Logotype EU-valet

Val

Söndag den 26 maj är det val till Europaparlamentet. På den här sidan hittar du information om vad som gäller inför valet.

Person
SekreterarePer Gertow 0520-49 70 65
Enhet Kommunstyrelsens förvaltning Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kommunstyrelsens förvaltning

Det svenska valsystemet

Kommunerna ansvarar för genomförandet av både de allmänna valen och valet till Europaparlamentet. Valnämnden ansvarar för att utföra kommunens uppgifter vid val. Ett exempel är rekrytering av röstmottagare till förtidsröstningen och till vallokalerna på valdagen. Valnämndens preliminära rösträkning efter valet äger rum onsdagen efter valdagen. Rösträkningen är offentlig.

Länk till Valnämnden

Valmyndigheten är den centrala myndighet som har det sammanhållande ansvaret för att organisera och genomföra olika val samt informera om möjlighet att rösta i dessa val. På Valmyndighetens hemsida finns information på lättläst svenska, teckenspråk, med lyssnarfunktion och på flera olika språk.

Måndagen den 27 maj börjar länsstyrelserna den slutliga rösträkningen. I den slutliga rösträkningen bedömer och räknar länsstyrelserna rösterna en gång till. Länsstyrelserna redovisar antalet röster för varje parti och antalet personröster. Resultaten publiceras på Valmyndighetens webbplats i takt med att rösterna räknats och registrerats in hos länsstyrelserna.

Sluträkning av röster - Valmyndigheten

Film om de allmänna valen i Sverige

Senast granskad 2019-05-27 av Per Ivarsson