Illustration energihus. Man tittar ned i mobiltelefon som styr funktioner i huset.

Rådgivning och tips

Kommunen erbjuder opartisk och kostnadsfri rådgivning inom alla tänkbara frågor kring energi, både privatpersoner, organisationer och företag är välkomna att använda tjänsten.

Verksamhet

Energi och klimatrådgivning

Hitta hit

Gärdhemsvägen 9 461 85 Trollhättan

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Har du frågor och funderingar är du välkommen att kontakta oss på telefon eller mejl. Vi bokar också digitala möten eller besöker dig på plats för att på bästa sätt hitta lösningar.

Vanliga frågor handlar om uppvärmning, isolering, elavtal och installation av solceller, vi har också kompetens kring förnybara drivmedel och eldrivna fordon. I kontakten med oss kan du förvänta dig att vi hjälper dig gärna att reda ut hur du kan sänka dina energiförbrukning och därmed kostnader eller hur du kan producera egen förnybar energi.

Kanske ditt företag eller förening vill ordna en föreläsning kring energi? Det kan vi också hjälpa till med. Tveka inte att höra av dig!

Ett tak där en man installerar solceller

Solceller i Trollhättan

Solen strålar in med omkring 1000 kWh per kvadratmeter och år i Trollhättan. Med solceller kan delar av den energin förädlas till elektricitet. Elen som produceras används i första hand direkt i huset, det som blir över säljer du som producent

En utomhusvägg med tre luftkonditioneringsfläktar på rad

Behov av kyla

Håll huvudet kallt i sommarvärmen! Om temperaturen är för hög inomhus finns det en del enkla åtgärder för att påverka till mer trivsamma nivåer.

Cyklister som cyklar mot solen på en landsväg

Checka din cykel

Cykeln är ett fantastiskt färdmedel. Upptäck Trollhättan från två hjul och få vardagsmotion.

Bild på man som tittar på en vägg med frågetecken och glödlampor på.

Bidrag och Stöd

Energieffektivisering och övergång till mer förnybar energi är ofta lönsamt för företaget eller den egna plånboken men på vissa områden behövs det stöd, se här vilka stöd som finns att söka.

Närbild på gräsmatta. Bara gräs

Ny gräsklippare i sommar

Tänkvärt är att en bensindriven gräsklippare har ca: 10 gånger högre driftkostnad jämfört med el. Till viss del beror det på att bensin är dyrare än el per kWh men framför allt beror det på att elektriska motorer är mycket effektivare. Närmiljö och klimat påverkas också positivt vid val av en elektrisk gräsklippare.

Närbild på en förgreningsdosa för eluttag.

Välj elavtal

Det finns många val att göra, ta gärna hjälp av kommunens energi- och klimatrådgivare så du får ett avtal som passar dig.

Bild från en bilverkstad vid däckbyte

Dags att byta till gröna däck?

Med rätt däck spar du energi, bra för både plånbok och miljö. Vid inköp av däck titta på däckens energimärkning och gör bra däckval.

Bild på en luft-luftvärmepumps utedel och innedel

Värmepumpar

I byggnader med direktverkande el är luft/luftvärmepump ett snabbt, billigt och effektivt sätt att minska uppvärmningskostnaderna. Men även andra värmepumpar ger bra resultat för energieffektivisering och är många gånger även ekonomiska fördelaktiga.

Elledningar

Energisystem och energipriser

Dagens samhälle är i ständig och snabb förändring och helt beroende av energi. Energi får samhällets hjul att snurra och gör vardagen både säker och bekväm - oftast helt utan att det märks. Alla delar i energisystemet hänger ihop.

Kvällsbild över segelbåtar i hamnen.

Energiråd till Spiköns båtgäster

Under rubrikerna nedan kan man hitta några exempel på hur båtägare i Trollhättans gästhamn kan bidra till hållbar energianvändning.

Relaterad information

Energikontor Väst

Senast granskad 2023-07-20 av PERIVA