Patrik Dokken, energi- och klimatrådgivare. Patrik Dokken, energi- och klimatrådgivare.

Rådgivning och tips

Trollhättan har stöd från energimyndigheten för att bedriva lokal och opartisk energi- och klimatrådgivning. Rådgivningen riktar sig till privatpersoner, företag, organisationer, föreningar och tjänsten är gratis.

Person
Energi- och klimatrådgivare Patrik Dokken 0520-49 70 43
Enhet Kommunstyrelsens förvaltning Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kommunstyrelsens förvaltning

Här på sidan finns tips och information om energikonsumtion. Du kan också få svar på dina personliga fråga via e-post, telefon eller ett besök i Trollhättans Stadshus. De vanligaste frågorna som kommer till mig handlar om värmepumpar och solenergi men alla energirelaterade frågor är välkomna. Till exempel vedeldning, belysning, elavtal, tilläggsisolering eller val av fordonsbränsle.

Företag som är intresserade av att minska klimatpåverkan och/eller kostnaden för energianvändning har möjlighet att få ett platsbesök. Tveka inte att höra av er.

 /Energi- och klimatrådgivare, Patrik Dokken

 

Solceller i Trollhättan

Solen strålar in med omkring 1000 kWh per kvadratmeter och år i Trollhättan. Med solceller kan delar av den energin förädlas till elektricitet. Verkningsgraden för en solcellsanläggning varierar, men en anläggning på 10 m2 ger omkring 1500 kWh

Komfortkyla

På sommaren blir det lätt varmt inomhus. Då drömmer många om aircondition (AC), eller i alla fall en fläkt.

Damma av cykeln

Nu i virus-tider är cykeln ett bra färdmedel. Upptäck Trollhättan från två hjul och få vardagsmotion.

Stöd till energieffektivisering

Energieffektivisering och minskad klimatpåverkan är allt som oftast en miljöåtgärd som är lönsam för företaget eller den egna plånboken. Men så är inte alltid fallet. Länsstyrelsen har tagit fram en informationsfolder om bidragsmöjligheter till

Ny gräsklippare i sommar

Tänkvärt är att en bensindriven gräsklippare har ca: 10 gånger högre driftkostnad jämfört med el. Till viss del beror det på att bensin är dyrare än el per kWh men framför allt beror det på att elektriska motorer är mycket effektivare. Närmiljö och klimat påverkas också positivt vid val av en elektrisk gräsklippare.

Välj elavtal

Att välja elavtal kan vara en djungel. På energimarknadsinspektionens sida elpriskollen.se får du oberoende elprisjämförelse för ditt elprisområde och din elförbrukning.

Energiklassning av hus från A till G

Från och med januari 2014 förses energideklarerade byggnader med en energiklass.

Dags att byta till gröna däck?

Med rätt däck spar du bränsle, bra för både plånbok och miljö. Bilens däck står för 20 procent av bensinförbrukningen. Vid inköp av däck titta på däckens energimärkning och gör bra däckval.

Checklista för luft/luftvärmepump

I äldre hus med direktverkande el är luft/luftvärmepump ett effektivt sätt att minska uppvärmningskostnaderna och miljöbelastningen. På lång sikt är det ofta bra att göra ett större ingrepp, vanligen vattenburen värme,

Energicoach till företag

Energimyndigheten är initiativtagare till projektet Coach för energi och klimat (CEK). Det är en satsningen som pågår 2017-2020, i Trollhättan sker projektet i samarbete med Uddevalla, Vänersborg, Norra Bohuslän och Dalslandskommunerna.

Minska effekten

När det blir riktigt kallt sätts elsystemet på prov. El från vindkraft, vattenkraft och kärnkraft räcker inte till och elpriset stiger. Att starta vilande kraftverk kostar mycket, dessutom är det ofta kondenskraftverk drivna med kol eller olja

Kvällsbild över segelbåtar i hamnen.

Energiråd till Spiköns båtgäster

Under rubrikerna nedan kan man hitta några exempel på hur båtägare i Trollhättans gästhamn kan bidra till hållbar energianvändning.

Relaterad information

Energikontor Väst

Senast granskad 2020-07-31 av fia.johannessen@trollhattan.se