Pernilla Larsson vinnare av Årets kvinnliga idrottare 2015 Nils van der Poel tar emot pris för Årets prestation 2017

Vinnare på idrottsgalan 2018

Åtta vinnare korades på Trollhättans Idrottsgala 2018.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Tre finalister i varje kategori gick vidare till Trollhättans Idrottsgala 2018. Under galan korades vinnarna för sina framgångar under 2017.

Årets ideella ledare 2017

Priset tilldelas en ideell ledare och eldsjäl som svarat för framstående insatser.

Vinnare: Helena Börjesson, Trollhättans Friidrottsklubb

Med ett stort engagemang och kunnande kring ungdomsidrott har Helena under många år varit med och byggt upp TFIK. Hennes aldrig sinande energi driver den yngsta gruppen som får en fantastisk träningsgrund inför framtiden. Helena har stor del i att TFIK under många år levererat friidrottare som tagit SM-medaljer och representerat Sverige i landskamper. 

Nominerade:

Per Jonsson, Fäktningsklubben Athos:
Har tränat FK Athos i över 20 år och reser från Göteborg till Trollhättan två gånger i veckan för att träna klubbens fäktare. Värd sin vikt i guld och utan Per hade klubben av allt att döma tvingats lägga ner verksamheten för länge sedan. 

Lars Westerbäck, Trollhättans Badmintonförening:
Har under många år lagt ner hela sin själ på att träna och coacha ungdomar och seniorer i klubben. Den gångna säsongen kröntes hans framgångsrika och ihärdiga arbete med att TBF tog steget upp i SBL och etablerade sig där.  

Årets parasportpris 2017

Priset går till en förening eller person som svarat för bra insatser som främjat parasporten eller idrottare som svarat för bra insatser/prestationer. 

Vinnare: Marika Vaihinger, racerunning

Hängiven elitsatsning i racerunning som verkligen burit frukt. Satte nytt världsrekord och tog VM-guld på 200 meter vid VM i Köpenhamn och tog dessutom VM-silver på 100 och 400 meter. Vid SM slog Marika till med guld på 200 meter och silver på 100 meter. 

Nominerade:

Skolidrottsföreningen Magnus Åbergsgymnasiet:
Lyckades efter 15 års dominans bryta suveräna Bollnäs segersvit i futsal när man tog guld i skol-SM. Lagkaptenen William Olsson Elmby fick dessutom en plats i landslaget. I futsallaget finns också Helena Ågren som vid samma SM slog till med svenskt rekord och guld i kula. Totalt tog Magnus Åbergsgymnasiet 17 medaljer vid skol-SM. 

Kevin Kjelldahl, Synskadades Riksförbund Trollhättan:
Brons på SM i sin sport, showdown. Blev under året också uttagen i landslaget där han representerade Sverige i både VM i Stockholm samt EM i Italien.

Årets prestation 2017

Priset går till person, lag eller förening som svarat för något extra sett till förutsättningar eller förväntningar. 

Vinnare: Nils van der Poel, Skridskoklubben Trollhättan

Tillhör världseliten i en sport där ett 50-tal länder fightas om medaljer och framgång. Under 2017 blev Nils åtta på distans-VM, satte nytt svenskt rekord på 5 000 meter och kvalificerade sig för att representera Sverige i de olympiska spelen. 

Nominerade:

Tom Pettersson, Östersunds Fotbollsklubb:
Trollhättesonen gick från bänknötare i IFK Göteborg till ordinarie mittback i succélaget Östersunds FK. Svarade för en bragdartad säsong med seger i Svenska Cupen, följt av succé i Europa League där man slog lag som Galatasaray, PAOK Thessaloniki, Hertha Berlin och kvalificerade sig för åttondelsfinal mot Arsenal. 

Skoftebyns Idrottsförening, damlaget:
Hade höga ambitioner och utropade sig själva till seriefavorit i division 2. Höll för trycket med serieseger och tog klivet upp i division 1. Tog damfotbollen i Trollhättan ett steg närmare elitnivå.

Årets kvinnliga idrottare 2017

Priset går till den kvinna som svarat för den bästa insatsen under 2017. 

Vinnare: Marianne Ahlborg, Vänersborgs Boxningsklubb

Gjorde stora framsteg i sin boxningskarriär under året och tog bland annat ett hett eftertraktat SM-guld i Borås i 69-kilosklassen. Hon boxades i blågul dräkt i Balkan Cup i Bulgarien – en av världens största damturneringar – och tog brons, samma valör på medalj blev det i Haringey Cup i London. Mot slutet av året blev det silver i Angered Centrum Box Cup och guld i King of the Ring i Borås där hon utsågs till turneringens bästa damboxare i knivskarp konkurrens. 

Nominerade:

Felicia Nolåker, Trollhättans Sportryttare:
Debuterade i svårklass i dressyr och kvalade in till U25-SM på Strömsholm där Felicia, efter bara nio veckors träning med nya hästen Lord, blev elva. Ekipaget startade också i Intermediere I kür-cup, som går på nationell nivå runtom i Sverige. I riksfinalen blev det en sjätteplats. Felicia var den näst högst rankade dressyrryttaren i Västergötlandsregionen av 852 aktiva och den överlägset högst rankade i Trollhättetrakten med 200 poäng tillgodo på tvåan.

Nora Högfeldt, Kumgang Taekwondoklubb Trollhättan:
Nora har under året tagit ett kliv från junior- till seniorlandslaget, trots sin unga ålder. På meritlistan 2017 finns bland annat guld i Wonderful Copenhagen, senior-SM-silver, sex medaljer i Svenska cupen och deltagande i U21-EM.

Årets manlige idrottare 2017

Priset går till den man som svarat för den bästa insatsen under 2017. 

Vinnare: Jakob Johansson, AEK Atén

Spelade till sig en ordinarie plats på mittfältet i svenska fotbollslandslaget under VM-kvalet. Spelade en helt avgörande roll i playoff-spelet mot Italien då han sköt Sveriges och matchens enda mål i segermatchen på Friends Arena.  

Nominerade:

Nils van der Poel, Skridskoklubben Trollhättan:
Tillhör världseliten i en sport där ett 50-tal länder fightas om medaljer och framgång. Under 2017 blev Nils åtta på distans-VM, satte nytt svenskt rekord på 5 000 meter och kvalificerade sig för att representera Sverige i de olympiska spelen. 

Kristian Karlsson, Borussia Düsseldorf:
Tysk liga- och cupmästare i Borussia Düsseldorf, finalförlust i Champions League. Kristian var rankad topp 30 i världen under 2017 med plats 22 som bästa ranking. Tog sig till kvartsfinal i Pro Tour i singel i Sydkorea och Tjeckien och gick till final i dubbel med Mattias Karlsson i Quatar.

Årets genombrott 2017

Priset går till person eller lag som svarat för det överraskande och som tagit sin idrott eller sitt ledarskap till en ny nivå.

Vinnare: Emil Johansson, slopestyle cykel

Har genom hård och målmedveten träning tagit sig till världstoppen i slopestyle cykel. Gjorde sin hela första säsong på världstouren med tävlingar i sex länder och blev som sämst femma, vilket innebar att han vann hela touren. Emil är därmed den yngste vinnaren någonsin och förste svensk att göra det. Emil vann dessutom landets första SM-tävling i Motala. 

Nominerade:

Maja Svensson, Särö Ryttarförening:
Kvalade in båda sina ponnies till SM, där hon tog medalj, och har representerat Sverige på internationella tävlingar. Blev bland annat bästa svenska i Polen. Tog silver i lag-SM och svarade även i övrigt för flera fina individuella placeringar. En ödmjuk och stark tjej som har en otrolig vilja och fokus, en bra förebild för yngre personer. 

Erik Jälknäs, Trollhättans Friidrottsklubb:
Oerhört målmedveten och träningsvillig Åsakakille som under 2017 fick sitt stora genombrott som medeldistanslöpare. En silvermedalj på 1500 m på JSM inomhus, två fina bronsplatser på 800 och 1500 m på USM och en guldmedalj  (tillsammans med Carl Jälknäs och David Cannmo) i stafett 3x800 m på JSM. Erik kom även på en hedrande tredjeplats på 800 m i Ungdomsfinnkampen på anrika Stockholm stadion.  

Årets eldsjäl 2017

Priset tilldelas en ideell eldsjäl som gjort ovärderliga insatser för sin idrott eller förening under året.  

Vinnare: Ragnvald Höglund, Trollhättekorpen

Var med och startade upp korpen i Trollhättan 1948. Ragnvald, 93 år, är fortfarande aktiv i korpen som tävlingsledare och allt-i-allo när bordtennisen kör sitt seriespel i Velandaskolan. Det innebär med andra ord 70 år som aktiv eldsjäl inom Korpen Trollhättan. Ragnvald har varit ordförande, kassör och revisor i föreningen och har, förutom bordtennissektionen, också varit med och byggt upp rinkbandy-, tennis- och simsektionen.  

Nominerade:

Maria Johansson, Konståkningsklubben Trollhättan-Vänersborg:
Har ett stort och aldrig sviktande engagemang i klubben och för alla dess medlemmar, från de allra minsta åkarna till de satsande tonåringarna. Har varit engagerad i klubben under lång tid och dess ordförande sedan tiotalet år tillbaka. Sitter också i styrelsen i Västergötlands Konståkningsförbund. 

Tomas Stigsson, Trollhättans Skid- och Orienteringsklubb:
Har under tio års tid oförtrutet kämpat för att få till ett konstsnöspår vid skidstugan i Strömslund och äntligen lyckats. Tomas brinner för att ge folk möjligheter att åka skidor, finns det rimfrost på en äng i närheten är han där och gör spår. Han är dessutom en uppskattad ledare som ordnar läger och träningar för klubbens ungdomar. 

Årets förening 2017

Priset går till den förening som varit framgångsrik och svarat för bra insatser inom barn-, ungdoms- och vuxenidrotten. Det kan vara både sportsliga framgångar och/eller framgångar inom verksamheten, exempelvis inom jämställdhet och värdegrund där man jobbar efter RFs strategi 2025.

Vinnare: Trollhättans Badmintonförening

Tog 2017 steget upp i svenska badmintonligan och satte sig omedelbart i respekt. Kontraktet säkrades med god marginal. En av Sveriges bästa ungdomsföreningar, såväl avseende bredd som topp. TBF:s ungdomsspelare har i olika åldrar vunnit många tävlingar runtom i landet och även i övrigt placerat sig högt upp i många kvalificerade sammanhang. Har fått ett rejält uppsving i och med den nya Innovatumhallen.

Nominerade:

Skridskoklubben Trollhättan:
Levererar hela tiden skrinnare på svensk elitnivå. Fick också med en åkare, Nils van der Poel, till vinter-OS i Pyeongchang. En liten klubb med anmärkningsvärt stora framgångar.

Trollhättans Skid- och Orienteringsklubb:
Förutom sedvanliga arrangemang som Kraftprovet, Maratonstafetten, Vikingaträffen och Åkes Poängterräng har klubben gått i bräschen för Hitta ut-satsningen, ett folkhälsoprojekt med syfte att få människor att röra på sig. TSOK fortsätter leverera resultat i alla klasser på O-ringen och har tagit SM-medaljer genom Malin Kristiansson och Elvira Björklund. Förutom livaktiga orienterings- och skidsektioner har klubben en stark cykelsektion med många ungdomar.

Grundkriterier för nominering

Person ska vara född i Trollhättans kommun eller ha en tydlig koppling till staden. Förening ska ha sitt säte i Trollhättans kommun.

Senast granskad 2024-02-12 av JONHJO