Mikrofon framför en datorskärm

Drogsnack

Trollhättans Stads insats Drogsmart blir till podcasten Drogsnack. Lyssna till stadens drogförebyggande koordinatorer och gäster när det diskuteras droger och droganvändning. På denna sida hittas alla avsnitt samt relaterat material i form av kontaktuppgifter, källor, instuderingsmaterial och hänvisningar.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Drogsnack - Avsnitt 1

I detta avsnitt berättar Katarina Eriksson om sitt arbete på Samtalsmottagningen Kraften. Det diskuteras missbruk, beroende och hur det kan påverka livet.

Lyssna på Drogsnack - Avsnitt 1

Följdmaterial Drogsnack Avsnitt 1

Kontaktuppgifter

Samtalsmottagning Kraften
0520-49 72 40

Fältenheten
0520-49 63 18

Mottagningsgruppen - Om du eller någon i familjen, anhörig, vän eller granne har bekymmer av något slag
0520-49 58 00


Läs mer

Hur definieras alkohol-, narkotika- och tobaksberoende inklusive substansbrukssyndrom?
CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

1177 Vårdguiden om alkohol, narkotika, riskbruk, skadligt bruk och beroende
1177 Vårdguiden

Läs om preparat och substanser på Drugsmart!
Exempelvis Spice, en så kallad ”nätdrog” som tas upp i avsnittet
Drugsmart

Psst, googla på ”spiders on drugs” om du vill se bilderna på spindelnät som Emil tar upp i ”Sant eller falskt”!

I detta avsnitt är Jodie Felle från Fältenheten med och diskuterar ungas användande av droger, normer och berusningskultur.

Lyssna på Drogsnack - Avsnitt 2

Följdmaterial Drogsnack Avsnitt 2

Kontaktuppgifter

Musslan

070-390 86 88

Läs mer

Vill du veta mer om förebyggande arbete (till exempel skyddsfaktorer), läs då mer på Folkhälsomyndighetens hemsida.
Folkhälsomyndigheten

Under fliken Omsorg och hjälp här på Trollhättans Stads webbplats finns det massor med information om vad det finns för stöd och hjälp för dig som använder eller du som känner någon som använder. Tveka inte att höra av dig!

Är du nyfiken på hur skolelevers drogvanor ser ut i Sverige? CAN gör årligen undersökningar på detta! Läs här!
CANs drogvaneundersökning

I detta avsnitt pratas det om narkotikastrafflagen, kriminalitet och polisarbete med kommunpolis Victor Prästbacka.

Lyssna på Drogsnack - Avsnitt 3

Följdmaterial Drogsnack Avsnitt 3

Kontaktuppgifter

Kontakta Polisen!
För akuta situationer 112.
För icke akuta tips 114 14.

Läs mer

Är du nyfiken på narkotikastrafflagen? Läs den här!
Narkotikastrafflagen

Är du nyfiken på brott? Det Brottsförebyggande Rådet tar fram och spridet fakta om brottslighet, brottsbekämpning och brottsförebyggande arbete. De samlar även statistik! 
Brottsförebyggande rådet

Avsnitt 4

I det här avsnittet pratar Rebecka med Erik Leijonmarck om det internationella läget kring narkotika, bland annat om avkriminalisering och legalisering av cannabis.

Lyssna på Drogsnack - Avsnitt 4

Följdmaterial Drogsnack Avsnitt 4


Läs mer

Är du nyfiken på ECAD (European Cities Against Drugs)?
Kika på deras hemsida!
ECAD (European Cities Against Drugs)

Vill du höra Erik prata mer om narkotika? Se/lyssna på detta poddavsnitt från Navid Modiris podd, ”Hur kan vi?”.

Är du intresserad av det internationella samarbetet kring narkotika, till exempel inom FN eller EU? Läs mer om detta på Folkhälsomyndighetens hemsida!

FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande gör årligen en rapport med samlad information gällande narkotika och brottslighet relaterat till narkotika. Här hittar du statistik från världens länder. I Booklet 5 hittar du en genomgång av lagförändringar internationell i relation till cannabis.

I detta avsnitt pratar Emil och Rebecka med Marcelo Silva som jobbar som behandlare på Familjehuset. Detta avsnitt är riktat till dig som är förälder till en tonåring, och det diskuteras föräldraskap, förhållningssätt vid oro och droganvändning.

Lyssna på Drogsnack - Avsnitt 5

Kontaktuppgifter

Har du frågor, funderingar eller känner oro för dig själv eller någon i din omgivning är du välkommen till Rådgivningen Oscar, Familjehuset på Strömgatan 8, på tisdagar mellan 17.00 och 19.00. OBS (Stängt tillsvidare med anledning av risken för smittspridning. Ring istället Familjehusets servicetelefon på 0520-49 54 10 för rådgivning och stöd)

Läs mer

Vill du ha mer fakta eller tips om att prata hur du som förälder kan prata om alkohol med din tonåring, eller bara är nyfiken och vill veta mer? Läs och spara Tonårsparlören

Som vuxen kan man göra skillnad för de barn som far illa av vuxnas drickande. Ta del av råd framtagna i samråd med barnrättsorganisationer och som utgår ifrån barns berättelser om vad de önskat att andra vuxna gjort. Här finns det också kunskap och fakta om vuxnas drickandes påverkan på barn.

Barndom utan baksmälla

Vill du ha mer information om alkohol och andra droger? Se CANs webbsida Drugsmart! Där finns det samlad fakta om olika preparat samt om relaterade ämnen!

I detta avsnitt pratar Rebecka och Emil med Trollhättans Stads före detta områdeschef Anitta Into om socialtjänsten och socialtjänstens arbete och funktioner.

Lyssna på Drogsnack - Avsnitt 6

Följdmaterial Drogsnack Avsnitt 6

Kontaktuppgifter

Kontakta Mottagningsgruppen om du eller någon i familjen, anhörig, vän, eller granne har bekymmer av något slag. Telefon 0520-49 58 00.

Läs mer

Vill du veta mer om vad Trollhättans Stad erbjuder för stöd, hjälp, service eller har andra frågor? Här på hemsidan finns all info och kontaktuppgifter.

Vill du ha mer koll på socialtjänsten? Kika runt på Socialstyrelsens hemsida ”Koll på soc” där finns samlad information om socialtjänsten riktat till unga. 

Koll på Soc

Är du nyfiken på den lag som socialtjänsten följer? Läs mer om Socialtjänstlagen på Riksdagens hemsida

I det här avsnittet pratar vi om Ungdomsmottagningen! Eva-Lena som arbetar som kurator kommer och berättar om deras arbete och funktion.

Lyssna på Drogsnack - Avsnitt 7

Följdmaterial Drogsnack Avsnitt 7

Kontaktuppgifter

Ring till UMO om du till exempel har frågor om kroppen, sex, relationer, graviditet och könssjukdomar, eller om du mår dåligt. Där kan du boka en tid om du behöver! Du kan även boka tid på hemsidan. Telefon 010-441 69 25

Läs mer

Vill du veta mer om UMO? Deras hemsida har massor med information relaterat till att vara ung. Där kan du även boka tid på UMO.

Senast granskad 2023-11-21 av ANDGLE