Stickgraffiti

Kultur

I Trollhättan finns ett brett kulturutbud för alla åldrar. Välkommen att ta del av och medverka i Trollhättans kulturliv!

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan
Kvällsbild på N3:s fasad.

N3 - Mötesplats för ung kultur

N3 är en mötesplats för ung kultur där du kan förverkliga dina drömmar och skapa din egen framtid.

N3:s hemsida

Kronan Kulturhus

Kronan Kulturhus

På Kronan Kulturhus hittar du bibliotek, mötesplats och fritidsgård. Här arrangeras bland annat musikföreställningar, föredrag, barnteater, författarbesök, utställningar och mycket annat.

Kronan Kulturhus

Entrén till Folkets Park i Trollhättan med planteringar i förgrunden

Folkets Park

Folkets Park - en hundraårig festplats i Trollhättan! Här arrangeras dans, konserter, teater, mässor och privata möten och fester. Både privatpersoner, föreningar och arrangörer är välkomna att boka.

Folkets Park

Ett tegelhus från sekelskiftet med välvda fönster och skylt som säger Konsthall

Konsthallen Trollhättan

Trollhättans konsthall bjuder på fri entré till ett varierat program med utställningar av internationella, nationella och lokala samtidskonstnärer.

Konsthallen Trollhättan

Portal eller båge i cortenstål format som fiskfjäll som lyser innifrån

Konst i offentlig miljö

I Trollhättans parker, torg, och på husfasader finns konsten tillgänglig för alla. I Trollhätte kanalpark finns många konstverk i naturskön miljö.

Konst i offentlig miljö

 
barn sitter på golvet och läser varsin bok

Barnkultur

Trollhättans stad har flera verksamheter som erbjuder kulturaktiviteter för barn.

Stjärna i marken, Walk of Fame

Film i Trollhättan

Trollhättan erbjuder ett stort utbud för den filmintresserade.

Publik under evenemang.

Kulturevenemang

Trollhättans stad arrangerar stadsfestivalen Fallens Dagar och olika kulturevenemang varje år.

Flicka med cello

Kulturpris och kulturstipendium

Trollhättans stad delar årligen ut ett kulturpris och kulturstipendium.

 

Kulturarv

I Trollhättan finns flera bevarade platser med historisk betydelse och värde.

Vittene kulturled

I Vittene har man funnit Sveriges tredje största guldfynd genom tiderna.

1995 blev Vittene allmänt känt i Sverige som en fornlämningsplats då en privatperson hittade en guldring i marken. Ringen hade grävts fram vid vanligt trädgårdsarbete några år tidigare. Fyndet visade sig vara en guldhalsring från förhistorisk tid och när man hittade ytterligare fyra guldföremål blev det tydligt att man funnit en av Sveriges största guldskatter från tiden kring Kristi födelse.
Plötsligt hade området som tidigare betraktats som ganska fyndfattigt blivit en sensationell och nationell angelägenhet.

Under 2008 och 2009 gjordes ett omfattande röjnings- och återställningsarbete i Vitteneområdet och då speciellt vid platsen gravfältet Högarna. Detta har möjliggjort den 3,5 km långa kulturleden där fyndplatser och informationsskyltar berättar den fascinerande historien. Leden invigdes 2009.

Vägbeskrivning och information

Trollhätte kanal och slussar

Det finns tre separata slusstrappor välbevarade i det idylliska parkområdet Gamle Dal, 1800- och 1844 års slussleder samt den senaste som invigdes 1916. Hela Trollhätte kanal mellan Göteborg och Vänersborg är 82 km lång, varav 10 km är grävd och sprängd kanal, resten naturlig farled. För en slussning krävs 8.000-12.000 kubikmeter vatten. Fartyg på upp till 4000 ton, 89 m längd, 13 m bredd och 5,4 m djup kan passera slussarna. Kring de gamla 1800-tals slussarna har en park med promenadvägar och grönområden anlagts.

Läs om vatten i fallen på Visit Trollhättan Vänergsborgs hemsida

Vattenkraftstationen Olidan

Olidan är ett av Sveriges äldsta vattenkraftverk som fortfarande är i bruk. Den vackra byggnaden är byggd helt i granit för att smälta in i omgivningen. Guidade visningar av Olidan tre gånger dagligen under sommaren och till förbokade grupper övriga året.
 
På Visit Trollhättan Vänersborgs webbplats kan du läsa om historiska platser i området.

Visit Trollhättan Vänersborg - den levande historien

 

Mer kultur i Trollhättan

I Trollhättan kan du bland annat besöka Innovatum Science Center, Folkets Hus Kulturhuset, SAAB Car Museum och Höljebacka brandmuseum.

Innovatum Science Center

Här finns utställningar, experiment och upptäckarglädje för hela familjen. Innovatum ansvarar för bevarandet av Trollhättans intressanta kulturarv och har hand om föreningsarkiv och bildarkiv.

Innovatum Science Center

Saab Car Museum

Kom och ta del av Saabs spännande och unika historia. Museet ligger på Innovatumområdet bredvid Innovatum Science Center. 

Saab Car Museum

Folkets Hus Kulturhuset

I Folkets Hus Kulturhuset i Trollhättan finns konsertlokalerna Hebeteatern, Apollon och Kulturbaren som erbjuder ett brett utbud av underhållning av konserter, shower, teater, stand up med mera. Det finns alltid något att titta eller lyssna på. I kulturhuset finns en stor samling konst samt utställningsväggar för utövande konstnärer. I huset har flera arrangerande föreningar sin hemvist och det finns konferensverksamhet och lunchrestaurang. Välkommen till ett hus fullt av liv!

Folkets Hus Kulturhuset

Höljebacka brandmuseum

I Upphärad får du uppleva brandskyddshistoria i genuin miljö. I museets fina vagnhall visas såväl veteranbrandbilar som utrustning och naturligtvis en fullt användbar brandstång. Museet visar även veteran-ambulanser. Boka gärna visning. Stora som små sällskap är välkomna. 

Höljebacka brandmuseum

Bygdegårdar och övriga lokaler

Bygdegårdar och övriga lokaler

 

Relaterad information

På gång i Trollhättan

Senast granskad 2024-04-22 av JONHJO