10 principer för byggnation och stadsutveckling

För att underlätta förståelsen av översiktsplanen och vad den egentligen säger har den sammanfattats i tio viktiga principer för byggnation och stadsutveckling. Bilderna visar hur vi vill att Trollhättan ska utvecklas i framtiden. Dessa bilder är en kompass för genomförandet av "Översiktsplan 2013: Plats för framtiden".

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

1. Förtätning och utveckling av befintlig bebyggelse
I våra mest centrala delar vill vi ha in mer av samma. Mer boende, mer affärer, mer folkliv och mer verksamheter. När vi förtätar och utvecklar befintlig bebyggelse ska också grönska föras in där det är möjligt, som på väggar, tak eller i alléer.

Förtätning av Staden

2. Komplettering av befintlig bebyggelse med fokus på blandstaden
I många av våra bostadsområden utanför centrum är det oftast en boendeform som dominerar kraftigt, antingen villor eller flerbostadshus. För att möjliggöra boendekarriär och få en mer blandad sammansättning av boende inom området vill vi se mer villor och radhus i våra storskaliga miljonprogramsområden, på samma sätt som vi vill se fler lägenheter i våra villaområden. Att en ung vuxen vill flytta hemifrån, att barnfamiljen växer ut lägenheten eller att pensionären inte längre orkar med sin trädgård ska inte vara en anledning till att behöva lämna sitt bostadsområde.

Komplettering av staden

3. Bygga i kollektivtrafiklägen
Kring våra större kollektivtrafiknoder ska vi pumpa upp volymen på byggandet. Att bo nära kollektivtrafiken minimerar behovet av bil, och med tågstopp vid Resecentrum, NÄL och Upphärad så är centrala Trollhättan eller Göteborg aldrig långt borta. Idag passerar tåget Upphärad ca 5 minuter efter avgång från Trollhättan, en resa som motsvaras av 55 minuter med bussen.

Kollektivtrafik

4. God gestaltning och variation
Vi ska inte bara bygga mer. Vi ska bygga med mer spännande former, färger och uttryck för att skapa en än mer varierad stadsbild i Trollhättan. Vi har vår siluett idag, och hur den ska se ut i framtiden ska vår fantasi få vara med att utveckla.

Gestaltning

5. Koppla samman staden
Trollhättan är idag en uppdelad stad. Bland annat skär både E45 och älven genom staden och skapar kraftiga barriärer som bara kan överbryggas på ett fåtal punkter. Med bra gång- och cykelvägar och med platser som lockar till sig folk från andra delar av staden ska staden kopplas tätare samman. 

Sammankopplad stad

6. Tillgängliga miljöer, mentalt och fysiskt
Tillgängliga miljöer handlar inte bara om det rent fysiska. Det handlar även om känslan av att vara på rätt plats, eller vara tillåten att vara på en viss plats. ”Får jag vara här utan att köpa kaffe?” eller ”Passar jag in här?” är tankar som skapar osäkerhet och som till viss del kan hanteras i den byggda miljön. Sen ska våra allmänna platser inte innehålla onödiga fysiska hinder heller.

Tillgänglighet

7. Ökande andelar gång-, cykel- och kollektivtrafik
För att Trollhättan ska kunna växa med 14 500 invånare på ett attraktivt och hållbart sätt, krävs det att vi gör det utan att varje ny person har med sig en bil. den förväntade trafikökningen ska till största del hanteras genom att vi går mer, cyklar mer och åker mer kollektivt. Detta kräver att vi bygger så att det är enkelt att välja bort bilen.

Gröna miljöer

8. Trygga, trivsamma och framkomliga gator
Gatan är återigen inte bara en plats för transport, utan även en livsnerv för ett levande folkliv. Det är ofta på gatan man möter någon man känner eller spanar in en främling. Gatan är en stor del av vår livsmiljö och vårt vardagsliv, därför måste den bli mer anpassad efter människorna som använder den.

Gator

9. Utveckla gröna miljöer
När vi blir fler människor på samma plats måste vi se till att även våra parker och grönområden anpassas för ökad användning. De behöver bjuda in till olika sorters aktiviteter och blir en naturlig mötesplats för Trollhätteborna, samtidigt som de renar vår luft, vårt regnvatten och påverkar Trollhättebons hälsa positivt.
Trafikfördelning

10. Komma närmare älven
Älven är bland det bästa Trollhättebon vet. Man vill bada i den, bo, promenera och äta glass bredvid den, titta på den, fiska i den och paddla på den. Att bilar står parkerade hela dagen med fantastisk utsikt i västerläge är inte att nyttja denna tillgång på ett bra sätt. Därför ska vi se till att det är folket som kommer närmast älven.

Älven

Senast granskad 2019-02-14 av JOADEBLA