barn sitter på golvet och läser varsin bok

Barnkultur

Trollhättans stad satsar på barn och unga. Vi har flera verksamheter som erbjuder kulturaktiviteter för barn och deras vuxna.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Under vår och höst välkomnas alla barn och deras vuxna på Barnkulturlördagar i Trollhättan. På en Barnkulturlördag får du uppleva roliga barnaktiviteter. Ofta är det en kort föreställning med teater, musik eller kanske trolleri. Men det kan också vara pyssel och skapande.

Barnkulturlördagarna sker oftast på N3 eller Stadsbiblioteket, men kan också ta plats i andra kulturhus som Konsthallen, Innovatum Science Center eller Kronan Kulturhus.

Det är alltid fri entré till Barnkulturlördagar. 

Mer om Barnkulturlördagar på N3s webbplats

På N3 kan alla barn och unga få uttrycka sig och få utlopp för sin kreativitet. I N3 Kulturskola kan barn och unga upp till 25 år lära sig att spela instrument, sjunga, dansa, uttrycka sig i bild och form och mycket annat. Genom N3 Kulturbyrå möter barnen kulturen i skolan.

I N3-huset som ligger på Innovatumområdet finns lokaler för det mesta, replokaler, dans- och dramasalar, musikrum, bildsalar, mediarum, scener, inspelningsstudio, utställningssal. På N3 ordnas också många aktiviteter för barn och ungdomar och ibland möter du N3 på lekplatsen, på Fallens Dagar eller i samband med andra arrangemang i Trollhättan. Under loven är det särskilt mycket på gång på N3!

N3s webbplats

På Kronan Kulturhus arrangeras sagostunder, bokklubbar och mycket mer för barn och unga. Varje månad ordnar Kronan bibliotek roliga aktiviteter för ökad läslust och språkutveckling. Till Kronans Klubb Kul kan barn komma varje vardag efter skolan och få utlopp för sin kreativitet. Varje vår bjuder kulturhuset på Hela Kronan Gungar, en stor familjefestival på Kronogårds torg. Under loven är det särskilt mycket på gång på Kronan!

Kronan Kulturhus webbplats

Stadsbiblioteket, Sylte bibliotek och Kronan bibliotek samt Bokbussen erbjuder förutom barnböcker, ungdomsböcker och media ett omfattande barnkulturprogram. Varje vecka händer det roliga aktiviteter för barn och deras vuxna! Under loven är det särskilt mycket på gång på alla bibliotek i Trollhättan. 

Aktuella öppettider för biblioteken i Trollhättan, boktips, bokbussens turlista, program och mycket mer hittar du på biblioteken i Fyrstads hemsida.

Biblioteken i Fyrstads webbplats

Trollhättan har en egen kommunal konsthall. Konsthallen genomför pedagogiska projekt tillsammans med exempelvis N3 och Innovatum Science Center och skolor där barn får utforska, lära och skapa. 

Konsthallen välkomnar barngrupper på visning. Alla utställningar kan anpassas utifrån barnens ålder, från förskoleklass upp till gymnasieålder och unga vuxna.

Konsthallen Trollhättans webbplats

Trollhättans Stad har tagit fram en kulturplan för barn och unga. Syftet är att den ska vara ett verktyg för att arbeta strategiskt rörande frågor som berör barn och ungas kulturverksamhet arrangerad av Kultur- och fritidsförvaltningen.

Kulturplan för barn och unga

Senast granskad 2024-04-22 av JONHJO