Marianne Ahlborg tar emot priset som Årets kvinnliga idrottare 2016 Marianne Ahlborg, vinnare Årets kvinnliga idrottare 2016

Vinnare på idrottsgalan 2017

Följande idrottare och föreningar vann pris för sina framgångar under 2016. Vinnarna korades på Trollhättans Idrottsgala 2017.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Årets parasportpris

Prisutdelare: Monica Hansson

Vinnare - Anna-Lena Östergård,TIF:s hjältar

Anna-Lena har länge ägnat all sin fritid åt att utveckla TIF:s verksamhet, inte minst för Hjältarna som hon var med och startade 2007. Hon är en person som brinner för parasport till 110 procent och för alla människors lika värde. Hjältarna presterar år efter år och har två fotbollslag som ständigt plockar hem priser. Under 2016 tog Hjältarna två SM-guld. 

Nominerade
Lars Björnberg, Magnus Åbergsgymnasiet

MÅG har en mycket aktiv idrottsverksamhet för personer med funktionsnedsättning. Vid skol-SM i Bollnäs tog MÅG-elever ett 20-tal medaljer i friidrott och futsal. Lars Björnberg och MÅG har också en viktig del i den stora friidrottstävlingen Ungdomsspelen. Lars är engagerad på SDF-nivå. Han sitter med i Västergötlands Parasportförbunds huvudstyrelse och i tävlings/ungdomsutskottet. Han är en viktig länk till förbundsarbetet och med sitt engagemang får han med ungdomar i frågorna kring parasporten på distriktsnivå. 

Bo Fremäng, Synskadades riksförbund Trollhättan-Lilla Edet

Har ett stort engagemang och brinnande intresse för att skapa idrott för alla. Bo, som själv är synskadad, skapar möjligheter för personer med synnedsättning, att utifrån sina villkor utföra elektronskytte och showdown. Bo har skapat en god stämning bland sina idrottande ungdomar. Bo Fremäng är engagerad på SDF-nivå.

Årets prestation

Prisutdelare: Magnus Eriksson

Vinnare - Nils van der Poel, SK Trollhättan

Landets mest lovande skrinnare lade skridskorna på hyllan som 18-åring, men ångrade sig. 2016 var han tillbaka med svenskt rekord på 10 000 meter i Heerenveen på tiden 13.04,79. Ingen svensk har någonsin åkt sträckan snabbare och Johan Röjlers elva år gamla rekord rök med nästan fyra sekunder. En världsåkare med siktet inställt på OS i sydkoreanska Pyongyang.

Nominerade

Robert Blomberg, SMK Trollhättan

Under sin femte säsong som rallyförare tog han sats i ny bil och var lite osäker på styrkan. Resultaten kom sakta men säkert och i brittiska mästerskapet small det till ordentligt med ohotad seger. En stor överraskning och stark prestation i stenhård konkurrens. 

Jakob Johansson, AEK Aten

Fullblodsproffset tuffade på med stabila insatser i Grekland och AEK Athen. Plötsligt kom chansen i landslaget i den tuffa VM-kvalmatchen mot Frankrike. Gjorde succé i kvaldebuten mot tuffaste tänkbara motstånd. Förbundskaptenen Janne Andersson ser en blivande Stefan Schwartz i Jakob Johansson. 

Årets kvinnliga idrottare

Prisutdelare: Torbjörn Nilsson

Vinnare - Marianne Ahlborg, Skoftebyns AIS

Marianne Ahlborg tillhör den absoluta Sverigeeliten i boxning och debuterade i december i landslaget i boxningslandskampen mot Finland i Arena Älvhögsborg. Hon vann Golden Girl i Borås och Hilleröd Box Cup i Danmark, en av Nordens största boxningsturneringar, och tog även SM-brons i sin klass. 

Nominerade

Felicia Nolåker, Trollhättans Sportryttare

Med en aldrig sinande energi och hög ambition kvalificerade sig Felicia för start i svår klass i dressyr under 2016. På regional nivå är Felicia rankad etta av alla seniorer i distriktet redan vid 23 års ålder. Tillsammans med sin förstahäst Domani Vengo rankas ekipaget tvåa och som ryttare rankas Felicia trea i hela landet på regional nivå. 

Linda Danielsson, Trollhättans Badmintonförening

Linda Danielsson bidrar verksamt till att Trollhättans badmintonförening tillhör den absoluta toppen av division 1. Hon är rankad nia i Sverige i såväl singel som dubbel. Under 2016 vann hon bland annat DM och kvalade in till huvudtävlingen i Europatourtävlingen Polish Open. Linda tränar stenhårt, två pass om dagen, för att etablera sig i den absoluta Sverigeeliten. 

Årets manlige idrottare

Prisutdelare: Tina Törner 

Vinnare - Kristian Karlsson, Düsseldorf

Kristian blev fransk ligamästare med sitt klubblag AS Pontoise Cergy och vann även Champions League efter en finalrysare mot Robert Svenssons Eslöv. Han blev fyra i World Cup och deltog i OS i Rio. Låg vid årets utgång 24:a på världsrankingen i en mycket konkurrensutsatt världssport.  

Nominerade

Mikael Westerbäck, badmintonproffs i Tyskland

Föll i semifinalen mot guldvinnaren Gabriel Ulldahl i hemma-SM i Älvhögsborg. Mikael tog det stora steget ut i Europa och blev proffs i Bundesligalaget TSV Trittau under 2016. Låg runt 130 på världsrankingen vid utgången av 2016 och var sexa på Sverigerankingen. 

Nils van der Poel, SK Trollhättan

Landets mest lovande skrinnare lade skridskorna på hyllan som 18-åring, men ångrade sig. 2016 var han tillbaka med svenskt rekord på 10 000 meter i Heerenveen på tiden 13.04,79. Ingen svensk har någonsin åkt sträckan snabbare och Johan Röjlers elva år gamla rekord rök med nästan fyra sekunder. En världsåkare med siktet inställt på OS i sydkoreanska Pyongyang. 

Årets ideella ledare

Prisutdelare: Bodil Resare och Toni Andersson

Vinnare - Eva Wikman, Trollhättans BoIS

Har med ett stort engagemang kämpat för att vända en krisande förening till en klubb i balans. Trollhättans BoIS har under Evas ledning vuxit till en framgångsrik plats för både kamratskap och idrott. 2016 gav också stora idrottsliga framgångar med herrlagets avancemang till division 3 och kombinationslaget på damsidan, där TBoIS ingår och som är klart för division 2, som kronor på verket.

Nominerade

Kent-Arne Svensson, Trollhättans HC & Christian Nilsson, Gripen Bandy

Två herrar som gjort starka insatser för damidrott i två traditionellt mansdominerade idrotter. Har lyft tjejidrotten i Trollhättan och satt både hockey- och bandysporten på kartan med sitt naturliga och engagerade ledarskap. 

Jan Borgstedt, Trollhättans Badmintonförening

Har genom oändligt många ideella arbetstimmar satt Trollhättan på kartan som en av de bäst organiserade och mest drivande föreningarna inom svensk badminton. Har gjort avgörande insatser för att få till nya Innovatumhallen och drog dessutom ett tungt lass vid SM-tävlingarna i Älvhögsborg. 

Årets eldsjäl

Prisutdelare: Håkan Mild

Vinnare - Astor Johansson, Trollhättans Bordtennisklubb

Har under decennier varit Mister bordtennis i Trollhättan. Med sitt uppoffrande och prestigelösa arbete ligger han bakom många framgångar som klubben skördat. Vi minns VM-meriterade bröderna Björn och Tommy Danielsson, Anneli Hernvall och på senare år Robert Svensson och landets just nu bästa spelare Kristian Karlsson som russinen i kakan.  Astor har varit mannen bakom det mesta, från planering av verksamheten till genomförande av egna arrangemang och tävlingar. 

Birgitta Östberg Olsson, NIF-gymnasterna

Har under 30 år som ordförande varit en starkt bidragande orsak till att NIF-gymnasterna är en av stadens största föreningar. Alla som någon gång haft gymnastik vet vem Birgitta är. Har varit starkt bidragande till den specialhall för gymnastik som under 2016 blev verklighet. Har också varit en stor del av Gymnastikförbundets verksamhet i Väst då hon under 20 år utbildat nya ledare i regionen. 

Eje Grönquist, KFUM Trollhättan

Många i Trollhättan vet vem Eje är – eller har hört hans röst. Har under flera decennier lagt ner ett ofantligt stort arbete i KFUM Trollhättan. Jobbar dagligen ideellt på föreningens kansli och ansvarar för allt från schemaläggning av ungdomsmatcher till utbildning av ungdomsdomare och föreningens engagemang i externa arrangemang.  Dessutom populär speaker när det vankas större idrottsevenemang i Trollhättan. 

Årets nykomling

Prisutdelare: Susanne Wiklund Björk 

Vinnare - Kristoffer Karlsson, SMK Trollhättan

Svensk mästare i rally i sin klass, otrimmat fyrhjulsdrivet. Utkämpade som fyra i utgångsläget en rasande kamp med ett par konkurrenter i den sista deltävlingen i Uppsala och drog till slut längsta strået. Gjorde under 2016 sin första hela säsong i SM-serien. 

Nominerade

Per Rehnlund, Trollhättans FDK

Per debuterade som assisterande domare i superettan och fick totalt 29 uppdrag på linjen. Gjorde också allsvensk debut med fyra matcher och blev dessutom uttagen till fyra ungdomslandskamper. 

Nora Högfäldt, Kumgang Taekwondo

Nora slog igenom under 2016  genom att vinna alla tre tävlingarna som ingick i Svenska Cupen för juniorer 59 kilo. Detta tillsammans med ett flertal framskjutna placeringar i och utanför Sverige har gjort att Nora rankas etta i Sverige för juniorer -59 kg. Som  kronan på verket fick Nora även representera Sverige junior-VM i Kanada i november 2016. 

Årets förening

Prisutdelare: Maria Stjernkvist 

Vinnare - Trollhättans SOK

En ung och framåt 80-åring som levererar på alla nivåer och är en klubb där alla är välkomna och lika mycket värda. Klubben har 700 medlemmar fördelade på olika sektioner som gör ett stort arbete året om. Orienterande ungdomar ligger i topp i samtliga klasser från 20 år och yngre. Klubben har ett 100-tal ledare som ser till att ungdomar, vuxna och veteraner trivs tillsammans. TSOK erbjuder också tävlingar i form av Kraftprovet, Vikingaträffen, Åkes poängterräng och Marathonstafetten. 

Nominerade

KFUM Trollhättan

Har medvetet satsat på att vara en klubb för alla och har för närvarande drygt 400 medlemmar. Under 2016 hade KFUM 16 ungdomslag och två seniorlag i seriespel och ambitionen är att 2020 ha tio flick- och lika många pojklag samt fyra seniorlag igång. Klubben arrangerar Klasshandbollen med 1500 ungdomar igång. KFUM bedriver verksamhet i sex idrottshallar. KFUM Trollhättan är en förening med ekonomin i balans och jobbar aktivt med jämställdhet, för närvarande 51 procent flickor och 49 procent pojkar. 

NIF Gymnasterna

En av Trollhättans största föreningar med över 1 000 medlemmar. Det finns över 90 engagerade ledare i över 50 olika grupper runtom i staden.  NIF lyckades driva igenom en lång dröm och önskan om att få en egen specialhall för gymnastik under 2016. Den största delen av de aktiva gymnasterna är flickor. 

Senast granskad 2024-02-12 av JONHJO