Elvira Tanderud får pris Elvira Tanderud får pris

Vinnare på idrottsgalan 2021

Juryns vinnare och alla nominerade till årets idrottspriser!

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

ÅRETS MANLIGA IDROTTARE

Emil Johansson, slopestyle

Motivering: Emil kom med all önskvärd tydlighet tillbaka efter sjukdom och skador under 2020 och återtog sin plats som världsbäst i slopestyle. Han tog en seger i den första deltävlingen av Freeride MTB World Tour i Nya Zeeland och följde sedan upp med vinst i Innsbruck i den andra och sista deltävlingen. Emil är ett mycket större namn internationellt än nationellt och fortsätter dominera en spektakulär sport som är störst i USA, Nya Zeeland och Europa.
Övriga nominerade var: Ludvig Petre Olsson Trollhättans Badmintonförening, badminton och Kristoffer Karlsson SMK Trollhättan, motorsport

ÅRETS KVINNLIGA IDROTTARE

Elvira Tanderud, Ullevi FK, friidrott

Motivering: Elvira tog stora och mycket snabba steg under året vilket kulminerade i uttagningen till Finnkampen för seniorer i Tammerfors där hon blev fyra på 200 meter. I landslagsutmaningen vann 16-åringen mot både 19- och 22-åringar och hennes tider var så bra, att de placerade henne som topp 3 bland seniorer i Sverige under 2020 och under en kort tid även på plats 10 genom tiderna på 100 m. I den europeiska statistiken var Elvira etta på både 100 och 200 meter i sin åldersklass F16 och World Athletic rankade henne som trea i världen efter två tjejer från Jamaica. Elvira är fortfarande sedan 2017 obesegrad i Sverige i sin åldersklass på distanserna 60, 80, 100 och 200 meter.

Övriga nominerade var: Hilma Lundqvist, Gais, futsal och Malin Agervig Kristiansson, IFK Göteborg, orientering

ÅRETS GENOMBROTT

Saga Sörö, Trollhättans AK, brottning

Motivering: Saga tävlar i 61-kilosklassen och tog USM-guld efter att ha vunnit alla fyra matcher. Hon vann även en av Nordens största ungdomstävlingar, FT-cupen, och representerade då landslaget. Även där blev det fyra segrar. I januari var Saga uttagen till ungdomslandslaget och deltog i den internationella tävlingen Klippan Lady Open där hon blev femma. Saga var även uttagen till UEM som dock blev inställt.

Övriga nominerade var: Peter Ahlberg, Skoftebyns AIS, boxning och Viktor Mossberg, Skoftebyns IF, futsal

ÅRETS LEDARE

Catrine Mattsson, Trollhättans Judoklubb, judo

Motivering: Catrine har ställt om och tänkt nytt för att klubbens barn och ungdomar ska kunna fortsätta sin träning. Till sin hjälp har hon använt skolgårdar, skogen, gräsmattor och multiarenor. I regn, snöslask och solsken har hon tack vare sitt engagemang fått flickor och pojkar från 4 till 20 år att träna tillsammans och lära av varandra. Klubben har på så sätt bibehållit merparten av sina aktiva och stärkt sammanhållningen.

Övriga nominerade var: Magnus Ljunggren, Trollhättans ITF Taekwondo, taekwondo och Pablo Vergara, Trollhättans SOK, mountainbike

ÅRETS ELDSJÄL

Eje Grönquist, KFUM Trollhättan, handboll

Motivering: Eje har under föreningens 80-åriga historia på olika sätt varit synnerligen aktiv under 57 år av dessa. Han jobbar ständigt och idogt för att sätta Trollhättan på handbollskartan. Som ett led i detta fungerade Eje som lokal projektledare när KFUM Trollhättan för tredje gången arrangerade ett uppladdningsläger med landskamper för damlandslaget inför ett stort mästerskap.

Övriga nominerade var: Fredrik Liljesäter, Trollhättans SOK, skidor och Gunnel Andersson, Trollhättans FiK, friidrott

ÅRETS LAG

Trollhättans BF elitlaget, badminton

Motivering: Efter en lång och målmedveten satsning där föreningen undan för undan flyttat fram sin position i badminton-Sverige nåddes den största framgången hittills. Elitlaget kvalificerade sig för slutspel och efter kvartsfinalseger mot IFK Umeå var laget klart för SM-semifinal. Men pandemin satte stopp för vidare spel och säsongen avbröts.

Övriga nominerade var: KFUM Trollhättan dam, handboll och Trollhättans BoIS, fotboll

ÅRETS PRESTATION

Hans Petter Olsen, Kobergs GK, golf

Motivering: Drabbades av en stroke i juni 2017 och blev förlamad i höger arm och sida. Men med okuvlig vilja och stort tålamod har Hans Petter sakta men säkert kommit tillbaka och ett viktigt steg i rehabiliteringen har varit golfträning. Under 2020 mer eller mindre bodde han på Koberg, 20-25 timmar i veckan, och spelar nu golf med en arm - den vänstra! - med mycket gott resultat. Medverkade på Folksam Paragolf Tour under sommarhalvåret och satsar hårt inför den nya säsongen.

Övriga nominerade var: Nils van der Poel, SK Trollhättan, skridsko och Patrik Hägg, Hälle IF, friidrott

ÅRETS FÖRENING

Trollhättans Sportryttare, ridsport

Motivering: TSR arrangerade SM för ponny och häst på Grevagårdens Hästcenter utanför Skövde under två veckor. 150-200 funktionärer från klubben var engagerade under SM-veckorna. Arrangörsklubben fick mycket beröm för genomförandet, bland annat från världsstjärnan Peder Fredricson.

Övriga nominerade var: Trollhättans FiK, friidrott och Trollhättans SS, simning

Senast granskad 2024-02-12 av JONHJO