Kvinna tvättar bil

Biltvätt

Tvättar du din bil i en biltvätt eller gör-det-själv-hall gör du på ett enkelt sätt en stor insats för vår miljö. Varje år hamnar stora mängder miljöfarliga ämnen i naturen på grund av att många väljer att tvätta sin bil hemma på gatan.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Tvätta bilen i en biltvätt

Tvätta din bil i en biltvätt. Det finns både automatiska och gör-det-själv-hallar. Där renas det smutsiga tvättvattnet i en oljeavskiljare eller ett reningsverk. 

Tvätta aldrig bilen på gatan, parkeringsplatsen eller annan asfalterad mark. Då rinner det smutsiga tvättvattnet ner i gatubrunnarna och vidare ut till sjöar och vattendrag. I Trollhättan hamnar mycket av smutsvattnet till slut i Göta älv. Det vattnet används sedan som dricksvatten i många kommuner.

Smutsvattnet från biltvätt innehåller olja, tungmetaller, rester från däck och olika kemikalier från bilvårdsmedel. Dessa är skadliga för både människor och miljö.

Använd miljömärkta produkter

En stor del av de farliga ämnen som hamnar i tvättvattnet kommer från bilschampo och avfettningsmedel. Idag finns det miljömärkta produkter för både biltvätt, avfettning och bilvax. Välj miljömärkta medel när du ska tvätta bilen i en gör-det-själv-hall. Tänk på att det i regel bara är under vinterhalvåret som bilen behöver avfettas.

Text: Biltvätt på rätt sätt. Bil i tvätthall och en playknapp.

Se vår film om miljösäker biltvätt

På Youtube kan du se en film om varför det är viktigt att tvätta din bil på ett miljösäkert sätt.

Senast granskad 2022-03-16 av JOSÅKEBEN