Prisutdelning på idrottsgala Johan Holm tar emot pris för årets genombrott.

Vinnare på idrottsgalan 2022

Den 14 maj 2022 korades åtta vinnare på Trollhättans idrottsgala när de bästa idrottsprestationerna från 2021 utsågs. Dessutom delade juryn ut ett hederspris.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Vinnare på Idrottsgalan 2022

Årets kvinnliga idrottare 2021

Elivira Tanderud, Ullevi FK

Motivering: Årets kvinnliga idrottare i Trollhättan 2020 fortsätter göra avtryck på löparbanorna. 17-åringen inledde mästerskapsåret med att bli femma på 200 meter i U20-EM i Tallinn och fortsatte, sin vana trogen, med att ta dubbla USM-guld på 100 och 200 meter, vilket innebar att hon nu står på åtta guld totalt. Hon följde sedan upp de titlarna med att ta guld på 200 och silver på 100 meter i senior-SM. Därtill blev Elvira fyra i Finnkampen på 200 meter.

Övriga nominerade var: Emilia Bengtsson, IF Brommapojkarna och Marianne Ahlborg, Thunderstorm Boxing.

Årets manliga idrottare 2021

Nils van der Poel, SK Trollhättan

Motivering: VM-guld på 5 000 meter, VM-guld på 10 000 meter, världsrekord på 5 000 meter, världsrekord på 10 000 meter, mottagare av Victoriastipendiet, tvåa i folkets omröstning till Jerringpriset med mera, med mera. Meritlistan för skrinnaren Nils van der Poel talar sitt tydliga språk - efter ett par års uppehåll slog han till med dunder och brak med en rad enastående prestationer som har gett eko i en hel idrottsvärld.

Övriga nominerade var: Kristian Karlsson, GV Hennebont och Emil Johansson, slopestyle mountainbike. 

Årets prestation 2021

Kristian Karlsson, GV Hennebont

Motivering: Efter ett drygt decennium av spel på mycket hög nivå nådde Kristian äntligen en platå han aldrig tidigare varit på. Tillsammans med Mattias Falck rev han den kinesiska muren - det finns miljontals licensierade pingisspelare i Kina! - och servade hem den första blågula VM-triumfen i dubbel på 30 år, en prestation av rent makalösa mått. Kristian deltog därtill i lagtävlingen i OS, i lag och individuellt i EM, blev tysk liga- och cupmästare, champions league-vinnare och var vid årsskiftet rankad 28:a i världen.

Övriga nominerade var: Johan Dahlin, Malmö FF och Malin Agervig Kristiansson, IFK Göteborg.

Årets genombrott 2021

Johan Holm, SMK Trollhättan

Motivering: Med pappa Christer i kartläsarstolen fick Johan under 2021 sitt stora genombrott bakom rallyratten. Trots en del tekniska problem under vägen lyckades SMK-duon köra hem silvermedaljen i tre olika mästerskapsserier - först i asfalts-SM, sedan i juniorklassen i “stora SM” och som avslutning i grus-SM. Målsättningen inför 2022 är att knipa det åtråvärda guldet i någon av disciplinerna.

Övriga nomninerade var: Signe Karlsson, KFUM Trollhättan och Alexander Almqvist, IF Brommapojkarna.

Årets ledare 2021

Samiya Ismail, Trollhättans SS

Motivering: Började som ledare under projektet “Simkunnighet för alla i Trollhättan” under 2020. Från att vara helt ny i simidrotten och som ledare har hon tagit stora kliv. Samiya kommer till simhallen med ett leende på läpparna och sprider glädje i simskolan både till barnen och till övriga ledare. Hon är engagerad och peppar sina elever till fantastisk utveckling. Samiya har också varit med och drivit projekt för att locka nya medlemmar från södra delarna av staden.

Övriga nominerade var: Kevin Jansson, Trollhättans HC och Göran Eriksson, Strömkarlens karateklubb.

Årets eldsjäl 2021

Birgitta Östberg Olsson, NIF

Motivering: Birgitta flyttade till Trollhättan 1964 och blev snabbt en stor del av föreningen. Hon har gjort sig ett känt ansikte som konferencier under NIF:s klubbmästerskap och uppvisningar och varit ordförande i 29 år. Birgitta har fungerat som ledare i över 50 år och även varit engagerad i Gymnastikförbundet Västs verksamhet. Med ett stort hjärta, ett brinnande engagemang, sin sprudlande och kreativa personlighet är Birgitta föreningens förebild, inspiration, klippa och eldsjäl.

Övriga nominerade var: Jan Myrin, Korpen Trollhättan och Sigge Röös, Trollhättans IF.

Årets förening 2021

Trollhättans Skateboardförening

Motivering: Till skillnad mot många andra idrotter har skateboard generellt vuxit konsekvent under pandemiåren. Det kan Trollhättans skateboardförening också skriva under på. Såväl de ideella krafterna som medlemsantalet fortsätter öka och uppgår nu till cirka 700. Klubbens verksamhet bygger mycket på spontanidrott och såväl pojkar som flickor är representerade på anläggningen vid Vårviks Gård och inomhusparken på Innovatum. Skateboard gjorde sin entré vid sommar-OS 2021 och tros ha spelat en stor roll för medlemsantalet.

Övriga nominerade var: Trollhättans simsällskap och SK Trollhättan.

Årets lag 2021

Halvorstorps IS

Motivering: I en halverad serie på grund av pandemin övertygade Halvorstorp stort i division 5 Västergötland Västra och toppade till slut tabellen, två respektive tre poäng före stadsrivalerna IFK och Syrianska. Laget noterades för blott en förlust på elva matcher. HIS blev i och med detta den enda föreningen i Trollhättan med fotboll på schemat som hemförde en serieseger för A-lag.

Övriga nominerade var Gripen Trollhättan BK och FC Trollhättan.

Hederspris

Magnus Larsson

Hederspriset 2021 tilldelas en person som med sitt entreprenörskap, sin omvittnade entusiasm, brinnande intresse för idrott i alla dess former och stora kontaktnät skapat något väldigt stort och betydelsefullt för Trollhättan och dess invånare. Tack vare Trollhättan Action Week har staden placerats inte bara på Sverigekartan utan också på den världsliga. Tillsammans med skickliga och genuint idrottsintresserade medarbetare har personen ifråga format en årlig idrottsvecka full av aktiviteter med Alliansloppet på rullskidor som russinet i kakan.

Relaterad information

Trollhättans Idrottsgala

Senast granskad 2024-02-12 av JONHJO