Cyklister som cyklar mot solen på en landsväg

Checka din cykel

Cykeln är ett fantastiskt färdmedel. Upptäck Trollhättan från två hjul och få vardagsmotion.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Innan du ger dig ut på vägar och cykelbanor kan det vara läge att se över din cykel för en säker cykeltur. Genom små och enkla knep kan du hålla cykeln fräsch och problemfri året runt. Det räcker oftast att ha välpumpade däck och en välsmord kedja, men vill du ge din cykel lite extra kärlek kan du följa råden nedan:

  • Kolla så bromsarna fungerar. Har du klassiska v-bromsar (fälgbromsar), så titta efter att hela klossen tar ordentligt mot fälgen och att de inte är nedslitna. För dig med skivbromsar, se efter att du har belägg kvar på bromsklossarna.
  • Kolla belysningen fram och bak och att alla reflexer är hela och rena.
  • Tvätta cykeln med ljummet vatten och diskmedel, använd gärna en mjuk en borste. Var försiktig om du använder starka avfettningsmedel då det lätt kan tränga in och lösa upp fett i lager och på andra ställen där fettet gör nytta. Så använd bara avfettningsmedel på områden som till exempel kedjan och kassetten. Undvik även högtryckstvätt då vatten lätt kan tränga in på fel ställen och på sikt orsaka rost.
  • Smörj kedjan med cykelkedjeolja. Kolla att kedjan är lagom spänd (den ska inte gå att dra mer än en cm upp eller ner).
  • Kolla så att inga muttrar och skruvar är lösa samt att alla cykeldelar så som hjul, ekrar, pedaler sitter på plats och att inget glappar.
  • Kolla slitaget på däcken. Är mönstret på däcken okej och inte för slitna? Ett slitet däck ger sämre väggrepp och det blir lättare att få punktering. Om båda däcken är i bra skick kan du kontrollera däcktrycket och pumpa upp dem. Tänk på att luft sakta går ur slangen med tiden och det därför är bra att löpande pumpa upp. Med rätt lufttryck rullar du lättare och skyddar däcken bättre mot genomslag och punkteringar.

Hur hårt ska cykeldäcken pumpas? På sidan av cykeldäcket hittar du ett värde i Bar eller PSI. Det talar om det maximala däcktrycket, ju närmare du ligger det värdet desto lättare rullar det. En cykelpump med manometer gör det lätt att se däcktrycket, har du inte det kan du sluta pumpa när det nästan inte går att trycka in tummen i däckets sida.

Cykla lugnt!

Senast granskad 2023-07-24 av PERIVA