En hand som håller i tre valkuvert

Val

Söndagen den 9 september är det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. På den här sidan hittar du information om vad som gäller.

Person
SekreterarePer Gertow 0520-49 70 65
Enhet Kommunstyrelsens förvaltning Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kommunstyrelsens förvaltning

Viktig information

På röstkorten som just nu delas ut inför valen den 9 september har telefonnummer till kommuner och länsstyrelser bytt plats. Telefonnumret som anges till kommunen är telefonnumret till länsstyrelsen, medan det telefonnummer som anges till länsstyrelsen är telefonnumret till kommunen. Tryckfelet har ingen betydelse för väljarens rösträtt och röstkortet går att använda som vanligt.  

Det svenska valsystemet

Kommunerna ansvarar för genomförandet av både de allmänna valen och valet till Europaparlamentet. Valnämnden ansvarar för att utföra kommunens uppgifter vid val. Ett exempel är rekrytering av röstmottagare till förtidsröstningen och till vallokalerna på valdagen. Valnämndens preliminära rösträkning efter valet äger rum onsdagen efter valdagen. Rösträkningen är offentlig.

Länk till Valnämnden

Valmyndigheten är den centrala myndighet som har det sammanhållande ansvaret för att organisera och genomföra olika val samt informera om möjlighet att rösta i dessa val. På Valmyndighetens hemsida finns information på lättläst svenska, teckenspråk, med lyssnarfunktion och på flera olika språk.

Mer utförlig information om valet och det svenska valsystemet hittar du på Valmyndighetens hemsida

Film om de allmänna valen i Sverige

Senast granskad: 2018-09-20 av: Per Ivarsson
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)