Glada tjejer får ta emot blommor och diplom på en scen. Damlaget Trollhättans friidrottsklubb tar emot priset Årets lag 2018.

Vinnare på idrottsgalan 2019

På Trollhättans Idrottsgala 2019 korades vinnare i åtta kategorier. Priserna avser framgångar under 2018.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Juryns arbete genomsyras av Riksidrottsförbundets strategi 2025, ”Svensk idrott – Världens bästa”. Detta innebär att:

  • Vi tror på en idrott där ännu fler känner sig välkomna och får möjlighet att uppleva glädje och växa tillsammans med andra.
  • Vi tror på en idrott som fokuserar på barn och ungdomars långsiktiga utveckling där fler når sin potential och att det aldrig är försent att pröva på andra idrotten.
  • Vi tror på en modern, inkluderande och en jämställd förening som utbildar sina ledare och även tonar ner tävlingsverksamheten där fokus på utveckling går före resultatet.

Vinnare i årets priskategorier

Årets prestation 2018

Priset går till person, lag eller förening som svarat för något extra sett till förutsättningar eller förväntningar.

Vinnare: Karleric Fransson, Trollhättans SOK

Väntade 90 år på att bli världsmästare, men slog till tre gånger om vid veteran-VM i Danmark. Karleric lämnade alla konkurrenter i backspegeln på såväl sprint, medel som långdistans. I en TTELA- intervju i samband med O-ringen i Örnsköldsvik strax efter VM fick Karleric frågan hur länge han tänker hålla på: ”Så länge kropp och huvud hänger med. 

Övriga finalister: 

Jakob Johansson, Stade Rennais FC
Sköt Sverige till VM 2017 med sitt mål mot Italien, men skadade knäet illa i returen på San Siro. Var borta i ett helt år innan han mot alla odds återtog sin plats på inre mittfältet i höstens viktiga landskamper i Nations League mot Turkiet och Ryssland som båda slutade med seger. Jakob spelade 2x90 minuter och den svenske förbundskaptenen Janne Andersson var lyrisk efteråt över Trollhättegrabbens insats.

Marika Vaihinger, Trollhättans HIF
Vid parasport-EM i Berlin i augusti fick Marika till en riktig fullträff i racerunning som var med på EM-programmet för första gången. Hon blev den första utövaren som tog hem en EM-titel i den här friidrottsgrenen, detta efter en mycket stark avslutning i 100-meters­loppet. I World Games i Barcelona tidigare under sommaren tog Marika tre guld.

Årets kvinnliga idrottare 2018

Priset går till den kvinna som svarat för den bästa insatsen under 2018.

Vinnare: Ida Pettersson, Kungsbacka DFF

Trollhättan BoIS-fostrade Ida Pettersson hade en nyckelroll i det Kungsbacka DFF som förra säsongen vann elitettan och därmed tog klivet upp i högsta serien. Pettersson startade 25 matcher av 25 möjliga, var ansvarig för lagets fasta situationer och blev med sina sju mål Kungsbackas näst bästa målskytt. Ett av hennes fyra fri­sparksmål blev utsett till årets mål i elitettan. Ida Pettersson beskrivs som ett proffs som är noggrann i vid hon gör både på och utanför plan.

Övriga finalister:

Marianne Ahlborg, Vänersborgs BK
Nomineras för sina prestationer och ambassadörskap inom boxning och idrottande i stort. Hon inspirerar med sitt engagemang inom boxning och sättet att ta fram det bästa i sig själv och andra med sin positiva attityd och vilja. Hon representerade Sverige på flera internationella turneringar och medverkade på EM. Vann två stora turneringar, Golden Girl Championship och Halmstad Box Open.

Sofia Björserud, Trollhättans sportryttare
En av områdets mest meriterade hoppryttare. Under 2018 representerade Sofia Fältryttarna, i år Sportryttarna. Hon tävlade fem hästar och några av höjdpunkterna var finalplaceringen i Falsterbo och tredjeplaceringen i Breeders med egna uppfödningen Cardigan. I Breeders kvalade de dessutom in till Göteborg Horse Show som avgörs i påsk. Sofia har kvalat in till SM med två hästar.

Årets manlige idrottare 2018

Priset går till den man som svarat för den bästa insatsen under 2018.

Vinnare: Kristian Karlsson, Borussia Düsseldorf

Har sedan flera år tillbaka etablerat sig i den absoluta världstoppen och 2018 blev en framgångssaga i mångt och mycket. Kristian tog brons i singel och silver i dubbel i EM, VM-brons i lag, han blev Champions Leaguemästare, tysk mästare och cupmästare med sin klubb och svensk mästare individuellt för tredje gången.

Övriga finalister:

Joakim Lindbom, Hylte/Halmstad VBK
Elitspelare i volleyboll från Vargön som tidigare spelat i Trollhättans volleybollklubb och som vann SM-guld med Hylte/Halmstad 2018. Joakim har gjort en fantastisk resa sedan han lämnade TVK för tre år sedan. Han satte matchbollen i SM-finalen med ett snyggt block. Detta är första gången som en spelare med Trollhättans VK som moderklubb vinner ett SM-tecken i volleyboll.

Nils van der Poel, SK Trollhättan
Nils van der Poel vann 10 000 meter på allround-VM i skridsko och blev sexa sammanlagt i mästerskapet. Han blev även vinnare av B-gruppen på 5 000 meter i världscupen. Deltog i OS i Pyongyang där han kom på 14:e plats på 5 000 meter. Slog rekord på löpande band under året.

Årets ledare 2018

Priset tilldelas en ideell ledare som svarat för framstående insatser 2018.

Vinnare: Allan Mourujärvi, Trollhättans FF

Allan har under 30 år jobbat med ett ideellt ledarskap i Trollhättans Finska Förening. Under de senaste tre åren har han tagit emot cirka 25 nyanlända killar som brinner för fotboll och tagit dem under sina och TFF:s vingar. Med dessa ungdomar har han även tagit ett stort socialt ansvar även utanför fotbollen och jobbat för att de ska inkluderas i den svenska kulturen och idrottsrörelsen.

Övriga finalister:

Sadmir Karovic, IFK Trollhättan
Sadmir är en ovärderlig ledare i IFK Trollhättan och har under många år varit huvudtränare för tre lag samtidigt. En riktig brobyggare med fotbollen i fokus. Han lägger oerhört många timmar på att få killarna att fokusera på fotbollen, för att inte hamna snett i andra aktiviteter och utbilda dem till bra spelare i framtiden. Tack vare sin glöd får han många av killarna att stanna längre tid inom fotbollen.

Malin Borg, KFUM Trollhättan
Förutom goda handbollskunskaper ger Malin klubbens F12-tjejer god självkänsla och stolthet i att vara just tjejer. Malin ledde laget genom Libresse ”Mensutmaning” för att bryta menstabun och våga prata om hur det kan påverka tjejers idrottsutövande. F12 vann och laget medverkade i reklamkampanjen. Malin har på ett pedagogiskt och bra sätt lärt spelarna att respektera varandras olika mognadsnivå och utveckling.

Årets lag 2018

Priset går till ett seniorlag som har svarat för en insats utöver det vanliga – bortom enbart prestationen. Denna laginsats kan vara på eller utanför arenan, individuell- eller lagidrott, elit eller bredd. Ny kategori för 2018.

Vinnare: Damlaget, Trollhättans Friidrottsklubb

Damlaget i Trollhättans Friidrottsklubb har på fyra år lyckats gå från att vara nystartade i div 3 till att under 2018 slå favorittippade Sävedalen och ta sig upp till div 1, Sveriges näst högsta serie. Avgörande matchen var oerhört jämn och de tio friidrottarna lyckades med en fin laginsats och på sista stafettsträckan gick de om Sävedalen och det historiska avancemanget var ett faktum.

Övriga finalister:

Elitlaget, Trollhättans Badmintonförening
Trollhättans Badmintonförenings serielag har gjort sin andra säsong i högsta serien, SBL. Laget har under 2018 etablerat sig så bra att det ledde till slutspel 2019. Laginsatserna har medfört ett kraftigt ökat badmintonintresse i Trollhättan med välbesökta matcher och högsta publiksnittet i serien. Elitlaget består av lika många damer som herrar.

FC Trollhättan
Ett lag som 2018 snabbt visade sin kapacitet i division 2 och som trots en i stort sett fläckfri säsong inte räckte längre än till kvalplats uppåt. Ett kval som såg ut att bli, och blev, väldigt tufft. Till slut hängde det på sista matchen och trots ett 0-2-underläge med 30 minuter kvar kom FCT igen och med ett oavgjort resultat kunde man äntligen titulera sig div 1-lag igen.

Årets genombrott 2018

Priset går till person eller lag som svarat för det överraskande och som tagit sin idrott eller sitt ledarskap till en ny nivå.

Vinnare: William Lundin, FC Trollhättan

Som landets yngste fotbollstränare i herrarnas division 2 tog sig William an den tuffa utmaningen att återföra FC Trollhättan till division 1. Med stor målmedvetenhet, egna idéer om och stark tro på hur fotboll bör spelas i kombination med en aldrig sinande energi lyckades han med uppdraget efter en säsong som på senhösten ändade i en glädjeexplosion i Karlskrona när avancemanget var klart.

Övriga finalister:

Anna Johansson, Skoftebyns IF
Anna Johansson gick inför säsongen 2018 från Åsebro/Brålanda i botten av div 2 till nykomlingarna Skoftebyns IF i damernas div 1. Som 16-åring blev hon under sin första säsong en av Skoftebyns viktigaste nyckelspelare i försvaret och blev även uttagen till regionalt läger för 01/02-tjejer, som är en slags förberedande landslagssamling. En tjej med mycket seriös och ödmjuk inställning.

Malin Kristiansson, Trollhättans SOK
Malin har under 2018 tagit klivet från duktig ungdomsorienterare till att bli uttagen att representera danska landslaget i orientering. Första uppdraget var Junior European Cup i oktober. Efter detta blev Malin uttagen till 2019 års juniorlandslagstrupp.

Årets eldsjäl 2018

Priset tilldelas en ideell eldsjäl som gjort ovärderliga insatser för sin idrott eller sin förening.

Vinnare: Enar Karlsson, Trollhättans FiK

Enar har under decennier varit friidrottens starke man i Trollhättan och lagt ett otal antal ideella arbetstimmar på att göra klubben och friidrotten konkurrenskraftig och stark. Han har på ett kunnigt, lugnt och sansat sätt tränat ungdomar i många år och när han i november avtackades för sin tränargärning kom det aktiva, och tidigare aktiva, från landets alla hörn för att hylla honom.

Övriga finalister:

Olle Frisk, FC Trollhättan
Olle finns alltid till hands. Presenterar sig själv på klubbens möten som ”LAV” – Lite Av Varje. Borde kanske revideras till MAV, Mycket Av Varje. Olle har varit med länge, var tidigare ordförande i klubben och ägnar nu mycket av sin pensionärstid åt arbetet med att ragga sponsorer. Han rör sig vant i Edsborgs innandömen och var en stor del av FC Trollhättans framgång under året.

Skidstugans Damklubb
Damklubben har funnits i mer än 60 år och består i dag av cirka 20 kvinnor i åldrarna 50-96 år. Klubben bildades runt 1957 då även kvinnorna ville vara med och springa. I 40 år har de samlat ihop pengar för att dela ut pris till bästa TSOK-tjej, då tidigare endast killarna fick pris. I ett halvt sekel har damklubben anordnat en julbasar där överskottet delas ut till TSOK:s ungdomsverksamhet.

Årets förening 2018

Priset går till förening som varit framgångsrik och svarat för bra insatser inom barn-, ungdoms- och/eller vuxenidrotten. Det kan vara både sportsliga framgångar och/eller utveckling inom verksamheten, exempelvis inom jämställdhet och värdegrund.

Vinnare: KFUM Trollhättan

Arrangerade ännu en lyckad uppladdning för damhandbollslandslaget i Trollhättan. Lägg därtill en väl genomförd klasshandboll för skolorna i Trollhättan så finns förklaringen till klubbens nya rekord i ungdomsverksamheten. Medlemsantalet ökade från 419 till 503. I Västergötlands handbollsförbund har klubben gått från plats tolv till fyra. KFUM jobbar aktivt med jämställdhet och de aktiva är fördelade på 52 procent killar och 48 procent tjejer. På ledarsidan är motsvarande siffror 60-40 och KFUM är en av få klubbar med en kvinnlig ordförande.

Trollhättans FK
”Happy face” definierar TFK:s verksamhet i allmänhet och ungdomsverksamhet i synnerhet. Uttrycket är en bärande kraft och en hörnsten i föreningens nya röda tråd och utbildningsplan. Föreningens mål är inte att vinna utan att lära. TFK engagerar sig även i integrationsfrågor. Föreningens initiativ och genomförande av ”Girls Only Tournament” i Älvhögsborg 2018 gav till exempel stora rubriker på riksnivå. Ali soccer camp är en annan viktig aktivitet i klubben under sommarlovet.

Kumgang Taekwondo Trollhättan
Klubbens filosofi utgår från individen och vad den själv vill med sitt utövande. Störst tonvikt i verksamheten läggs på att få människor att röra på sig och att utvecklas såväl fysiskt som mentalt. Har cirka 250 medlemmar och ett 20-tal välutbildade tränare och instruktörer vilket borgar för träning med hög kvalité. Klubben förfogar över många spelare på elitnivå, som exempel tog 14 deltagare elva medaljer i SM.

Relaterad information

Grundkriterier för nominering

Personen ska vara född i Trollhättans kommun eller ha en tydlig koppling till staden. Föreningen ska ha sitt säte i Trollhättans kommun samt vara ansluten till RF.

Senast granskad 2024-02-12 av JONHJO