fick ta emot pris som årets förening 2022. Fyra personer står och håller upp ett diplom och en blomma. Skridskoklubben Trollhättan fick ta emot pris som årets förening 2022.

Vinnare på idrottsgalan 2023

Den 17 mars 2023 korades åtta vinnare på Trollhättans idrottsgala när de bästa idrottsprestationerna från 2022 utsågs. Dessutom delade juryn ut ett hederspris.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Nils van der Poel, skridsko

Trollhättesonen fick en hel idrottsvärld att imponeras av comebacken efter två års uppehåll med dubbla VM-guld 2021 och total dominans på skridskoovalen 2022. Nils skrinnade hem två OS-guld i stor stil, innehar världsrekordet på såväl 5 000 som 10 000 meter, vann världscupen totalt och avslutade karriären med att ta guld i allround-VM. Han belönades med fyra blytunga priser på Idrottsgalan i Stockholm.

Övriga nominerade var: Kristian Karlsson, bordtennis och Emil Johansson, slopestyle.

Emilia Bengtsson, fotboll

Emilia har snabbt flyttat fram sina positioner i fotbolls-Sverige – från Skoftebyns IF till Lidköpings FK i elitettan och vidare till IF Brommapojkarna i allsvenskan. Hon debuterade i landets högsta serie under 2022 och deltog i 17 av lagets seriematcher. Emilias framfart på gräsrektangeln uppmärksammades på landslagsnivå och under sommaren ingick hon i truppen till F19-EM i Tjeckien där Sverige nådde semifinal.

Övriga nominerade var: Elvira Tanderud, friidrott och Nora Högfeldt, taekwondo.

Nils van der Poel, skridsko

De två OS-gulden i Peking, världsmästartiteln allround och de två världsrekorden placerade Nils bland de riktigt stora manliga idrottsprofilerna genom tiderna i Sverige. Han prisades flitigt för sina prestationer 2022, inte minst av svenska folket som röstade fram honom som mottagare av Jerring-priset. Han tilldelades Bragdguldet och blev i knivskarp konkurrens Årets manliga idrottare och fick pris för Årets prestation på stora Idrottsgalan.

Övriga nominerade var: Kristian Karlsson, bordtennis och Emil Johansson, slopestyle.

Hussein Carneil, fotboll

Kom som 3-åring till Sverige och Trollhättan från Afghanistan och kom tidigt i kontakt med fotbollen. “Husse” startade sin karriär i IFK Trollhättan och hamnade via Skoftebyns IF i IFK Göteborg där han gjorde en succéartad debut i fjolårets allsvenska. Han spelade totalt 24 matcher under sin första säsong på högsta nationella nivå och gjorde ett starkt avtryck i Blåvitt.

Övriga nominerade var: Emilia Bengtsson, fotboll och Bleron Ademi, taekwondo.

Gripen Trollhättan BK, bandy

Efter den oerhört snöpliga kvalmissen i Rättvik 2021 kom Gripen tillbaka med besked säsongen 21/22. Laget körde i princip över allt motstånd i bandyallsvenskan och säkrade avancemanget till elitserien efter seger mot Åby Tjureda med 8–4 ett par omgångar före seriens slut. Den förre världsspelaren Johan Esplund bidrog starkt till framgången och blev snabbt en stor publikfavorit i Slättbergshallen.

Övriga nominerade var: Trollhättan BF, badminton och Trollhättans VK dam, volleyboll.

SK Trollhättan, skridsko

Klubben har genom åren fostrat många framstående skridskoåkare med dubble OS-guldmedaljören Nils van der Poel som den i särklass främste. Mycket av klubbens utveckling och framgång över tid ska tillskrivas ledarlegenden Bengt Olofsson som tyvärr gick bort under fjolåret. Vid sidan av van der Poels succé hade klubben under 2022 tre åkare som ingick i SOK:s “Olympisk Offensiv”-satsning. Återväxten i klubben är sålunda tryggad.

Övriga nominerade var: Gripen Trollhättan BK, bandy och Kobergs GK, golf.

Joakim Hedqvist, Gripen Trollhättan BK

Spelaren som tidigare var känd för att äga landets hårdaste skott var redan under sitt första år som elittränare snubblande nära att ta klubben till elitserien men föll på målsnöret. 2022 gick det dock vägen och GBK vann allsvenskan i stor stil med “Jocke” som huvudtränare. Ett imponerande ledarskap byggt på rutin, seriositet och omvittnat stort kunnande bidrog starkt till att klubben nådde landets högsta serie.

Övriga nominerade var: Johanna Hermansson, Trollhättans VK och Bo Larsson, FC Trollhättan.

Fredrik Liljesäter, Trollhättans SOK, skidor

Fredrik och hans medarbetare i TSOK ansvarar för konstsnöslingan vid klubbstugan i Strömslund och håller i gång den från december till mitten av april. Teamet lägger ner ett jättejobb under Fredriks överinseende, ofta mitt i natten eftersom det är då det är som kallast och bäst förhållanden för snötillverkning. Möjligheten att åka skidor hela vintern betyder mycket för alla skidentusiaster i närområdet.

Övriga nominerade var: Ralf Lennartsson, Trollhättans BBK, basket och Björn Andersson, Trollhättans BTK, bordtennis.

Kraftpovet

Hederspriset 2022 tilldelas ett evenemang som i decennier har betytt, och som alltjämt betyder, mycket för människor i och omkring Trollhättan - inte minst de som gillar att röra på påkarna. Men även för alla dem som hellre agerar åskådare. Det började en gång för snart 40 år sedan med löpturer i älvfåran - en man kläckte en idé, en annan gjorde slag i saken och efter en pandemi som tog styggt har arrangemanget så sakteliga återhämtat sig och är en viktig del av sommarfesten Fallens Dagar. Priset 2022 går till Kraftprovet.

Relaterad information

Jury, Trollhättans idrottsgala

  • Lasse Halma, RF-SISU Västra Götaland, juryns ordförande
  • Eva Sanz De Velasco, verksamhetsledare Friskis och Svettis Trollhättan
  • Cecilia Lilja, tidigare elitroddare
  • Håkan Engström, vd KB Älvhögsborg
  • Lovisa Meijer, sportchef på TTELA
  • Adam Andersson, reporter TTELA
  • Niklas Laihanen, enhetschef idrott- och friluftsliv, Trollhättans Stad
  • Toni Andersson, tidigare sportchef på TTELA
Senast granskad 2024-02-12 av JONHJO