Orange Bakgrund med texten vi söker kreativa Trollhättebor

Trollhättans kreativitetsstipendium

Genom Trollhättans Kreativitetsstipendium vill vi premiera och stimulera kreativa personer, organisationer och företag att utveckla sig själva eller sin idé/produkt/sak. Vi vill lyfta och stärka personer som är goda ambassadör för Trollhättan och som brinner för att stärka platsens attraktionskraft. Genom sin kreativa insats har hen bidragit till att göra skillnad, skapat förändring, inspirerat och stimulerat andra inom sitt område.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

När sker utdelningen?

Stipendiet delas ut årligen vid lämpligt arrangemang. 2024 kommer stipendiet att delas ut på Trollhättans Näringslivsgala den 2 februari på Nova Arena.

Bakom stipendiet står Trollhättans Stad, Swedbank, Innovatum Science Park och Högskolan Väst.

Läs mer om de nominerade för 2023

Alexandra Johnsson

Motivering

Alexandra Johnsson, grundare till Simple Food 4 You, har genom att använda sig av sin kreativitet och passion för matlagning, blivit en mycket framgångsrik viral kock på såväl nationell som internationell nivå.

Med över 2,6 miljoner följare på TikTok, och ett stort antal följare på Instagram, är Alexandra en av våra absolut främsta matinfluensers och en stor inspiratör för såväl den yngre som äldre generationen.

Genom att aktivt, målmedvetet och med ett fantastiskt engagemang och nytänk ständigt erbjuda rätt produkter och innehåll till sin målgrupp, har hon även skapat synlighet för sitt varumärke. Detta har i sin tur lett till kontrakt med bokförlag i USA och helt nyligen lanserades kokboken - Simple Food 4 You.

Alexandra bidrar starkt till att ytterligare stärka bilden av Trollhättan som en plats fylld av innovativa, kreativa och handlingskraftiga invånare, företag och aktörer.

I samband med #gotrollhattan2019 på torsdagskvällen delades Trollhättans kreativitetsstipendium ut. Vinnaren blev Samuel Brandt som sa så här efter prisutdelningen:

- Det känns verkligen jätteroligt! Det här är första priset jag får, och det är stort! Det är ju en sorts bekräftelse på att det jag gör är rätt. Pengarna kommer jag använda till att köpa musikgrejer, så att vi kan fortsätta utveckla vår musik. Jag vill verkligen tacka min kollega Tobias Danielsson också, utan honom hade det här inte varit möjligt!

Juryns motivering

Trollhättesonen Samuel Brandt är en av skaparna till duon NOTD som med sin hit ”I Wanna Know” passerat en kvarts miljard streams på Spotify och You Tube. De har nått platina i Sverige, Kanada, Australien och Norge samt guld i USA och gjort remixer åt artister så som Years & Years, Shawn Mendes, Rihanna, Ed Sheeran, Stanaj och Demi Lovato.

NOTD var 2018 nominerade till ”framtidens artist” av P3, där de även fick två nomineringar på P3 Guld-galan – ”Årets grupp” och ”Årets dans”.

Om Trollhättans Kreativitetstipendium

Genom Trollhättans Kreativitetsstipendium vill vi premiera och stimulera kreativa personer, organisationer och företag att utveckla sig själva, sin idé eller produkt. Stipendiet delades ut första gången för 15 år sedan och är en samverkan mellan Trollhättans Stad, Swedbank och Innovatum

Mahdi Deer årets kreatör

– poddare och brobyggare med stort hjärta och enormt engagemang.

 

Poddaren, inspiratören och brobyggaren Mahdi Deer tog emot 30 000 kronor då 15:e Kreativitetsstipendiet delades ut före handbollslandskampen Sverige-Danmark i Älvhögsborg

Motivering

Mahdi har under många år arbetat ideellt med integrationsfrämjande insatser via sin radiopodd i Trollhättan. I podden berättar Mahdi på somaliska om nyheter och det svenska samhället. Han har en stor skara lyssnare där en stor del bor i Trollhättan men han har även nationella och internationella lyssnare. Mahdi är med och främjar ett rikt kulturliv och hjälper och inspirerar ungdomar, utlandsfödda kvinnor, och män i utanförskap. Mahdi är också engagerad och jobbar tillsammans med Somaliska personskadeföreningen, ABF FyrBoDal och Röda Korset.
Mahdis engagemang i Röda korset menar han beror på att han inte skulle leva idag utan det arbete som Röda Korset gjort i Somalia. Att han hjälper andra är hans sätt att ge tillbaka. 

Magnus Eriksson årets kreatör

Magnus Eriksson– idéspruta som brinner för rörelse och integration

Idésprutan, inspiratören och föreläsaren Magnus Eriksson tog emot 30 000 kronor då 14:e Kreativitetsstipendiet delades ut i pausen på handbollslandskampen Sverige-Danmark i Älvhögsborg

Motivering

Kreativitet och en stark drivkraft är framgångsfaktorer för årets stipendiat. Ett brinnande engagemang för rörelse och integration är andra utmärkande drag.
Mannen bakom evenemang som Klassjoggen och Alliansloppet skapar rörelse, glädje och integration för många människor. Starka evenemang som också bidrar till ett starkt varumärke för Trollhättan – och ger mervärde för stadens invånare och entreprenörer.

Inget är någonsin svårt för Årets Kreativitetsstipendiat. Gör’t bara, som han själv skulle ha sagt!

Wilma Holmqvist årets kreatör

Wilma, youtuber

– ung youtubestjärna med egen klädkollektion

Motivering

Egen kreativitet och en stark drivkraft är två framgångsfaktorer för årets stipendiat. Förmågan att se vikten av ett eget varumärke – samt att utnyttja genomslagskraften i sociala medier är två andra starka egenskaper.

Med 360 000 följare på Instagram och över 200 000 prenumeranter på Youtube är stipendiaten en av Trollhättans mest kända personer. En hel generation följer hennes tips och råd. Nyligen tog hon ett nytt steg i sin utveckling och lanserade en egen kläd- och sminkkollektion.

Ett av Trollhättans största framtidslöften – som har förmågan att förena personlig charm med business.

Therese McDonald årets kreatör

Therese McDonald

– idéspruta sätter Trollhättan på kartan

Motivering

Har genom sin egen kreativitet och starka drivkraft tagit sig fram i en tuff bransch. Mångsidighet och en förmåga att på ett annorlunda sätt angripa vardagen har gjort henne till en populär och uppskattad komiker och föreläsare. Stipendiaten har också förmågan att se vikten av ett eget varumärke – samt utnyttja detta på ett positivt sätt.

Per och Rickard årets kreatörer

Per Olofsson

– idésprutor som sätter Trollhättan på kartan

Motivering

Två entreprenörer och idésprutor som sätter Trollhättan på kartan – både när det gäller mat, möten och events. Topprestaurangen Alberts, med prisbelönt kök, hotell och restaurang har kompletterats med en satsning på mat och upplevelser i gammal industrimiljö på Innovatum.

Med Nova Mat och Möten har denna duo varit en bidragande orsak till utvecklingen av hela Innovatumområdet, både när det gäller god mat och spännande evenemang. EM i ostronöppning, konferenser, Munskänkarnas populära vinmässa eller företagsevent – bara några av många exempel på evenemang som lyfter med hjälp av dessa två kreativa entreprenörer.

Magnus och Oluf 2013 års kreatörer

Magnus larsson

– Alliansloppet har satt Trollhättan på kartan

Motivering

Alliansloppet (Magnus Larsson/Oluf Skoogh) En galen tanke – och något helt nytt. Sedan 2007 har evenemanget vuxit från noll till att bli ett av Nordens allra största elit- och motionslopp på rullskidor och inlines.

Genom samverkan och stor delaktighet från idrottsföreningar har Alliansloppet på kort tid blivit ett begrepp som marknadsför Trollhättan på ett utomordentligt sätt. Nästan 700 deltagare i senaste loppet, TV-sändning och seedningslopp till Vasaloppet. Alliansloppet fortsätter hitta kreativa vägar till framgång!

Ulf Wadenbrandt, konstnärlig ledare N3

Wadenbrandt

En idéspruta med omättlig kreativitet, både i musiken och vid sidan om. Sedan sin entré inom Trollhättans Stads Kulturskola 2001 har Ulf varit en starkt bidragande orsak till stadens goda renommé när det gäller ung kultur. Bejublade konserter där Kulturskolans symfoniorkester spelat med stjärnor som Lagayla Frazier, Jessica Andersson, Danny, Tommy Nilsson, Oskar Linnros och Brolle. Senast stor konsert och veckolång pianocamp med Robert Wells i Trollhättan. Har satt Trollhättan på den musikaliska kartan.

Per Nyström, Aurora Chamber Music

Per Nyström

Trollhättesonen som var med och grundade stråkkvartetten Yggdrasilkvartetten har nu etablerat ett nytt begrepp inom kammarmusiken. Första initiativet till Aurora Chamber Music togs 2005 och idag har konceptet etablerat sig som världsledande med festivaler och internationella master classes där över 1200 studenter mött världens elit av professorer och artister.

Meindbender AB – Michael Bengtsson

Michael Bengtsson

Cartoon Networks val när man vill profilera sig med intron och så kallade promos. Kombinerar konstnärskap med att skapa produkter och produktioner av global klass. Arbetar inom film/mediebranschen med animeringar och har på kort tid ytterligare stärkt Trollhättans varumärke som en stark nationell nod för den kreativa näringen.

Stavreskolans restaurang (Mona Sundell)

Mona Sundell

Sätter Trollhättan på kartan för sin goda och spännande skolmat. ”Årets matglädjeskola” och ”Coops stora matpris” är bara några av de utmärkelser som gått till Stavreskolan. Fler lunchalternativ, landets häftigaste salladsbord, mysigare miljö och en stor portion kreativitet är recept som Mona och Ylva Sundell använt i Sveriges bästa skolrestaurang.

Thomas Lövgren (Junkyard AB/TLTAB)

Thomas Lövgren

En butik på 35 m2 som vuxit till ett mindre imperium. Thomas Löfgren startade sitt företag 1997 med försäljning av kläder, skor, snowboards och skateboards. 2002 togs klivet ut på internet – och sedan dess har verksamheten exploderat. Idag finns en 3 000 m2 stor lagerbutik och egen skatepark på Överby, 12 000 besökare på hemsidan varje dag och egna varumärken som Sweet skateboards och Pirate skateboards. Junkyard är ett begrepp i svensk ungdomskultur!

Mattias Lindberg

Mattias Lindberg

Trollhättegrabb som under alter egot Fakepilot är en av världens absolut främsta flashanimatörer. Har gjort webbsida till Spybar, reklam till bland annat Dux, Coca Cola, Bryant Park Hotel och Beyonce/Tommy Hilfiger.

Claes Eriksson

Claes Eriksson

En av landets främsta komiker och mångsysslare som under 2006 för första gången spelat in långfilm i Trollhättan. filmen, "Den enskilde medborgaren", hade också en uppskattad galapremiär i Trollhättan.

Per Nylén

Per Nylén

Innovativ och drivande forskningsledare vid Högskolan Väst som sätter världens ögon på Trollhättan. Har byggt upp en forskningsverksamhet som väcker respekt i vida kretsar.

Vinnare 2004 blir Charlotta Byberg, Novemberfestivalen

Novemberfestivalen

66 filmer i svenska mästerskapen för kortfilmare.

Bild med texten, vi söker kreativa Trollhättebor

Om kreativitetsstipendium

Genom Trollhättans Kreativitetsstipendium vill vi premiera och stimulera kreativa personer, organisationer och företag att utveckla sig själva eller sin idé/produkt/sak.

Bild med texten, dags att nominera en kreativ Trollhättebo

Ansökan, kreativitetsstipendium

Genom att fylla i nedanstående enkät, gör du din ansökan eller nominering.

Senast granskad 2024-02-13 av ANNCHRCAR